maritbet girişmaritbet
İzmir Kordon'daki yükseklik tartışmasına açıklama!

İzmir Kordon'daki yükseklik tartışmasına açıklama!

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Dönüşüm Devam Ediyor programında dönüşümle ilgili önemli konular konuşuldu

Cevahir Hotel Asia'da "kentsel dönüşüm aileleri"nin katılımıyla bugün düzenlenen "Dönüşüm Devam Ediyor" programında kentsel dönüşümden İzmir Kordon'daki yükseklik tartışmalarına kadar birçok konu ele alındı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin de katıldığı program kapsamında Güllüce, dünyanın en zor paylaşılan şeyinin gayrimenkul olduğunu dile getirdi.

"Türkiye büyük bir hızla kentsel dönüşüme gidiyor"

Kentsel Dönüşüm Kanunu çıktığında komisyon başkanı olduğunu ve dönüşümün bu kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin etmediğini ifade eden Güllüce, "Daha uzun bir zaman alacağını sanıyordum. Genç, yeni bir uygulama, kaynak problemi var, başka problemleri var gibi sorular vardı kafamın içinde. Türkiye çok büyük hızla kentsel dönüşüme gidiyor" diye konuştu.

Güllüce, hangi partiden olursa olsun bütün belediye başkanlarına kentsel dönüşümde birlikte çalışma çağrısı yaptı.

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Nasıl dünyanın en büyük havaalanını başlattık ve bitireceksek, nasıl hızlı treni yaptıysak, nasıl dünyanın sağlıkta en hızlı yükselen ülkesi konumuna geldiysek, sahra çadırı gibi koğuşların olduğu ve her koğuşta 20-40 kişinin yattığı hastanelerde 1-2 kişinin yattığı odalara döndürmeyi başarabildiysek, biz kentsel dönüşümü de başarabileceğimizi düşünüyoruz. 

3-4 katlı metroların yapıldığı Batı ülkelerinin yanında biz daha 2 sene sonra İstanbul'da 500 kilometrelik metroya ulaşacağız. Hükümetin ve çok başarılı belediye başkanlarımızın el ele vermesiyle başarıyı elde etmiş olacağız. Oysa bunu dışarıdaki ülkeler çok önceleri halletmişler. Bu kayıpları telafi etmek için hem belediye başkanlarımızın hem bakanlıklarımızın, hükümetimizin koşması lazım. Bakan olduğum gün brifing almaya başladığımda arkadaşlarıma 'Türkiye'de en hızlı iş görülen bakanlık olmaya çalışacağız, siz de buna uyacaksınız' dedim. Belediye başkanlarımızın böyle bir bakanlıkla muhatap olduklarını bilmelerini isterim. Onlar da aynı hızla koşturmaya çalışsınlar. Bir an evvel, deprem gelmeden riskli bina, riskli alan problemi olabildiği kadar aza insin ve Türkiye bu kayıplarını koştuğumuz için, daha hızlı hareket ettiğimiz için karşılayabilsin."
Konuşmasının ardından Güllüce, Ağrı, Ankara, Sivas, Konya, Bursa, Kahramanmaraş, Kayseri, Tokat, Ordu'nun bulunduğu illerden gelen "kentsel dönüşüm aileleri"ne hediye verdi. Programın sonunda ailelerle hatıra fotoğrafı çekildi. 

Kordon'daki "yükseklik" tartışmaları

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kentsel dönüşümün gelişmiş ülkelerde bile uzun bir zamanda yapıldığını belirterek, "Hangi partiden olursa olsun kentsel dönüşüme cesaret eden, bunu yapmaya çalışan belediye başkanlarını alkışlamak lazım. Türkiye'de beklenenden, en azından benim beklediğimden daha hızla ilerliyor. Birçok alanda şu an çatır çatır kentsel dönüşüm ilan ediliyor" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm bittiğinde 3 milyar liralık enerji tasarrufu sağlanacağını kaydeden Güllüce, kentsel dönüşümde deprem riskinin azaltıldığını, çağdaş Türkiye'ye uygun şehir oluşturulduğunu anlattı.

