maritbet girişmaritbet
Maltepe Demirli Sitesi patlatılacak!

Maltepe Demirli Sitesi patlatılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılacağı organizasyonda Maltepe Demirli Sitesi, patlatma yöntemiyle yıkılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm kapsamında Maltepe'de riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemini kullanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın da katılacağı program 26 Aralık 2015 Cumartesi saat: 10.00'da düzenlenecek.

Bakanlık, İstanbul Maltepe Demirli Sitesinde riskli yapı olduğu tespit edilen 3 adet binadan birini 26 Aralık 2015 tarihinde patlatma yöntemini kullanarak yıkacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, patlayıcı ile yıkım yöntemini, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte yürüttüğü “Ulusal Yıkım Yönetim Sistemi İçin Tam ve Kısmi İle Seçici Yıkım Tekniklerinin Araştırılması ve Uygulamalara İlişkin Ortak Hizmet Uygulaması Protokolü ” kapsamında gerçekleştirecek.

Protokol kapsamında dünyada yaygın olarak kullanılan üç temel yıkım tekniği için ayrı ayrı detaylı uygulama yönergelerinin oluşturulması hedeflendi. Bu teknikler sırasıyla manuel (el ile) olarak yapıların yıkımı, makine tekniği kullanılarak yapıların yıkımı ve patlayıcılar ile yapıların yıkımıdır. Bu kapsamda her bir yıkım tekniği ile alakalı proje kapsamında pilot yıkımlar gerçekleştiriliyor.

26 Aralık 2015 Cumartesi günü saat: 10:00'da bu yıkım tekniklerinden ülkemizde kullanımı çok yaygın olmayan ve uygulama öncesinde ciddi mühendislik hesaplamaları gerektiren patlayıcılar ile yapıların yıkılması konusunda İstanbul İli Maltepe İlçesi Zümrütevler Mahallesinde Bulunan Nil Cad. Çağlayan Sok no:22 Adresinde yer alan Demirli Sitesinde bulunan 12 katlı 6 riskli binadan Orkide Binası Uygulamalı Kontrollü Patlatma ile yıkımının çok kısa bir sürede gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Ayrıca yıkım çalışmaları gerçekleştirilmeden önce yapının patlatmalı bir şekilde yıkımı sırasında görsel olarak davranışı simüle edildi. Böylelikle yapılan model çalışmalar ile gerçek yıkım çalışması arasında karşılaştırma imkanı doğacak olup gelecekte bu şekilde yapılacak olan yıkımların ne kadar güvenli olduğu hakkında yıkım gerçekleşmeden karar verilmiş olacak.

Uygulamalı Kontrollü Patlatma yıkımı sırasında 120 kg dinamit/emülsiyon, 1780 adet kapsül ve 800 metre fitil kullanılacak.

İki güvenlik bölgesi hazır

Yıkım çalışmaları kapsamında patlatma bölgesi ile ilgili olarak bir inceleme gerçekleştirildi. Patlatma bölgesinde 1. ve 2. seviye iki güvenlik bölgesi oluşturuldu. Birinci seviye güvenlik bölgesi patlayıcı ile yıkılacak Orkide binası merkezi 75 metre çapında bir daire olarak belirlendi. Birinci seviye güvenlik bölgesi içerisinde yer alan yapıların hem patlayıcı yerleştirme çalışmaları hem de patlatma anında boş olmaları ve o bölgede hiçbir canlının olmamasına ayrıca özen gösterildi.

İkinci seviye güvenlik bölgesi olarak Orkide binası merkezde olacak şekilde 150 metre çapında bir daire belirlendi. İkinci seviye güvenlik bölgesinde yer alan yapıların patlayıcı yerleşimi sırasında boşaltılması gerekli değildir. Ancak patlatma anında boşaltılmaları gereklidir. Patlatma anında hem birinci hem de ikinci seviye güvenlik bölgelerinde hiçbir canlının olmaması için gerekli güvenlik önlemleri alındı. Patlatma anında trafiğe kapatılması gerekli olan yollarda belirtildi.

Bu proje kapsamında ayrıca yıkılacak olan yapının yıkım işlemi sırasında çevre yapılar ve canlılar üzerinde yarattığı titreşim, gürültü ve toz ölçümleri değerlendirilmesi ve bu konuda elde edilen bulguların raporlanarak yorumlanması planlandı.

Projenin başarılı bir biçimde tamamlanması ile ülkemizdeki yapıların yıkım işleri için genel ve teknik mevzuatın geliştirilmesi ve inşaat atıklarının entegre ve sürdürülebilir bir yönetime kavuşturulması hedefleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!
  • 09.05.2016 17:35

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı ve uygulamanın içeri ...

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!
  • 07.05.2016 14:20

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 'Türkiye'deki Yat Limanlarının M ...

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!
  • 09.04.2016 22:46

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Süleymaniye Camisi'nde gerçekleş ...

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?
  • 31.03.2016 17:59

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde dönü ...

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!
  • 16.03.2016 14:28

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!

Gayrimenkul sektörünün en prestijli fuarlarından olan MIPIM'i gezen Çevre ve Şeh ...

Fatma Güldemet Sarı enerji harcamalarını değerlendirdi!
  • 12.01.2016 10:15

Fatma Güldemet Sarı enerji harcamalarını değerlendirdi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'de toplam elektrik tüket ...