maritbet girişmaritbet
Kadıköy'de 15 kat sınırı bölgeyi nasıl etkileyecek?

Kadıköy'de 15 kat sınırı bölgeyi nasıl etkileyecek?

İBB'nin almış olduğu Kadıköy'de 15 kat sınırı kararı hakkında bölgedeki patronlar emlaktasondakika'ya konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kararıyla Kadıköy'de yükseklik sınırının 15 katta kalması aslında sektörde ilk yarının en önemli gelişmelerinden birisi oldu. Bu, dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binaların 15 katta kalacağı anlamına geliyor. Fikirtepe'nin kapsam dışı olduğu belirtilen uygulama için Anadolu Yakası'nda faaliyet gösteren patronlar, emlaktasondakika'ya konuştu.

Daha önce İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım'da kararla ilgili olarak “Bu kararla yüksek katlı ve riskli binaların yenilenmesi imkansız hale geldi. İstanbul'da siluetin korunması için alınan her kararı destekliyoruz. Sahil bölgesi için bu karar geçerli olabilir ancak her alanda uygulanmamalı. Bu karar, 15 kattan yüksek riskli binaları kaderine terk etmek anlamına geliyor” demişti.

İşte Kadıköy'deki 15 kat sınırının bölgeye etkisi…

AYİDER (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği) Başkanı Melih Tavukçuoğlu

"15 kat sınırı ile ilgili, planlı alanlarda yönetmelikler konusunda sürekli bir değişikliğin olmasını çok uygun bulmuyoruz. Bu konularla ilgili olarak ortak bir fikir birliğine varılarak, uzun yıllar değiştirilmeyecek planlamalara imza atılması gerekiyor. Çok yakın bir zamanda karara bağlanan yüzde 25 ek emsal uygulaması bunun önemli bir örneğidir. Danıştay'ın yüzde 25 ek emsal uygulamasını durdurması kararı üzerine AYİDER olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmüş ve yüzde 25 ek emsal uygulamasının uzatılmasını talep etmiştik. Bizim talebimiz sonucunda inşaat sektörünün önü 2017 yılına kadar açılmış oldu. Yönetmelikte yapılan en ufak bir değişiklik, kentsel dönüşümü durma noktasına getirebiliyor. Bu yüzden AYİDER olarak düşüncemiz, alınan her kararların kalıcı ve uzun vadeli olması gerektiği üzerinedir. Kadıköy'de 15 kat yasağının getirilmesi, inşaat taban alanının genişletilip yeşil alanların ve sosyal donatıların azaltılması anlamına geliyor"

AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erkurtoğlu

"İstanbul Anadolu yakasının en fazla kentsel dönüşüm projesi üreten mimarlık ofislerinden biri olarak alınan 15 kat sınır kararının bölge için olumsuz bir gelişme olduğunu düşünüyoruz. İstanbul'un siluetini etkilediği için bu kararın verildiğini düşündüğümüzde Kadıköy'de 15 kat üzerindeki binaların İstanbul'un siluetini bozmadığını belirtmek gerekiyor. Kadıköy için verilen bu kararın yeşil alanlara daha çok zarar vereceğini öngörebiliyoruz. Bu konunun aynı zamanda bir de teknik yönü var; Kadıköy'de taban oturumu yüzde 35 diye bir kural var ve bu kural doğrultusunda biz 20 katlı bir binayı yıktığımız zaman 15 kata sığdıramayız. Verilecek bu kararın kentsel dönüşümü zor durumda bırakabilir"

Aydoğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aydoğan

"1987 yılından beri Fenerbahçe, Göztepe, Suadiye, Erenköy gibi Cadde'nin en gözde lokasyonlarında konut projeleri üretiyoruz. Yaklaşık 30 yıldır Bağdat Caddesi'nde 100 bin metrekarelik bir inşaat alanı üzerinde 50'nin üzerinde konut projesi geliştirdik. Bağdat Caddesi'ni inşa eden birkaç müteahhitlik firmasından biriyiz. Bugün Bağdat Caddesi dediğiniz zaman insanların akıllarına hemen tüm sosyal donatıların sunulduğu ferah daireler, yüksek yaşam kalitesi geliyor. Bağdat Caddesi'nin bu imaja kavuşmasında yıllardan beri ağırlıklı olarak bu lokasyonda inşaat yapan biz müteahhitlik firmalarının rolü yadsınamaz. Bağdat Caddesi'ndeki yapılara baktığınız zaman en eski binanın dahi zamanının çok ötesinde olduğunu fark edebilirsiniz. Mimarisi farklıdır, otoparkı mutlaka vardır, yeşil alanları ve sosyal donatı alanlarıyla gerçek bir yaşam alanıdır. Kentsel dönüşüm deyince akla gelen ilk yer Kadıköy ve Bağdat Caddesi. Biz de yıllardan beri bu lokasyonda konut üreten bir müteahhitlik firması olarak, kentsel dönüşümün içerisinde yer alıyoruz. Kentsel dönüşümün bu bölgede bu kadar çok yoğun olması, birçok oyuncunun Cadde'ye giriş yapmasına neden oldu. Bölge hem tam anlamıyla bir şantiye alanına dönüştü hem de yanlış uygulamalara sahne olmaya başladı. Bu uygulamaları en aza indirmenin sorumluluğu müteahhitlik firmaları kadar belediyelere de ait. Örneğin; Kadıköy'e getirilen 15 kat yasağı tamamın yanlış bir uygulamadır. Kadıköy'deki yüksek binalar, İstanbul'un siluetini bozacak yapıda değildir. Binaların yüksek olması gerekiyor ki, daha fazla sosyal ve yeşil alan ortaya çıkarabilelim. Belediyenin yüksek binadan ziyade yeşil alan ve sosyal donatılar konusuna odaklanması gerekiyor. Yoksa daha Kadıköy'e 20 yıl bir yük getirecek kentsel dönüşüm sonucunda, eski Bağdat Caddesi'nin dokusundan çok şey kaybetmiş olacağız"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'un kentsel dönüşümü 10-20 yıl sürebilir
  • 29.03.2023 12:05

İstanbul'un kentsel dönüşümü 10-20 yıl sürebilir

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"
  • 18.04.2022 16:29

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İstanbul'da yaz ayları itibarı ...

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor
  • 20.10.2021 17:17

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü ...

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!
  • 19.10.2021 10:44

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesin ...

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor
  • 07.06.2021 17:29

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan ve halk arasında "deniz salyası" olarak da bi ...

Kadıköy'deki Tubini ailesine ait tarihi köşk satışa çıkarıldı
  • 23.09.2020 15:45

Kadıköy'deki Tubini ailesine ait tarihi köşk satışa çıkarıldı

Kadıköy'ün Moda semtinde yer alan ve Osmanlı döneminde inşa edilen, Latin kökenl ...