Güllüce, İzmir Kordon'daki yükseklik tartışmalarına ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi:
"Yönetmelikte bina yüksekliği değil, kat yükseklikleri arttırıldı, yani 3 metre yerine 3,5 metre. Ama binanın yüksekliği imar planında belli zaten, 18 metre. Belediye Başkanı oranın imar planını 10 kat, 20 kat yapıyorsa, onun yaptığı doğrudur ya da değildir. O kendi bileceği iştir. Bunun yönetmeliğe bağlanması, teknik bir tartışmayı bakanlığa iletmesi çok doğru olmayan bir iştir. Kurnazlık yapmaktır. Kurnazlıkla da devlet yönetilmez, milletin karşısına çıkılmaz. Teknik bir şeyi farklı anlatarak, kendilerinin yaptığı yanlışı başkalarının üzerine atmanın doğru olmadığını söyledim. Bu kurnazlıkla hep iktidar olacağını sandığı için 60 senedir iktidar olamadılar. Olamayacaklar da. 600 senede de olamazlar. Bu millet kurnazlığı değil, iş yapanı alkışlıyor. Doğruyu alkışlıyor."

Riskli alan projeleri 2018'de tamamlanacak!

Toplantıda verilen bilgiye göre,  2012'den bu yana ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmaları başladı ve bunların büyük çoğunluğu 2018'de tamamlanacak.

Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyeler yetkilendirilirken, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldı. Söz konusu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012'den bu yana ilgili belediyelerce yürütülen 54 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifi halen inceleniyor. Uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018'e kadar projeler başlayacak. 

Kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon lira harcandı. Kentsel dönüşüm, 1 milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkiledi. 2013'ten bu yana 2 yıl içinde 475 milyon lira kira yardımı yapıldı.

Bir yapının dönüşümünden sadece dış cephe yalıtımı ile yıllık 500 lira yakıt tasarrufu sağlanırken, gerek alan bazında gerekse bireysel yapı bazında yapılan dönüşümlerle 500 binden fazla yapı yenilendi. Bunun ülkeye enerji tasarrufu bakımından yıllık katkısı 250 milyon lira oldu. 6,5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında miktarın yıllık bazda 3 milyar lirayı aşması bekleniyor.

İşte Türkiye'deki büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri: 

"İstanbul Yenişehir Projesi, İstanbul Finans Merkezi, Diyarbakır Sur İçi Bölgesi Master Plan Çalışması, Ankara Demetevler Bölgesi Master Plan Çalışması, İzmir Karabağlar İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Erzurum Yakutiye ve Aziziye Kentsel Dönüşüm Projesi, Sakarya Erenler Kentsel Dönüşüm Projesi, Ankara Altındağ, Mamak, Çankaya ve Elmadağ kentsel dönüşüm projeleri, Kütahya Merkez ve Pazarlar İlçesi kentsel dönüşüm projeleri, İstanbul Gaziosmanpaşa, Esenler, Beyoğlu, Küçükçekmece, Zeytinburnu, Pendik, Bağcılar ve Kadıköy kentsel dönüşüm projeleri, Adana Seyhan ve Ceyhan İlçeleri kentsel dönüşüm projeleri, Çorum Osmancık Kentsel Dönüşüm Projesi, Edirne Menzilahir Kentsel Dönüşüm Projesi, Bursa Yıldırım İlçesi Kentsel Dönüşüm Projesi."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuştu!
  • 26.01.2017 08:26

İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda konuştu!

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda ...

"2023'e kadar 6,5 milyon riskli yapı dönüşecek"
  • 01.05.2015 17:40

"2023'e kadar 6,5 milyon riskli yapı dönüşecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması'nda ...

İdris Güllüce, TapuTakas tanıtımında konuştu!
  • 18.04.2015 17:10

İdris Güllüce, TapuTakas tanıtımında konuştu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ...

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!
  • 07.03.2015 18:34

İdris Güllüce, şehir vizyonunu anlattı!

Esenler Belediyesi ile İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği’nin (AY-B ...

İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuştu!
  • 04.12.2014 13:27

İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'nde konuştu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 14. Gayrimenkul Zirvesi'ne video konfe ...

İdris Güllüce'den bomba açıklamalar!
  • 11.10.2014 17:26

İdris Güllüce'den bomba açıklamalar!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Esenler'deki kentsel dönüşüm programın ...