maritbet girişmaritbet
Esenler'de kentsel dönüşüm konut fiyatlarını zıplattı!

Esenler'de kentsel dönüşüm konut fiyatlarını zıplattı!

İstanbul'un 500 bin nüfusluk ilçesi Esenler’de iki yıl önce sessiz sedasız kentsel dönüşüm başladı. 282 konut gelecek ay teslim ediliyor.

 

İstanbul'un 500 bin nüfusluk ilçesi Esenler'de iki yıl önce sessiz sedasız kentsel dönüşüm başladı. 282 konut gelecek ay teslim ediliyor. 26 bin bina ve 146 bin bağımsız bölümün bulunduğu ilçede dönüşüme ihtiyaç duyan bina sayısı 21 bin 903. Bunların sadece 4 bini sağlam. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, ilçede 10 yılda toplamda 21 bin konutun dönüşümünü planlandıklarını söylerken metrekare fiyatlarının 700-800 TL'den 2.500-3 bin TL'ye kadar çıktığı ifade ediliyor. 
 
Esenler'de dönüşüm, fiyatları 3 bin TL'lere kadar çıkardı 
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, ilçede 10 yılda toplamda 21 bin konutun dönüşümünü planlandıklarını açıkladı. İlçede dönüşümle birlikte metrekare fiyatları 700-800 TL'den 2 bin 500-3 bin TL seviyelerine kadar yükseldi. 
 
Kilometrekareye 68 bin kişinin düştüğü 500 bin nüfusluk İstanbul'un Esenler ilçesinde 2 yıl önce sessiz sedasız kentsel dönüşüm başladı. Turgut Reis ve Oruç Reis mahallelerinde başlayan çalışmada kentsel dönüşüm sonuç vermeye başladı. İlçede bu kapsamda ilk 282 konut ağustos ayında teslim ediliyor. 26 bin bina ve 146 bin bağımsız bölümün bulunduğu ilçede dönüşüme ihtiyaç duyan bina sayısı 21 bin 903. Sadece 4 bini sağlam. Esenler Belediye Başkam Mehmet Tevfik Göksu, ilçede 10 yılda toplamda 21 bin konutun dönüşümünü planlandıklarını söyledi. 
 
METREKARE FİYATLARI 3 BİN TL'YE ÇIKTI 
 
Kentsel dönüşümün yürüdüğe girmesiyle devletin riskli bina kapsamına giren binanın enkazına, kirasına yardım edeceğini söyleyen Göksu, bunun da önemli bir destek sağlayacağını belirtti. 2009-2010 yılında ilçede bitmiş inşaattın metrekare fiyatlarının 700-800 TL olduğunu belirten Göksu, bugün ise fiyatların 2 bin 500-3 bin TL'ye yükseldiğini söyledi. Göksu, 1-1,5 yıl sonra ise ilçede 100 metrekarelik bitmiş daire fiyatlarının 450-500 bin TL'yi bulacağını söyledi. 
 
12.5 MİLYON TL'LİK KAMULAŞTIRMA 
 
İlçede yeni konut alanı yaratmak için 12.5 milyon TL kamulaştırma parası ödendiğini söyleyen Göksu, "İstanbul genelinde 1 kilometre kareye 3 bin kişi düşerken Esenler'de kilometre kareye 68 bin kişi düşüyor. Neredeyse bir metrelik boş yerin kalmadığı ilçede 15 bin metrekare yeni bir park yapılıyor" dedi. 90 bin metrekarelik bir alanı kapsayan bu bölgede çalışmaların sürdüğünü anlatan Göksu, "Turgut Reis Mahallesi'nde, yaklaşık 1400 konutun bulunduğu alanda çalışmaya başladık. Ağustos ayında yaptığımız ilk 282 konutu teslim ediyoruz" dedi. 
 
282 konutun olduğu alanın daha önce işgal edilmiş bir bölge olduğunu kaydeden Göksu, "Bu kişilere 3 milyon TL'ye yakın para ödedik. İsteyene de Büyükşehir Belediyesi daire verdi. Sonra da burayı Büyükşehir Belediyesi'ne verdik. Eski konutları yıkıp, yeni konutlara başladı. 10 dönümlük bir alan üzerinde konutlar yükseliyor" diye konuştu. 
 
Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği mezunu olan Göksu, daha soma iktisat alanında master yaptı. Sakarya Üniversitesi'nde de sosyoloji üzerine doktora yapan Göksu, belediye başkanlığı yapmadan önce Genar Araştırma şirketinin kurucuları arasında yer almıştı. Göksu, belediye başkanlığı göreviyle birlikte bu işinden ayrıldı. Türkiye'de Affet Yasası'na göre ilk alan ilanını da yapmaya başladıklarını anlatan Esenler Belediye Başkam Mehmet Tevfik Göksu, buna göre affet riskli yapı stoğu alanını ilan edeceklerini kaydetti. 
 
YÜZDE 60'I YEŞİL ALANA AYRILDI 
 
"Esenler'de dört alanda daha benzer çalışmalar yapıyoruz" diyen Göksu, "Oruç Reis Mahallesi'nde de çalışmalar devam ediyor. Oruç Reis Mahallesi Başbakanın özel imzasıyla kamulaştırma alanı ilan edildi. 1910 konut var ve hiçbirinin tapusu yoktu. 7-8 katlı gecekondular yer alıyordu. 17 bin metrenin ise tapuları başka belediyeler yada başka mahallerde görünüyordu. TOKİ bunlar için de 9.5 milyon TL ödeyerek bu tapuları satın aldı. 20 yıllık sorunlar çözüldü. 131 milyon TL harcanarak, burada kalmak isteyen vatandaşlara imkan sunduk. Şimdi 10 bin metrekarelik alanda 262 konut yapıldı. Bunlar Ocak 2013'te teslim edilecek" dedi. Bunun yanı sıra park alanında ikinci etaba, sağlık ocağının bulunduğu bölgede ise 800 konut yapılacaklarını belirten Göksu, 'Yaklaşık 900 konutu bu alanlara taşıyarak sorunu çözüyoruz. 2 yıl içinde ise kalan 1010 konutu taşıyacağız. Eskiden hiç yeşil olmayan konular yüzde 60'lık yeşil alana sahip olacak" dedi. 
 
EVSİZ BIRAKMADAN GİDİYORUZ 
 
Göksu, ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi'nin binasının da bulunduğu Çiftehavuzlar Mahallesi'nde hazine arazisi üzerinde 1850 konut olduğu bölgede de dönüşüm yapacaklarını kaydetti.
 
"Konutları Yıldız Teknik Üniversitesi'ne ait eski bir askeri alanda yapacağız" diyen Göksu, "Çiftehavuzlar Mahallesi'nde 1850 konut üreteceğiz, insanları buraya transfer edeceğiz. Böylece evsiz bırakmadan boşalta boşalta gideceğiz" diye konuştu. Buradaki konutlarda ise mevcut binaları peşinata sayıp, geriye kalan bedelin ise yarısını 20 yılda ödeme imkanı sunduklarını dile getiren Göksu, "Başarılı olmamızın diğer nedeni de piyasa değerlerinde alıp maliyetine vermemizdir" dedi. 
 
Göksu, TOKİ'nin bu 1000 konutu satarak elde edilen gelirle yan mahallenin dönüşümünü de yapabileceğini kaydetti. 
 
FARKLI SEMTLER DE SUNULUYOR 
 
Normalde kentsel dönüşüm kararı alındıktan sonra kazma vurma süresinin 2 yıl olduğunu aktaran Göksu, başarılarında çok çalışma, samimi olma ve vatandaşa asla yalan söylememenin etkili olduğunu aktardı. Dönüşümde ortalama olarak 100 metrekarelik dairesi olana 80 metrekarelik daire verdiklerini anlatan Göksu, "Yani bir metreye 0.80 oranında pay veriyoruz. Çatı ve bodrum katlarında uygulama farklı oluyor. Esenler dışında Kayabaşı'nda yer isteyenlere 1 metreye 1 metre, Anadolu'da yer isteyenlere ise 1 metreye karşı 1.5 metre yer veriyoruz. Bunlar TOKİ'nin konutlarının bulunduğu herhangi bir ilden daire alabiliyor. Ayrıca isteyene dairesinin bedelini verebiliyoruz" dedi. Göksu, yüzde 90'ının ise yerinde kalmayı tercih ettiğini belirtti. 
 
