maritbet girişmaritbet
Kuştepe halkı kentsel dönüşümde evini terk etmeyecek!

Kuştepe halkı kentsel dönüşümde evini terk etmeyecek!

Kuştepeliler, kentsel dönüşüm kapsamında Sulukule halkı gibi evlerini terk etmeyeceklerini açıkladı.

İstanbul'da ilk olarak yerleştikleri Zincirlikuyu'nun değerlenmesiyle 1953'te zorunlu göç ettirilerek Kuştepe'ye yerleşen Romanlar, kentsel dönüşüm nedeniyle bir kez daha yerlerinden edilme tehdidi altında. Kentsel dönüşümle adı anılan Şişli'nin Kuştepe Mahallesi'nde yaşayan Romanlar, Sulukule Romanlarının tersine evlerini terk etmeyeceklerini belirtti. 

Romanlarının Sesi Derneği Başkanı Erkan Oltaç ise, “Çatalca'da villa, Bebek'te yalı istemiyoruz. Sulukule'deki Roman kardeşlerimiz götürüldükleri Arnavutköy'de yaşayamadı. Biz buradan ayrılmayacağız” dedi. Müteahhitler adına çalıştığı şüphesiyle fotoğraf çeken üniversite öğrencilerinden bile tedirgin olan Romanların yaşadığı Kuştepe'ye Milliyet girdi.  

İnşaatçıların gözdesi 

Arazi fiyatları her geçen gün artan Şişli'nin Kuştepe Mahallesi, İstanbul'un en renkli yerlerinden. Ağırlıklı Roman vatandaşların yaşadığı mahallede, sokaklarda yapılan sünnet ve düğün törenleri, çocukların korkusuzca koşturması ve gecekonduların önünde kilim üzerinde yapılan uzun sohbetler, İstanbul'un en farklı mahallesinde olduğunuzu kanıtlıyor. Mecidiyeköy, Zincirlikuyu ve Levent gibi yüksek plaza ve rezidansların yanıbaşında, İstanbul'un en kolay ulaşım yolu üzerindeki Kuştepe, inşaat firmalarının büyük ilgisini çekiyor.  Mahallede yaşayan Roman vatandaşlar gecekondularının yerine yüksek katlı evler yapılarak kendilerinin zorunlu göçle bilmedikleri yerlere gönderilme korkusunu yaşıyor. Kentsel dönüşüm için Sulukule'deki gecekondularından çıkartılarak Arnavutköy'deki toplu konutlara gönderilen ve uyum sağlayamayan Romanları hatırlatan Kuştepeliler, “Kimse 62 yıldır yaşadığımız mahalleden bizi söküp atamaz. Kentsel dönüşüm bizimle güzel olacak, Kuştepe Romanlar olmadan düşünülemez” diyor. 

“Eski İstanbulluyuz” 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 18 Nisan'da bir araya gelerek kaygılarını dile getiren Romanlar arasında olan İstanbul Romanlarının Sesi Dernek Başkanı Erkan Oltaç, “Mahalle 142 bin metrakare ve hepsi imara kapalı. 27 bin metrakaresi yeşil alan gözüküyor. Bin 340 hanede çoğunluğu Roman 12 bin kişi yaşıyor. Buraya eskiler Dere Mahallesi der. Buralara 62 yıl önce gelmişiz. Ev kurup, vergi vermişiz, su ve elektrik parası ödemişiz. Buradan gitmeye hiç niyetimiz yok. Sulukule'deki Roman kardeşlerimiz gibi evlerinden edildikten sonra yüksek katlı binalarda yaşamaya da niyetimiz yok. Yerinde dönüşüm istiyoruz, Kuştepe yeniden kurulacaksa bizimle kurulsun, birlikte yaşayalım” dedi.  

