maritbet girişmaritbet
Kapalıçarşı'da ilk aşama 2017 Aralık'ta tamam!

Kapalıçarşı'da ilk aşama 2017 Aralık'ta tamam!

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Habertürk'ten Balçiçek Pamir'in sorularını yanıtladı.

Buluştuğumuzda Kapalıçarşı tadilatı için onay çıkmıştı ve büyük heyecanla, adeta gözleri parlayarak bölgenin potansiyelini, yapılacak yeni projeleri anlatıyordu bana. Projeci kimliğiyle ve çalışkanlığıyla tanınan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Kapalıçarşı'nın çatısında objektife gülümserken tarih 14 Temmuz'du. İkimizin de aklının ucundan bile geçmezdi kuşkusuz, tam 24 saat sonra yaşananacaklar. O gün Demir'e 17 Aralık sürecindeki gözaltı deneyimini sorduğumda “Yaşam ince bir çizgi” diye anlatmıştı, 2 gün önce tekrar buluştuğumuzda bu sözünü anımsattım, belli belirsiz bir gülümsemeyle yanıt verdi:

“17 Aralık için kişisel kıyametim diye düşünmüştüm, sonra milletin kıyametinin yaşanabileceği bir 15 Temmuz geçirdik. O günün iki kahramanı var kuşkusuz. Bilge güç ve feraset sahibi Türk milleti ve inandığımız, güvendiğimiz, darbe gecesi son derece dik duruş sergileyen liderimiz Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.'' Pazartesi Sohbeti'nin bu haftaki konuğu, başarılı belediyeci Mustafa Demir... Demir ile sadece yaşanan darbe girişimini değil, bölgenin turizm potansiyelini ve Kapalıçarşı'yı da konuştuk...

kapalıçarşı

Darbe girişimi sonrası bölge nasıl etkilendi?

Ramazanda önce Sultanahmet, ardından Saraçhane'de bombalar patladı. Tam biraz toparlandık, havaalanı saldırısı geldi ve en ağırı o oldu. “Daha başka ne olur canım?” diye düşünürken darbeye kalkıştılar. Her kesimi etkilediği gibi turizmi de çok etkiledi, Sultanahmet'te büyük sıkıntı yaşadık ama her şeye rağmen müthiş bir potansiyelimiz var. 3 medeniyete ait değerler var ülkemizde. Kilise, havra, cami yan yana üstelik. Fatih, bunu çok net soludukları bir alan. Her şeye rağmen turist geliyor, müthiş mutlu oluyorum. Daha da iyi olacağız.

Anıtlar Kurulu ile çok verimli toplantılarımız oldu ve plan notları alındı, turizm yatırımcılarının Tarihi Yarımada'da yüzlerini güldürecek bir dizi kararlar alındı. Mesela, artık 2. derecede koruma bölge alanında olan projeler için yatırımcının, tarihi eser komşuluğu yoksa Anıtlar Kurulu'na başvurmaları gerekmeyecek. Çünkü bir projenin onaylanması en az 3 yıl sürüyor, bu da yatırımcıyı kaçırıyordu. Bunun önüne geçtik. Ayrıca iskânlı ve ruhsatlı binaysa, örneğin otele dönüştüğünde imar planındaki yükseklik uygulanıyordu.

Uzlaşılan konu bugün eğer bina iskânlıysa vatandaşın kazanılmış hakkıdır, fonksiyon değişikliğinde binasını kesmesine, küçültmesine gerek yok artık.

kapalıçarşı

Gelelim Kapalıçarşı'ya...

Kapalıçarşı çalışmasına 2009 yılında başladık. Burası İstanbul'un ilk 4 sembol değerlerinden biridir. Terör saldırılarından önce yılda 92 milyon insanın geldiği bir yerde en çok ziyaret edilen yer. Time Dergisi'nin 2014 haberine göre British Museum, Tac Mahal'den bile daha çok ziyaret edilen bir mekân.

2013'te dünyada en fazla ziyaret edilen ilk 10 arasında yer aldı. 554 yıllık bir tarihi eser. Burası hanlarla birlikte 110 bin metrekare. toplam 3125 dükkân var. 25 bin insanın çalıştığı, 97 çeşit malzemenin satıldığı bir yer. Şehir gibi adeta. 2 bin 700 parseli 5.5 yılda projelendirdik.

