maritbet girişmaritbet
IDW Projects, kentsel dönüşümde tasarımlara ve kent yaşamına dikkat çekecek!

IDW Projects, kentsel dönüşümde tasarımlara ve kent yaşamına dikkat çekecek!

Tasarım ve Kent. İstanbul Design Week Projects’in (IDW) bu yılki teması. İstanbul’un kentsel dönüşümü sırasında tasarıma ve kent yaşamına dikkat çeken IDW Projects, önceki yılların aksine bu yıl mekan olarak Galata Köprüsü’nde değil; Eski Şapka Fabrikası, Hasköy Yün İplik Fabrikası ve Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleşecek

Tasarım ve Kent. İstanbul Design Week Projects'in (IDW) bu yılki teması. İstanbul'un kentsel dönüşümü sırasında tasarıma ve kent yaşamına dikkat çeken IDW Projects, önceki yılların aksine bu yıl mekan olarak Galata Köprüsü'nde değil; Eski Şapka Fabrikası, Hasköy Yün İplik Fabrikası ve Rahmi Koç Müzesi'nde gerçekleşecek.

ddF, burayı tasarımın merkezi haline getirerek işin güncel boyutuna yöneliyor. İlk kez 2005'te düzenlenen IDW aynı zamanda birçok yenilikçi fikri de beraberinde getirmiş. Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yılı sebebiyle Avrupa polisi için tek bir görsel kimlik oluşturmayı amaçlayan “Polis, Politie, Polizei, Carabinieri” projesi bunlardan biri. İMMİB'in (İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri) düzenlediği engellilerin kent içindeki yaşamını kolaylaştırmak için yapılan workshop da programda dikkat çeken diğer bir etkinlik. İtalyan Domus Academy'nin Milano'da 30. yılını kutladığı 40'ı aşkın tasarımcının 80 ürününün yer aldığı “Lost in Translation” sergisi ise Eski Şapka Fabrikası'nda ziyaretçilerini bekliyor. Unutmadan, tüm konuşmalar ücretsiz. Daha fazla ayrıntıya girmeden IDW Projects'i düzenleyen ddf'in kurucu ortakları Esra Ekmekçi ve Arhan Kayar'a sözü bırakıyoruz.

İstanbul Design Week Projects'in bu yılki teması “Tasarım ve Kent” nasıl oluştu?

Arhan Kayar: Bizim bu sene oluşturduğumuz “Hasköy Design Route” kentin bir parçası ve biz burada bir tasarım yolu oluşturduk. Burası, üç noktaya uğruyor ve kente dokunarak tasarım yapıyorsunuz ki, kentin bununla bir ilişkisi var. Aynı zamanda İstanbul sürekli gelişen bir kent yapısına sahip. Pek çok yeni bina yapılıyor, eski binalar restore ediliyor. Kamusal alanda tasarım çok önemli ve

bu yeni yapılmış alanların da tasarlanmasına dikkat çekmek için ‘tasarım ve kent' olarak karar verdik.   O bakımdan burada yapılanlar için tasarımın şehirle olan ilişkisini göz önüne getirmek istiyoruz.

Dünyada başka ülkelerde düzenenlenen tasarım haftaları arasında IDW Projects'i nasıl konumlandırıyorsunuz? İstanbul'un diğer tasarım haftalarından farkları neler?

Arhan K.: 40 ülkede tasarım haftaları düzenleniyor. Geçen hafta bu ülkelerden tasarım haftalarının organizatörleriyle bir araya geldik. Bunların hepsinin odak noktası kent. Bunların arasında da zamanlama olarak hepsi arka arkaya geliyorlar. Yani aslında hepsi bir bütün... Ama İstanbul'un bu ülkelerden iki farkı var: Birinci farkı İstanbul'da olması ve İstanbul'un kentsel mekanının kullanılması. İkinci farkı ise İstanbul'un çok farklı bir yapıya sahip ve içerisinde pek çok yeni fikrin tartışıldığı bir tasarım platformu olması. Binlerce yıllık geçmişi olmasına rağmen çok genç bir potansiyele sahip bir kent.

Bu yılki ziyaretçi sayısından beklentiniz nedir?

Esra Ekmekçi: Geçen yıl Galata Köprüsü'nde yapmıştık. Dolayısıyla geçen yıl tek kapımız vardı. Ama bu yıl ziyaretçi formatımız da değişiyor ve farklı bir konsepte gidiyoruz. Sayıya değil de içeriğe konsantre olmuş durumdayız. Bu yılki seçkimiz daha sektörel ve yenilikçi projelerden oluşuyor. Yedi yıldır ortalama 35 binlerden

55 binlere çıktık. Her yıl kent içerisinde hem profesyoneller tarafından hem de İstanbullular tarafından ilgiyle takip edildi. Bizim çok sevdiğimiz tarafı bu zaten.

 Dünyada pek çok marka son yıllarda tasarıma çok önem vermeye başladı. Türkiye'de yer alan markaların IDW Projects'e ve tasarımcılara karşı bakışı nasıl peki?

