maritbet girişmaritbet
Etiler Belediye Sitesi’ndeki dönüşüm çıkmaza girdi!

Etiler Belediye Sitesi’ndeki dönüşüm çıkmaza girdi!

Zeytinburnu'nda İstanbul'un siluetini bozduğu için kısmen kısım kararı alınan 16/9 kulelerinin sahibi, bu kez Etiler'de tartışılıyor.

Etiler'de yıkılması için karar alınan 36 binadan 28'ini alan Astay Gayrimenkul'ün kendisine yanıt vermeyen 8 mülk sahibinin elektriğini kestiği iddia ediliyor.

Hürriyet'in haberine göre Astay'ın iştiraki Etiler Gayrimenkul Yatırım AŞ, Akmerkez karşısında bulunan Etiler Belediye Sitesi'nde anlaşamadığı hissedarlara teklif götürdü. Eğer hissedarlar tekrar itiraz ederlerse Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereği Çevre Bakanlığı'nın kamulaştırma yapabileceği duyuruldu.

Şirketin başvurusu üzerine tüm dairelerin elektrik, su ve gazı kesildi.

‘SANKİ BİNAMIZ KAÇAK'

Kesintiler yüzünden taşınmak zorunda kalan diş hekimi Ahmet Kurtaran, “Sanki binamız kaçak. Bir şirket, rant iştahı yüzünden şehrin orta yerinde bir mahalleye mobbing uyguluyor” diyerek duruma isyan etti. Tekstilci İbrahim Özgün de yeni yıla ailesiyle beraber suyu, elektriği, gazı kesik evinde girdi. Etiler Gayrimenkul CEO'su Enes Berse ise “Uzlaşmak isteyen olursa kat karşılığı tekliflerimiz var. Orada planladığımız bir proje yok” diyor.

etiler belediye sitesi
Etiler Belediye Sitesi

İÇİ DOLUYKEN KESİNTİ

Etiler Belediye Sitesi'ndeki hareketlilik 2 Nisan 2013'te başladı.
Üç daire sakininin başvurusu üzerine yapı analizi için karot alındı, 45-50 yıllık bloklara çürük raporu çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü (İAKDM), bu rapora dayanarak 9 Temmuz 2013'te sitedeki 36 daireyi “riskli yapı” ilan etti, yıkım kararını 27 Mart'ta Beşiktaş Belediyesi'ne bildirdi. Karotların usulsüz ve habersiz alındığını öne süren bir grup site sakini, İdare Mahkemesi'nde dava açtı, yeni karot ve rapor alınmasını istedi.

GEREKÇE, ‘GÜVENLİK RİSKİ'

Etiler Gayrimenkul de 7 Aralık 2014'te Beşiktaş Belediyesi'ne başvurarak, “Söz konusu parselde birçok daire şu an boş bulunmakta olup, bu durum güvenlik sorunlarına neden olmaktadır. Çevrede ikamet eden sakinler tarafından tinercilerin ve Suriyeli olduğu iddia edilen bir takım kişilerin bağımsız bölümlere izinsiz girip çıktığı şikâyetleri gelmektedir” iddiasında bulundu. Şirket, aldığı 28 dairenin numaralarını belirterek elektrik, su, doğalgazın kapatılmasını istedi. Tüm dairelerin suyu, gazı, elektriği kesildi. İki daire hariç, sakinler kesintiler üzerine konutları terk etti. Diş hekimi Sabri Küçükkeleş, “İhbar edin, sonra kesin dedik, dinlemediler. Bu anayasal suç, mobbing yapıyorlar” diyor. Yılbaşına ailesiyle birlikte su, elektrik ve gazı kesik evinde girmek zorunda kalan İbrahim Özgün de tahliye öncesi kesintilerin anayasa suçu olduğunu öne sürüyor.

onaltıdokuz kulelerş

zeytinburnu onaltıdokuz kuleleri

Zeytinburnu 16/9 Kuleleri

‘TEKLİFİMİZ BOL, YANIT BEKLİYORUZ'

Etİler Gayrimenkul CEO'su Enes Berse ise şöyle konuştu: “Eylül 2013'te 36 daire sahibinden 28'i bize geldi, ‘Arazimiz riskli ilan edildi. Bir şirket geldi ama güvenmiyoruz, size satmak istiyoruz' dediler. 16 Aralık'ta daireleri aldık. Kalanlardan 7'si eski firmayla anlaşmış ama sözleşmenin süresi bitmiş. İştirakimiz Etiler Gayrimenkul yürütüyor süreci. 6 bin 491 metrekare bir alan. Uzlaşmak isteyen olursa kat karşılığı tekliflerimiz var. Orada planladığımız bir proje yok, bekliyoruz.”

ÖNCE NÜFUSUN TAHLİYESİ GEREKİYOR

Çoğunluğa sahip şirketin çağrısı üzerine 4 Ocak'ta olağanüstü toplantı yapıldı. Bir grup sakinin avukatı Erdinç Karagüllü, şu değerlendirmede bulundu: “Bazı kat maliklerine toplantı tebligatı ulaşmaması toplantıyı yok hükmünde kılabilir. Şirket bu toplantıda 1.3-1.4 milyon liralık değerleme raporuna göre teklifler getirdi ama daha önceki daire sahiplerine 2.2-3.5 milyon lira ödemişti. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi teklifi bir aşamadır ama yılbaşına birkaç gün kala vatandaşın suyunu, elektriğini kesmek Anayasa'ya aykırı. Yasaya göre yıkım kararı alınan dairelerden önce nüfusun tahliyesi gerekiyor. Belediye kaymakamlığa yazacak, oradan vatandaşlara tebligat yapılacak, 1 hafta içinde tahliye var. Oysa doğrudan kesinti uygulaması var. Bu durumu dava edebiliriz.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Onaltı Dokuz'la İstanbul sinema formatında!
  • 26.04.2012 18:56

Onaltı Dokuz'la İstanbul sinema formatında!

Astay Gayrimenkul'ün yoğun ilgi gören projesi Onaltı Dokuz İstanbul'un inşaatı t ...

Academia Apartments, komşuluk ilişkisini hatırlatacak!
  • 02.09.2011 13:39

Academia Apartments, komşuluk ilişkisini hatırlatacak!

Avcılar'da yükselen Academia Apartments farklı bir yaşam sunuyor. ...

Four Seasons markası Bodrum'a taşınıyor!
  • 29.01.2017 13:01

Four Seasons markası Bodrum'a taşınıyor!

Four Seasons’la İstanbul’da iki oteli bulunan işadamı Mesut Toprak, Bodrum Yalıç ...

Astay Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Enes Berse oldu
  • 28.11.2016 10:09

Astay Gayrimenkul'ün Genel Müdürü Enes Berse oldu

Üst düzey yönetim kadrosunu yeniden yapılandıran Enes Berse, Astay Gayrimenkul’u ...

Akmerkez karşısındaki site yerle bir oldu!
  • 07.02.2015 10:24

Akmerkez karşısındaki site yerle bir oldu!

Astay İnşaat'ın Etiler Belediye Sitesi'ndeki 36 daireden 28'ini satın almasıyla ...

Etiler Belediye Sitesi’ndeki dönüşüm çıkmaza girdi!
  • 12.01.2015 09:43

Etiler Belediye Sitesi’ndeki dönüşüm çıkmaza girdi!

Zeytinburnu'nda İstanbul'un siluetini bozduğu için kısmen kısım kararı alınan 16 ...