maritbet girişmaritbet
Kentsel değil, ‘kaliteli’ dönüşüm başlıyor!

Kentsel değil, ‘kaliteli’ dönüşüm başlıyor!

Türkiye’de kentsel dönüşümün fikri ve araç olarak kullanılması, yakın zamanlarda gerçekleşmeye başladı

Bütünsel olarak kentlerin dönüşmesi gerekliliği kaçınılmaz olmakla beraber; uygulamada kentsel dönüşümün bir kamu hizmeti ya da amaç olarak ortaya çıkması oldukça yenidir.  Buna bağlı olarak kendine özgü stratejiler geliştirerek şu anki halini alan kentsel dönüşüm projeleri; yapısal olarak da bir dönüşüm geçiriyor. 

Ülkemizin en önemli kentsel dönüşüm projelerinden birisi olan Esenler Havaalanı Mahallesi'nde de mülkiyet sorunları çözümleneceği gibi kentsel yenileme ile donatı standartları ve yapı kalitesi yüksek yaşanabilir kentsel mekanların oluşturulması esas alınmıştır.  Yapı kalitesi ve donatı standartlarının yükselmesi de yalıtım prensiplerinin doğru uygulanması ve tercih edilmesi ile artmaktadır. Çünkü yapıya sızan su; yapıların taşıyıcı donatılarını korozyona yani paslanmaya uğratarak kısa sürede yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve kırılmaların oluşmasına yol açıyor. Örneğin 10 yıl sonra bir yapıdaki donatı, başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, belli koşullarda yaklaşık yüzde 66'sını korozyon nedeniyle kaybediyor ve donatının zamanla bina yükünü taşıyamamasına neden oluyor. Yani bina içten içe çürümeye başlıyor. Bu da olası bir depreme karşı binanın dayanıklılığını düşürüyor. 

Depreme karşı güvenli korumayı su yalıtımı sağlıyor

İstanbul'da 1999 depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı araştırma raporlarına göre yıkılan binalarda gerçekleştirilen denetimlerde binaların yaklaşık yüzde 70'inde korozyon nedeniyle taşıyıcı donatıda aşırı kesit kaybı tespit edilmiştir. Depreme karşı binaların en önemli koruyucu kalkanı olan su yalıtımı, taşıyıcı donatıyı paslanmaktan koruyor. Türkiye'de yapıların yüzde 85'inde su yalıtımı bulunmazken yalıtım yapılmayan binaların ömrü ise 15-20 yıl içerisinde yüzde 50 azalıyor. Bu bilincin farkına yavaş yavaş varılırken; dönüşümün ön plana alındığı günümüzde yapıların su yalıtımı ihtiyacı ve malzemenin özellikleri sorgulanır olmaya başlamıştır. Esenler Havaalanı Mahallesi'nde gerçekleştirilen kentsel dönüşümde, alanın zemin özellikleri ve zemin suyu tespitlerini yaparak bölgeye uygun nitelikte su yalıtımı malzemesi olan Focus Membran EP 300'ü radye jeneral temel altı uygulamalarında tercih edilmiştir. 

Kentsel Dönüşümde Tercih: Focus Membran 

Yeni yapılan projelerin yanı sıra kentsel dönüşüm projelerinin de tercihi Focus Membran'dır. Türkiye'de inşaat ve yalıtım sektöründe lider markaların üreticisi Eryap'ın su yalıtımındaki iddialı markası Focus Membran, yapıların suyun neden olduğu olumsuz etkilere karşı korunması ve yaşam alanlarında konforlu bir su izolasyonu sağlanması amacı ile kullanılan; yapıların temel, perde, bodrum, bahçe, teras ve çatılarında, köprü, viyadük gibi farklı yüklere maruz kalan alanlar için de uygun su izolasyon malzemesidir. Focus Membran bitüm esaslı bir yalıtım malzemesi olup, içerisinde yapısını güçlendirici farklı dayanımdaki taşıyıcılar ve polimerler içermektedir. Bu polimerler malzemeye farklı dayanımlar katmakla beraber ürünün kolay uygulanmasında ve mükemmel bir su izolasyonu sağlamasında önemli bir rol oynamaktadır.

Polimerlerle takviye edilmiş bitüm, farklı çekme, kopma ve yırtılma dayanıma sahip polyester ya da cam tülü taşıyıcılar kullanılarak nihai özelliklerine ulaşmaktadır. Taşıyıcı özellikleri ile doğru orantılı olarak farklı detaylarda ve iklim şartlarında uygulama ve kullanım kolaylığı sunmaktadır.

Focus Membran, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan tüm sertifikasyonunu tamamlayarak tescilli bir marka olmanın tüm gereklerini yerine getirmektedir. Çeşitli ülkelere ihraç da edilen Focus Membran'ın tüm ürünlerinin, AB normlarına uygunluk anlamına gelen CE standardı bulunmaktadır. 

Türkiye genelinde özel ve kamusal yapılarda yaygın kullanılan Focus Membran; Esenler Havaalanı Mahallesi II. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi, Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Sultangazi Devlet Hastenesi, Atatürk Havalimanı, Küçükçekmece Bahçeşehir Koleji, Başakşehir Fatih Terim Stadyumu, Antalya Olimpik Yüzme Havuzu, Alaçatı Marina, TBMM Yeni Hizmet Binası ve Ankara LÖSEV Doğal Yaşam Merkezi gibi önemli referanslara sahiptir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...