Akşamüstü erken kapanıyor Kapalıçarşı; bu sorun değil mi örneğin?

Erken kapanıyor, pazar günü açılmıyor. Yurtdışından geliyorlar, en önemli destinasyon pazar günü kapalı. Ben turist olsam hayal kırıklığına uğrarım. Mısır Çarşısı'yla konuştuk, ruhsatı verdik, orayı hallettik, pazarları açık.
Kapalıçarşı'nın yönetimi yoktu ve hukuki altyapısı yoktu. Özel yasa gerekiyordu ve halledildi. Yönetim kurulu için seçim oldu ve kurul oluşturuldu. Hem akşam geç saate kadar açık olması, yani gece 22.00'ye kadar hem de pazarları açılması gündemimizde. Olacağına inanıyorum. Bu sorunun aşılması gerektiğine inanıyorum.

Restorasyon ne kadar sürecek?

Altyapı projeleri çok önemli. Güçlendirilmesi, çatısı, ısıtması soğuması, camekânlarının değiştirilmesi yani çarşının anayasası oluşturuldu. Çatı, altyapı ve güçlendirme olarak 3 aşamalı bir proje. Çatının ihalesini yaptık, ilk kiremitlerini koyduk, 1 milyon 200 bin kiremit, 39 bin metrekare bir alan. 2017 Aralık ayında inşallah bitecek. Çarşıyı sudan, nemden kurtaracak.

Altyapı çalışması için ihale aşamasına gelindi. Süslemeyle ilgili projeler de onaylandı. Ortak mekânlar konusunda esnaf yenileme yapmaya zorunlu. Yönetim her şeyiyle ilgilenecek. Kapalıçarşı hasta evet. Teşhisi bulduk, tedaviye başladık, 10 yıl içinde bütün bunlar bitecek. 10 yıl uzun gibi geliyor ama bir restorasyon için, hele Kapalıçarşı için hiç de uzun değil.

Ne kadar restorasyon yaptınız? Bolca eleştiri de alıyorsunuz.

200'e yakın orta büyüklükte tarihi eserlerin restorasyonunu yapıp bitirdik. Projelerine devam ettiklerimiz var. 10 bin 500 tarihi eserin içindeyiz, züccaciyeci dükkânı gibi, çok hassas hareket etmeye çalışıyoruz. Eğer eleştiri gelmiyorsa yeter, yoksa teşekkür falan beklemiyorum çünkü öyle bir gelenek yok.

Siyasetçi ölmeden önce teşekkür beklememeli, Türkiye gerçeği. Yegâne motivasyonum sokakta gülen yüzle sıcak uzatılan eller. Eleştiri yapıcıysa sonuna kadar dinlerim ama bizde maalesef işleyen demirin ışıldamasını engellemeye yönelik üsluplar var.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kapalıçarşı'nın restorasyonu haziran ayında tamamlanacak!
  • 25.01.2023 15:27

Kapalıçarşı'nın restorasyonu haziran ayında tamamlanacak!

İstanbul’un tarihi simgelerinden Kapalıçarşı’nın iki yıldır süren restorasyon ve ...

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor
  • 13.07.2022 09:29

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "Bilim Merkezi ve Planetaryu ...

Kapalıçarşı'yı 2021'de 25,5 milyon kişi ziyaret etti
  • 05.01.2022 11:48

Kapalıçarşı'yı 2021'de 25,5 milyon kişi ziyaret etti

Kovid-19 salgını nedeniyle ziyaretçi sayısı yarıya yakın gerileyen Kapalıçarşı'y ...

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak
  • 13.07.2021 11:01

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, elektrikli otobüslerin Türkiye ...

Tarihi Kapalıçarşı'da depreme karşı güçlendirme çalışmaları başladı
  • 07.11.2020 14:25

Tarihi Kapalıçarşı'da depreme karşı güçlendirme çalışmaları başladı

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Kapalıçarşı'daki restorasyon ...

“Yalı Kafe’nin yerine yapılacak proje herkesi mutlu edecek”
  • 23.09.2020 09:13

“Yalı Kafe’nin yerine yapılacak proje herkesi mutlu edecek”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Atakum ilçesinde bulunan Yalı ...