maritbet girişmaritbet
İBB, Sarıyer-Derbent bölgesinde kentsel dönüşüm için start veriyor!

İBB, Sarıyer-Derbent bölgesinde kentsel dönüşüm için start veriyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sarıyer Derbent mahallesinin dönüşümü başlıyor

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi  tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sarıyer Derbent mahallesinin dönüşümü başlıyor. Yapılaşma izni veren imar düzenlemesinin ardından vatandaşların tahliye edilerek yeni binaların inşa edilmesi için Büyükşehir Belediyesi ile Kooperatif arasında protokol imzalanmasına İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onay çıktı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında gecekonduların yıkılarak yerine düzenli konutların yapılmasını sağlayan plan düzenlemesi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediye'si Mesken Müdürlüğü tarafından sunulan teklife göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a Derbent mahallesini kapsayan arazilerin dönüşümünün sağlanabilmesi için hazırlanan protokole imza yetkisi verilmesi istendi.

Raporun mecliste görüşülmesi esnasında söz alan AK Parti Grup Başkan vekili Ergun Turan, mahalle sakinlerinin mağdur edilmeyeceğinin altını çizdi. “Büyükşehir Belediyemizin olaya müdahil olması ile birlikte vatandaşların uzun süredir yaşadığı sıkıntı gideriliyor” diyen Turan konuşmasına şöyle devam etti: “Orada yaşayan vatandaşların yine orada yaşamalarını ön gören bir protokol. Tahliye değil mahallelerinde yaşamalarını sağlayan bir protokol. Ben 4 yıl boyunca bizim meclis üyesi arkadaşlarımızın çalışmaları oldu. Vatandaşın lehine bir durum oldu. Bu ölçekte başarılmış en önemli kentsel dönüşüm projelerinden biri olacak.”

Hukuk Komisyonu Başkanı Osman Kıdık'da bölgede yaşayanların haklarının korunacağına dikkat çekerek, “230 dönümlük bir alanda yaşayan vatandaşların sorunu çözecek bir protokol bu. Böylece vatandaşlarımıza bin 650 konut verileceğinin garantisi sağlanmış oluyor. Kat irtifakı tapularını vererek haklarını koruyoruz. Orada iş yeri sahibi olanların da tescil dışı sahada yapılacak iş yerlerinden kiralama yöntemiyle işlerine devamını sağlanıyor. Kiracı olarak yaşayanlara da 6 bin lira kira yardımı yapılacak. Yüklenici firmadan da teminat mektubu aldık bununla ilgili” şeklinde konuştu. 

- Belediyenin işgal altındaki 32 bin 500 metrekare arazisi üzerindeki 800 gecekondudan 600 tanesi yakın bir noktada oluşturulacak prefabrik yerleşim yerine taşınacak.

- Boşaltılacak alanda 1000 konut yapılarak gecekondu sahiplerine teslim edilecek.

- Belediye ile mahalle sakinleri arasında imzalanacak protokolle evlerinden feragat eden vatandaşların haklarını korumak için şartlı bağış sistemi konulacak.

- Arazi üzerinde yaşayan gecekondu sahiplerinin rezerv alanındaki binalara taşınarak, kiralarının ödenmesi ve inşaat çalışmalarının yürütülebilmesi için yüklenici firmadan 50 milyon TL tutarında teminat mektubu alınması şartları protokole konuldu.

Şuanda 7 bin kişi nüfusa sahip Derbent Mahallesi'nin dönüşümle birlikte 10 bin kişilik nüfusu bulması planlanıyor.

Konuşmaların ardından ilgili rapor oy birliği ile kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İBB, Sarıyer-Derbent bölgesinde kentsel dönüşüm için start veriyor!
  • 17.09.2012 14:27

İBB, Sarıyer-Derbent bölgesinde kentsel dönüşüm için start veriyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Sar ...