maritbet girişmaritbet
Kanarya Mahallesi, Kayabaşı gibi prim yapacak!

Kanarya Mahallesi, Kayabaşı gibi prim yapacak!

İstanbul Küçükçekmece'deki Kanarya Mahallesi riskli alan ilan edildi. Kentsel dönüşümle birlikte Kanarya'nın da tıpkı Kayabaşı bölgesi gibi yüksek oranlı prim yapma ihtimali çok yüksek...

 

Kanarya Mahallesi, İstanbul Küçükçekmece'ye bağlı bir yerleşim merkezi. Küçükçekmece Gölü'ne kıyısı bulunan bölgede, yaklaşık 120 bin kişi yaşıyor. Türkiye'nin en kalabalık, dünyanın da en büyük üçüncü mahallesi olduğu iddia ediliyor. İstanbul'un en çok göç alan yerleşim yerlerinden biri olan Kanarya, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un ikinci maddesine göre "riskli alan" olarak belirlendi. Yani Kanarya Mahallesi sınırları içinde kalan tüm binalar deprem riski altında. Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'de de yayımlandı... 
 
HAZİNE ARAZİLERİ GERİ ALINIYOR 
Papağan Caddesi, Florya Caddesi ve Kuğu Kuşu Sokak ile Yunus Emre Okulu'na kadar olan bölgede yaşayanların sahip oldukları evlerin bir kısmının tapuları iptal edilmiş. 1960'lı yıllarda Hazine arazisi üzerine inşa edilen binalara, o dönemde Küçükçekmece Belediyesi tarafından ruhsat ve devlet tarafından tapuları verilmiş. Ancak birkaç ay önce aynı binaların tapuları Hazine arazisi üzerinde inşa edildikleri için iptal edilmiş. 
 
Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Kanarya Mahallesi'nin tüm sınırları riskli alan olarak ilan edilmesine rağmen bölge sakinlerine yalnızca Florya Caddesi ile Şahin Caddesi ve Bakırın Sokak arasının kentsel dönüşüm alanı olacağı söylenmiş. Halbuki Kanarya Mahallesi'nin sınırları oldukça geniş. Küçükçekmece Gölü'ne kıyısı bulunan Kanarya Mahallesi'nin sınırları, Halkalı Gümrük Yolu'ndan başlayarak Söğütlüçeşme KİPTAŞ Konutları'na kadar uzanıyor. 
 
Üveyik Kuşu Sokak'tan sahile kadar olan bölgenin dolgu toprak olduğu için riskli olduğunu ifade eden emlakçılar, bölgede bulunan yeni veya eski tüm binaların yıkılacağını söylüyor. Ancak yıkılacağı söylenen bölgede Küçükçekmece Belediyesi'nden ruhsat alan sekiz projenin inşaatı halen devam ediyor. İnşaatı devam eden projelerde konut satışı da sürüyor. İnşaatı devam eden konut projelerini sadece dolgu toprak olarak bilinen yerde değil, bölgedeki birçok cadde ve sokakta da görmek mümkün. 
 
Mahallenin tarihi 
Küçükçekmece'de "Kuş Cenneti" olarak bilinen bir yer Kanarya Mahallesi. Ama mahalleyi kuş cenneti yapan kuşların varlığı değil, isimleri. Mahalledeki hemen her adres kuş ismiyle başlıyor ve bitiyor. Kanarya Mahallesi, Leylek Caddesi, Pelikan Sokak, Güvercin Caddesi, Devekuşu Sokak gibi... Sokak sayısı arttıkça mavi kuş, çalıkuşu, gecekuşu veya yeni bülbül gibi yeni isimler de icat edilmiş. Küçükçekmece Gölü'nün yanı başında eskiden sazlık olan bir bölgede 1955 yılında kurulan mahalle, adını Rumca 'Kapanarya' isminde bir çiftlikten almış. 1960 yılından sonra Rumeli ve Anadolu'dan aldığı göçle hızla büyüyen semtte bugün 120 bin insan yaşıyor. Mahallede sokaklar isimlerini şahin, kartal, atmaca, bıldırcın, serçe, devekuşu, kırlangıç, penguen, saka, karabatak, çaylak, yarasa gibi kuşlardan almış. 
 
FİYATLAR VE KİRALAR MAKUL 
Yıllardır göç alan Kanarya Mahallesi, büyümeye devam ediyor. Kanarya'da hemen herkes kentsel dönüşüm haşladığında bölgenin Kayabaşı gibi gelişeceğini ve prim yapacağını düşünüyor.
 
Yerel müteahhitlerin bölgede inşa ettiği çok sayıda bina var. Fiyatlar ise eski ve yeni binalar olarak ikiye ayrılıyor. Eski binalarda dairelerin metrekaresi 700-800 TL, yeni binalarda ise bin ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Kanarya'da eski binalarda 100 metrekare büyüklüğündeki bir daireyi 50-60 bin TL'ye veya yeni binalarda 85 metrekare büyüklüğündeki bir daireyi 100-105 bin TL'ye satın almak mümkün. 90 metrekarelik bir dairenin fiyatı ise 120 bin TL'den başlıyor. 3-t-1 Terin fiyatı 160 bin TL'ye kadar çıkıyor. 
 
Emre AYAZ / Şirin Emlak "Yıkım kararına rağmen satışlar devam ediyor" 
"Müteahhitler yeni inşaatları yüzde 40'ını arsa sahibine vererek kat karşılığı ya da doğrudan araziyi satın alarak yapıyor. Bölgede çok sayıda yeni inşaat var. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Florya Caddesi üzerinde bile sekiz yeni inşaat var. 
Örneğin bir ay önce inşaatı biten bina bile kentsel dönüşüme girdi. Ama o binada hala daire satışı devam ediyor. Riskli bölgede inşa edilen yeni ve eski tüm binaların yıkılacağı söyleniyor ama belediye inşaat ruhsatı vermeye devam ediyor."
 
Zeynep ÇELEBİ / Mine Emlak 
"Bizi kimse bilgilendirmiyor" 
Kentsel dönüşüm alanı ilan edildikten sonra İstanbul'un çeşitli semtlerinden gelip bölgede ev alanlar var. İstimlak edileceği söylenen İstasyon Caddesi'nde bile daha geçtiğimiz hafta 65 bin TL'ye bir daire sattım. Bölgede hemen her cadde ve sokakta prim potansiyeli var." 
 
Bülent Ekimci/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...