“Asla terk etmeyiz” 

Zincirlikuyu'da yaşadıkları çadır mahallelerden 1953 yılında zorunlu göçle Kuştepe'ye geldiklerini söyleyen Nazif Ayvacıoğlu ise, “Zincirlikuyu değerlendi, ‘Romanları istemeyiz' dediler, buraya gönderdiler. 3 aylıktım geldiğimde. Çamurdan tuğlalarla örmüş büyüklerimiz evlerimizi. Sokakta lamba, evimizde elektrik yoktu. 30 haneydik, şimdi bin hane olduk. Etrafımız yüksek binalar ve AVM'lerle çevrildi. Şimdi Kuştepe değerlendi, Romanlar yine gitsin diyorlar. Ama bu kez gitmeyeceğiz, Kuştepe Sulukule gibi olmayacak” diye konuştu.

İstanbul'daki ilk gecekondu mahallesi

Kuştepe, Türkiye'nin ilk gecekondu mahallesi olarak 1953'te kuruldu. O zamanlarda Zincirlikuyu'nun boş arazilerinde çadır mahalleler kurarak yaşayan Romanlar, Boğaziçi Köprüsü'nün konuşulmaya başlanması ve bölgenin değer kazanmasıyla Kuştepe'ye zorunlu göç ettirildiler. Kuştepe'de çadır mahalle yerine çamura kattıkları samanlarla ev yapan Romanlar, kısa sürede mahalleyi benimsedi. Mecidiyeköy, Levent ve Çağlayan gibi semtlerin hemen altında yer alan İstanbul'un en kolay ulaşım güzergahı içindeki Kuştepe, bir vadiyi andırdığı için uzun yıllar ilgi görmedi. Yüksek plazalar, metrobüs hattı ve Boğaziçi Köprüsü ile değeri katlanan Kuştepe, kentsel dönüşümle anılmaya başlandı. Mahallede yaşayan Romanlar genellikle çiçekçilik, ayakkabıcılık ve müzisyenlik yapıyor.

İlk etapta 240 adet konut yapılacak

Bölgede ilk etapta mahallenin 7 bin metrekaresine 240 konut yapılması planlanıyor. Yeşil alan da planlanırken, projeye katılmak istemeyenlerin kamulaştırma bedelleri ödemesi gerekiyor. Öncelikle 66 ve 120 metrekarelik iki tipteki dairelerin oluşturduğu 12 ve 15 katlı binaların yapılması planlanıyor. Hak sahibi olan Romanların 15 yıl vade ile borçlandırılması da planlanıyor. Kentsel dönüşüm için bakanlığın çalışmaları da devam ediyor.  

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kuştepe halkı kentsel dönüşümde evini terk etmeyecek!
  • 23.06.2015 11:49

Kuştepe halkı kentsel dönüşümde evini terk etmeyecek!

Kuştepeliler, kentsel dönüşüm kapsamında Sulukule halkı gibi evlerini terk etmey ...

Sulukule kentsel dönüşümde anahtar teslimleri başladı!
  • 23.07.2013 09:25

Sulukule kentsel dönüşümde anahtar teslimleri başladı!

2006 yılında Sulukule’de başlayan kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi ...

Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi, 6. kez AB İlerleme Raporu’nda!
  • 16.10.2012 14:45

Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi, 6. kez AB İlerleme Raporu’nda!

AB Komisyonu tarafından hazırlanan Türkiye 2012 İlerleme Raporu’nda Sulukule Pro ...

Sulukuleliler, Fatih Belediyesi ve TOKİ'ye tazminat davası açmaya hazırlanıyor!
  • 24.09.2012 11:20

Sulukuleliler, Fatih Belediyesi ve TOKİ'ye tazminat davası açmaya hazırlanıyor!

Kentsel dönüşüm projesi başlamadan önce 5 bin 500 yurttaşın yaşadığı Sulukule'de ...

Fatih Belediyesi, medyada çıkan Sulukule haberlerini yalanladı!
  • 21.09.2012 16:15

Fatih Belediyesi, medyada çıkan Sulukule haberlerini yalanladı!

Fatih Belediyesi, Sulukule bölgesinde hiçbir şekilde kamulaştırma yapılmadığını ...

Doğan Hasol: Kentsel dönüşüm bireysel kararla olmaz!
  • 10.08.2012 16:48

Doğan Hasol: Kentsel dönüşüm bireysel kararla olmaz!

“Kentsel dönüşüm yapılmalı, ancak Samsun’da ya da İstanbul Sulukule veya Kadıkö ...