Arhan K.: Türkiye şu anda endüstrisi çok sağlam bir ülke. Pek çok üretici var ve üreticilerin tasarımcıya ilgisi çok fazla. O bakımdan uluslararası tasarımcıların buraya gelmesi firmaların da ilgisini çekiyor ve dünyada ne olup ne bittiği konusunda ilişki kurmalarının dışında yeni tasarımcılarla da çalışmak istiyorlar. Bir de biz oradan yabancı tasarımcıları getirdiğimizde buradaki Türk tasarımcıları da yurtdışına götürmemiz daha kolay oluyor. Biz bir sergi getirdiğimiz zaman onun karşısında bir sergiyi yurtdışına götürme hakkını elde ediyoruz. Avusturya'dan İtalya'ya, İsveç'ten, Belçika'ya...

Şimdi Polonya ile de görüşüyoruz. Baktığınız zaman karşılıklı bir iletişim platformu ortaya çıkıyor.

 Peki, dünyanın Türk tasarımcılara bakışı...

Esra Ekmekçi: Tasarım alanında dünya çapında üç ödülden biri olan IF Design Awards'a bu yıl Türkiye'den 83 firma katılıyor. Ayrıca IF Design Awards'ın Türkiye temsilcisi seçildik. Ayrıca, ilk kez seçici kurula uluslararası bir tasarımcı ve Türkiye'de önemli bir firmanın baş tasarım direktörü olan Sertaç Ersayın da katıldı.

Trend Book'a bu yıl İstanbul seçildi

Dutch Design Week'in üç yıldır tüm dünyadan profesyonellerin gelecekteki trendler hakkında tahminlerini paylaşıp oluşturduğu

“Trend Book” Hollanda-Türkiye ticari ilişkilerinin başlamasının 400. yılı sebebiyle İstanbul'a yönelik hazırlandı. Trend Book, her yıl başka bir kent için hazırlanan güncel tasarım ve yaşam trendlerinin gündeme getirildiği özel bir sayı.

Dünya Elle Decor'un yedi editörü İstanbul'da

Elle Decor dergisinin Güney Afrika, İtalya, Hollanda, İsveç, Rusya, Fransa ve Tayland edisyonlarının yayın yönetmenleri, tasarım haftası boyunca hem İstanbul'daki tasarımcıları hem de tasarım ortamlarını gezecekler. Esra Ekmekçi: “Onların kentteki bütün tasarım ortamlarını gezmesi, kenti tanımalarını ve büyük bir sinerji oluşmasını sağlıyor.”

İtalyan Domus Academy mezunu 40'ı aşkın tasarımcının üretime geçirilmiş 80 ürününün yer aldığı “Lost in Translation” sergisi

Eski Şapka Fabrikası'nda izlenebilir.

Avrupa'nın ortak kurumsal kimliğe sahip polis fikri için Türk ve Hollandalı öğrenciler polis üniforması ve aracı tasarlıyorlar.

Bu hafta kapılarını yedinci kez açan İstanbul Design Week Projects yarın sona eriyor. Önceki yıllarda Galata Köprüsü'nde düzenlenen etkinlik, bu yıl Eski Şapka Fabrikası, Hasköy Yün İplik Fabrikası ve Rahmi Koç Müzesi'nde gerçekleşiyor

Connecting Concepts sergisinde yer alan Tjeerd Veenhoven ve Lizzy Kaliswart imzalı Carbon Strand Bike.

Program

Bugün

Tasarımlarında ‘hareketin doğası'nı yansıtan bir usta olarak anılan Dror Benshetrit, 18.00'de çalışmalarını ve bunlardan biri olan “ada projesi”ni anlatacak.

Yarın

Amerikalı ünlü mimar Thomas Bush 15.00'te Eski Şapka Fabrikası'nda bir konferans verecek.

Sergiler

l İtalyan Domus Academy'nin Milano'da 30. yılını kutladığı Lost in Translation sergisi, Coca-Cola'nın geri dönüşümlü şişelerden oluşturduğu Çevreci Ruhlu Takı Tasarımları sergisi ve “W Hotels Designer of the Future Award” sahibi Tom Foulsham'ın Tongue to Nose adlı enstalasyonunu Eski Şapka Fabrikası'nda görülebilecek.

l Avrupa polisi için tek bir görsel kimlik oluşturmayı amaçlayan “Polis, Politie, Polizei, Carabinieri” projesi Hollanda ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları çerçevesinde Rahmi M. Koç Müzesi'nde düzenlenirken, Hollanda tasarımını özel yapan noktaları arayan Connecting Concepts sergisi ise

IDW Projects süresince ve sonrasında Hasköy İplik Fabrikası'nda bir ay boyunca sergilenecek.

Design Week Projects'te W otellerinin ve Design Miami/Basel'in ortak kararı ile geleceğin tasarımcısı olarak ödüllendirilen Tom Foulsham'ın “Tongue to Nose” adlı enstalasyonu da sergileniyor.

Hollanda'dan gelen “Connecting Concepts” sergisinin içerisinde yer alan projelerden birinde dikişsiz yapıştırma jean'ler yer alıyor.

Yunus Emre Şahin/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

IDW Projects, kentsel dönüşümde tasarımlara ve kent yaşamına dikkat çekecek!
  • 29.09.2012 09:52

IDW Projects, kentsel dönüşümde tasarımlara ve kent yaşamına dikkat çekecek!

Tasarım ve Kent. İstanbul Design Week Projects’in (IDW) bu yılki teması. İstanbu ...