maritbet girişmaritbet
Osmangazi yeniden inşa ediliyor!

Osmangazi yeniden inşa ediliyor!

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile son dönemlerde adından sıkça söz ettiren ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Bursa Osmangazi yenileniyor.

‘Türkiye'de ilk kentsel dönüşüm master planı yapan belediye' olarak dikkat çeken ve her geçen gün gelişim gösteren Osmangazi, yerli-yabancı turistlerin uğrak yeri oldu. 

Gündüz saatlerinde 1,5 milyon civarında nüfusu ağırlayan ilçe, aynı zamanda yerli yabancı turistlerin uğramadan geçmediği pek çok tarihi ve turistik mekana sahip. Osmangazi Belediyesi, kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilçedeki tarihi dokuyu yenilemeye, özel ve kamu binalarını yıkarak kent merkezini yeniden inşa etmeye odaklandı. Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 1'inci etap 1'inci kısmının ihalesi yapıldı. 42 hektarlık alanı kapsayan projenin 15 bin 95 metrekarelik bölümünü oluşturan ihale için 9 firma dosya alırken, ihaleye 3 firma katıldı.

"Bursa'ya da vizyon kazandıracağız"

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın geleceğinin kentsel dönüşümde olduğunu belirterek, “Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi ile start verdik. Demirkapı Kentsel Dönüşüm ve Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm projeleri ile sürdürerek, sadece Osmangazi'ye değil, Bursa'ya da vizyon kazandıracağız. Birçok kentsel dönüşüm planının lokomotifi olacak çalışmalara imza attık. Biz ilçemizin gününü kurtarmaya değil, 30 yıllık geleceğine yatırım yapıyoruz” dedi. 

813 bin olan Osmangazi nüfusunun gündüz saatlerinde 1,5 milyon kişiye ulaştığını belirten Dündar, “Osmangazi Türkiye'nin en büyük 4'üncü ilçesi. Planlarımız arasında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren çarşıları canlandırarak, ekonomiyi hareketlendirmek de var, turizmin en büyük değeri Uludağ'ı 4 mevsime taşımak da. Eski Bursa'yı yaşatacak Tarihi Bursa Evleri Kültür Adası projemizin fizibilite çalışmaları sürerken, kentin en büyük tarih müzesi olan Panorama Bursa 1326'nın da mimari projesi tamamlandı, ihalesi yapılarak sözleşmesi imzalandı. Bu ay içinde temelini atacağız” bilgisini verdi. 

Mustafa Dündar, göreve geldiği günden bu yana geçen 6 yıllık süreçte çevreden sağlığa, kültür sanattan tarihi mirasa, spor tesislerinden temel belediyecilik hizmetlerine kadar pek çok alanda 1166 projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi. Dündar, bu yıl 2 bin proje hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu dönemde ise, 391 projenin altyapısını hazırladıklarını ifade eden Dündar, seçim vaadi olarak sundukları ‘16 Vizyon Proje'ye de start verdiklerini belirtti.

"72 çıkmaz sokağı çıkar hale getirdik"

Osmangazi'de ilk dönem belirledikleri 5 otopark hedefini 10'a, 3 yaşam merkezi ve pazar alanı hedefini 7'ye çıkarttıklarını söyleyen Dündar, “Sahip olduğumuz tarihi mirası tek tek ayağa kaldırdık. Yaptığımız restorasyonlar ile çarşılarımız yenilendi, yeniden cazibe merkezi oldu. Osmangazi için 5 yılda 58 kilometre imar yolu açtık. Hizmet üretebilmek, hizmet alanı oluşturmak için 5 yılda 2 milyon metrekare alan kamulaştırdık, 225 milyon TL kamulaştırma için kaynak kullandık. 72 çıkmaz sokağı çıkar hale getirdik. 7'den 77'ye herkes spor yapabilsin diye Osmangazi'ye 16 yeni spor tesisi yaptık. Bu tesislerimizde yetişen 485 şampiyon sporcumuz ile Türkiye'nin gururu Bursa'nın yıldızı olduk” diye konuştu.

Kapalı pazar için 6 milyon TL kaynak kullanıldı

Bursa'nın en yoğun ticari bölgesi olan Kent Meydanı- Santral Garaj mevkiinde ciddi yıkımlar yaparak, cazibesini artıracaklarını kaydeden Dündar, “Hedefimiz dönem sonuna kadar yıkımları tamamlamak. Kent Meydanı ile Çarşamba-Altıparmak da dönüşüm bölgeleridir. Bursa'yı yıkarak yeniden inşa edeceğiz. Yine aynı bölgede planlanan 10 yeni pazar alanı projesinin lokomotifi Pazar Pazarı'nı da, kapalı pazar alanı konsepti ile konforlu pazarcılık anlayışıyla buluşturacağız. Bu kapsamda 12 bina kamulaştırılarak yıkıldı, 4 bin 710 metrekare alan elde edildi. Söz konusu kamulaştırma kapsamında 6 milyon TL kaynak kullanıldı” bilgisini verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Osmangazi yeniden inşa ediliyor!
  • 02.06.2015 09:51

Osmangazi yeniden inşa ediliyor!

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile son dönemlerde adından sıkça söz ettiren ve UNES ...