maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul Zirvesi'nde açıklandı!

Gayrimenkul Zirvesi'nde açıklandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depreme dayanıksız binaların yıkılmasını öngören kentsel dönüşümle ilgili tasarının haftaya Meclis’ten çıkacağını söyledi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depreme dayanıksız binaların yıkılmasını öngören kentsel dönüşümle ilgili tasarının haftaya Meclis'ten çıkacağını söyledi. Bayraktar'a göre yasayla Türkiye'de büyük bir kalkınma hamlesi başlayacak

12.Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de kentsel dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısıçok büyük ihtimalle haftaya çıkacak ve Cumhurbaşkanının onayıyla yürürlüğe girecek” dedi. Bayraktar, yasanın ana ekseninde vatandaşların olacağını ifade ederek, “Vatandaş oturduğu evin riskli olup olmadığını kendisi belirleyecek. Belediyeler ve Bakanlık olarak biz yardım edeceğiz.”diye konuştu. Tasarıda yer alan 3/2 çoğunlukla dönüşümden rant sağlamaya çalışacakları etkisiz hale getireceklerini vurgulayan Erdoğan Bayraktar, tasarıda can güvenliğini ve depreme dayanıklılığı ön planda tuttuklarını açıkladı.

 7 milyon bina incelenecek

Bakan Bayraktar, Türkiye'deki binaların röntgenini çekeceklerini ve bu sayede enerji sarfiyatını azaltmayı, konforu artırmayı ve deprem güvenliğini sağlayacaklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu nedenle depremi binalarımızı yenilemek için bir fırsat olarak görmeliyiz. Öncelikle riskli binalardan başlayacağız. Ülkedeki 20 milyon binanın 5 milyonu son 9 yılda yapıldı. Bu binaların 500 binini devlet, 4,5 milyonunu özel sektör yaptı. 7 milyon konut ise büyük deprem riski taşıyor ve en kısa dönemde bunları da yenilemeliyiz. Bu yenilemeyi ise kamu, halk ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapacağız. Bunu yaparsak ta ekonomiyi canlandıracağız, işsizliği azaltacağız ve gelişmişliğimizi artıracağız” diye konuştu.

Türkiye parmak ısırtıyor

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin büyük bir kalkınma arifesinde olduğunun altını çizerek, krizlerle boğuşan dünyanın aksine ülkenin gayrimenkul sektörü sayesinde yara almadan bu süreci atlattığını, dünyaya parmak ısırttığını söyledi. Afet Yasası'nın da Türkiye'nin en büyük itici gücü olacağını dile getirdi. Yasayla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yapı stoğunu iyileştirileceğini ifade eden Bayraktar, “Dünyanın en gelişmiş ülkelerine baktığımız zaman, hepsinin de çok iyi bir gayrimenkul stoğuna sahip olduğunu görüyoruz. Biz İspanya ve Kore'nin başardığını başaracağız. Türkiye çok büyük kalkınma yaşayacak” dedi.

Aslında mütekabiliyet kalkmadı

Erdoğan Bayraktar, yabancılara mülk satışını öngören yasayla ilgili bilgi de verdi. Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının yasalaşmasıyla ilgili yaptığı konuşmada, “Bu yasa Türkiye'de yabancıların mülk edinmelerini düzenleyen yasadır. Mütekabiliyet var yine. Ülke menfaatleri neyi gerektiriyorsa, ekonomik bakımdan, stratejik bakımdan, ülkenin tarihi dokusu bakımından, geleceği bakımından, ülkenin menfaatlerini kollayarak, modern dünyanın yaptıkları neyse biz de onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bu alanda gelişmiş ülkelerin yaptıklarını yapmaya çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, askeri ve stratejik bölgeler ile tarihi doku bakımından önemli bölgelerden satış yapılmayacağını vurguladı. Bayraktar, gerçek kişilerin de Medeni Kanun ve Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde mülk edinebileceğini ifade ederek, oturmak için iznin söz konusu olduğunu ve bunun süresini uzatmak için de çalışma yaptıklarını belirtti.

Dönüşümü İstanbul'a yayacağız

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş da, zirvede yaptığı konuşmada, gayrimenkul sektörünün önemine işaret ederek, TOKİ, KİPTAŞ ve özel sektör tarafından yapılan konutlarla İstanbul'un büyük bir değişim yaşadığını söyledi. Gayrimenkul sektörünün dinamiği sayesinde Türkiye'nin gelişimini sürdüreceğini işaret eden Topbaş, “İstanbul dünyada çok revaçta, Tokyo ve New York borsaları takip edilebiliyor. Kent adeta dünyanın merkezinde yer alıyor. Biz de yaptığımız dönüşüm projeleriyle kentin gelişimine katkıda bulunuyoruz. Kartal ve Cendere Vadisi projeleri bunları güzel bir örnek ve bu projeleri tüm kente yaymayı planlıyoruz.”dedi.

KDV belirsizliği sürüyor

GYODER Başkanı Işık Gökkaya da, bu yıl 12.düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi ve REstate Istanbul Gayrimenkul Fuarı'nın kentsel dönüşüm ve değişim temasına uygun olarak İstanbul'un dönüşüm alanlarından birinde bulunan Hasköy İplik Fabrikası'nda düzenlediklerini belirterek, “Bir an önce hayata geçirilmeli. 10 yılda 7 milyon konutu yenilemeliyiz” dedi. Sadece İstanbul'da 2 milyon binanın yenilenmesi gerektiğine vurgu yapan Topbaş, “Kentsel Dönüşüm ve Afet Yasası, siyaset üstü bir uygulama olmalı. Bu nedenle fikir birliğine varılarak, tasarı acilen yasalaşmalıdır” dedi. Işık Gökkaya, son dönemlerde gündeme gelen pahalı konuttan daha fazla vergi alınmasıyla ilgili uygulamaların sektörü olumsuz etkileyeceğinin altını çizerek, “150 metrekareden küçük konutlardan yüzde 1, 150 metrekareden büyük konutlardan ise yüzde 18 vergi alınıyor fakat KDV uygulaması kademelendirilmeli ama şu anda ne olacağı belli değil. Söz konusu uygulama sektördeki kayıt dışılığı artıracaktır” diye konuştu.

Zirve yarın de sürüyor

GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından Hasköy İplik Fabrikası'nda düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi ve REstate Istanbul Gayrimenkul Fuarı bugün de devam ediyor. 20 farklı ülkeden çok sayıda katılımcının ilgi gösterdiği fuar, çeşitli başlıklar altında düzenlenen 7 oturum ile tamamlanacak.

Yavuz Karaman-Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Aziz Torun ‘Gayrimenkul ihracat sayılsın’
  • 09.12.2013 08:01

Aziz Torun ‘Gayrimenkul ihracat sayılsın’

GYODER Başkanı Torun, gayrimenkulün önemli bir döviz kapısı olduğunu belirterek, ...

Gayrimenkul Zirvesi'nde açıklandı!
  • 10.05.2012 20:47

Gayrimenkul Zirvesi'nde açıklandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depreme dayanıksız binaların yıkıl ...

Işık Gökkaya mütekabiliyeti yorumladı!
  • 09.05.2012 09:17

Işık Gökkaya mütekabiliyeti yorumladı!

Işık Gökkaya, sektöre özellikle Körfez bölgesinden müşteri çekmek üzere çıkarıla ...

Kentsel dönüşümü masaya yatırdılar!
  • 19.03.2012 09:02

Kentsel dönüşümü masaya yatırdılar!

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün önde gelen isimleri, Meclis'te görüşülen Kentse ...