Kentsel dönüşümde başarı için devlet, siyasi ve toplumsal aklın gerektiğinin altını çizen Tevfik Göksu, devlet ve siyasi aklın bu işte baştan beri kararlı olduğunu belirtti. Ancak bir türlü harekete geçilemeyen dönüşümde Van depremi sonrasında hareketin hızlandığını ve bu işbirliğinin oluştuğunu kaydetti. 
 
ESENLER'İN ÇEVRESİNDEKİ BİNALARIN DIŞ CEPHESİ DE YENİLENİYOR 
 
Esenler Oruç Reis Mahallesi'nde binaların dış cephesi belediyenin desteğiyle yenilendi. Bu çalışma ile 156 binanın dış cephesinin yenilendiğini belirten Göksu, "Vatandaştan sadece maliyetin yüzde 20'sini alıyoruz. 0 da projeyi sahiplensin diye yapılıyor. Yenilenen evlerinin değeri yüzde 20 oranında arttı. Şimdi diğer bölgelerde de yapılacak. Bu cephelerin rengine kadar her şeyini biz belirtiyoruz. Bundan sonraki kısımları ise vatandasın kendisi tarafından yapılacak" diye konuştu. 
 
"İLÇEDE İŞ İSTEYEN 1 TANE BİLE İŞSİZ KALMADI TOPLAM 6 BİN KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTIK" 
 
Esenler Belediyesi, ESKAM adlı kariyer merkezi ile işsiz olanları iş sahibi yapıyor. İlçede gerçekten çalışmak isteyenlerin işsiz kalmadığını öne süren Mehmet Tevfik Göksu, 3 yılda 6 bin kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. İşe yerleştirilenlerden 1700'ünün kadın olduğunu belirten Göksu, "Bu işe başladığımızda işveren havuzumuzda 40 firma vardı. Şu anda 150 firma var. Şu anda işe yerleştirecek 500 kişi arıyoruz" diye konuştu. 
 
Odasına 146 bin olduğu bir harita yapacağını söyleyen Göksu, bu haritadan Esenler'de evine hiç para girmeyen evlerin kırmızı ışıkla aydınlanacağını söyledi. Hedefinin her gün bir ışığı söndürerek her haneye para girişinin sağlamak olduğunu kaydetti. 
 
Telefon edip talep edeni pikniğe götürüyor 
 
Esennler Belediyesi kendilerini arayanları pikniğe götürüyor. Mehmet Tevfik Göksu, "Biz 3-4 kisı pikniğe gitmek istiyoruz dediğinde sabah alıp Göktürk'te bulunan 1330 dönümlük piknik alanına götürüyoruz. Bu alanı yeni yaptık. Güvenliği, ses düzeni ve oturma alanları ile konforlu bir alan yaptık. Akşam alıp tekrar getiriyoruz. Bundan binlerce insan faydalandı" dedi. 
 
Esenler'de vatandaşlar kendisi dönüştürmek istiyor 
Esenler'de vatandaşların artık kendisinin binalarını dönüştürmek istediğini kaydeden Mehmet Tevfik Göksu, ilçede artık her gün bir binanın sahiplerinin isteğiyle yıkıldığını kaydediyor. "Biz sadece motive ediyoruz, dönüşüm olursa geleceğine yapacağı yatırımı anlatıyoruz" diyen Mehmet Tevfik Göksu, "Ocak ayından bu yana yıkılan bina sayısı 160'a çıktı. Ortalama her bina 7 katlı diye düşünürsek bu 1050 daireye denk geliyor. Aşağı yukarı burada yasayan 6 bin kişiyi sadece motivasyonla kurtarıyoruz" dedi. 
 
LEYLA İLHAN/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...