maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar “20 yılda yıkacağız..!”

Erdoğan Bayraktar “20 yılda yıkacağız..!”

Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (TÜRKKENT) 24’üncü İlkbahar Semineri, Antalya’nın Kemer İlçesi’nde başladı.

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de 15 milyon eski binanın bulunduğunu söyledi. Bayraktar, "Bunlardan 8- 8,5 milyonu bir süre daha idare eder ama 7 milyonu mutlaka yenilenmeli. 20 yıl içinde hepsini yıkacağız. Büyük bir bölümü İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bolu, Bursa gibi deprem kuşağında olan illerimizde. Beklemeye tahammülümüz yok" dedi.

Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nin (TÜRKKENT) 24'üncü İlkbahar Semineri, Antalya'nın Kemer İlçesi Göynük Beldesi'ndeki Klikya Palace Otel'de bugün başladı. Yarın sona erecek seminere, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren, Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, TÜRKKENT Genel Başkanı Mehmet Aksoy, Kemer Kaymakamı Bayramali Köse, Göynük Belediye Başkanı CHP'li Necati Topaloğlu katıldı.

Seminerin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, tüm dünyada yuva yapmak için emeklerini bir araya getiren sivil toplum kuruluşları olan kooperatiflerin son 15 yılda zayıfladığını ve gücünü kaybettiğini söyledi. TOKİ'de görev yaptığı dönemde kooperatiflerle işbirliği içerisinde olduğunu anlatan Bakan Bayraktar, kooperatifleri daha işlevsel hale getirmek için gayret içerisinde olacaklarını dile getirdi. Dünyada ekonomik krizleri oluşturan temel etkenin konut sistemindeki çökmeler olduğunu anlatan Bayraktar, son örneğinin ise Amerika'da yaşanan kriz olduğunu, yine bu krizinden de konut sektöründeki atılımlarla aşıldığını vurguladı.

GECEKONDULAŞMA ORANI DÜŞTÜ

Bu nedenle inşaat sektörünün önemine işaret eden Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Türkiye'de kooperatifzedeler oldu. Başta krediyi alan daha sonra gerisini getiremeyen kooperatif mezarları oluştu. Biz de TOKİ olarak kredi veriyorduk ama biz başlama değil tamamlama kredileri verdik. Kendimizi yenilememiz lazım. Dünya gelişiyor ve değişiyor. Türkiye'de artık kentsel dönüşüm var. Afet riski öncelikli bir kentsel dönüşüm. TÜRKKENT'in çok ciddi bir hafızası var. Biz bunu dışarıdan görüyoruz. Biz bu işten sorumlu bakanlık olarak, el birliği ile geliştireceğiz. Türkiye'de kooperatiflerin en yoğun olduğu dönem, gecekonduların en fazla yapıldığı dönem oldu. Bu 1950'den 2000'e kadar devam etti. Son 9 dokuz yılda gecekondulaşma yüzde 9 düştü."

'7 MİLYON BİNA YIKILACAK, TAHAMMÜLÜMÜZ YOK'

Dünya nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasının şehirlerde yaşadığını kaydeden Bayraktar, Türkiye'de de şehir nüfusunun arttığını söyledi. Bunun da beraberinde konut ihtiyacını doğurduğuna işaret eden Bakan Bayraktar, "Türkiye'de 20 milyon yapı stoku var. 9 yılda 5 milyon konut yaptık. 15 milyon eski konut var. Bunlardan 8- 8.5 milyonu bir süre daha idare eder ama 7 milyonu mutlaka yenilenmeli. Bunlar deprem bölgesinde olan ve dayanıklı olmayan binalar. Bunların büyük bir bölümü İstanbul, İzmir, Eskişehir, Bolu, Bursa gibi deprem kuşağında olan illerimiz. Beklemeye tahammülümüz yok" diye konuştu.

'SİYASİLERİN OLMAMASI AVANTAJ'

Bayraktar, seminerde siyasilerin olmaması, siyaset yapılmamasının da bir avantaj olduğunu vurguladı. Bayraktar, "Başka milletvekilleri olsa, bana saldıracaktı. Ben de onlara saldıracaktım. Darbeler öldüremezse kuvvetlendirir. Ne kadar gücümüz yetiyorsa bu tip kuruluşları dünya ile daha fazla entegre etmemiz gerekiyor" dedi.

'20 YILDA YIKACAĞIZ'

Mülkiyet hakkının kutsal olduğuna değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

"Ancak yaşama hakkı daha da kutsaldır. Bu çerçevede bir yasal düzenleme yapıyoruz. Herkesin bu kentsel dönüşümü kucaklaması lazım. Şimdi bize siz kentsel değil rantsal dönüşüm yapıyorsunuz diyorlar. Rüyaya göre amel etmeyi bırakın artık. Üretim odaklı bir inanç doğrultusunda, canlar yok olmasın düşüncesi ile bu işe sarılırsanız bereketi kendi içerisinden çıkar. Bunların yanında da cesur olmamız lazım. Ben çok bilgili bir adam değilim. Bir iki özelliğim var. Biri cesur, heyecanlı ve titiz olmam. Ama diğer taraflarda eksiğim. O eksiklerimi de arkadaşlarla ortadan kaldırıyorum. Kentsel dönüşümün içerisinde hepimiz pay alacağız. İnşaat sektörü yeniden canlanacak. Yurt dışında yaptığımız işlerden çok daha fazla para kazanacağız. Çok daha fazla döviz gelecek. Riskli 7 milyon civarındaki o salaş, kaçak binayı, 20 yıla kadar söküp atacağız."

TÜRKKENT Genel Başkanı Mehmet Aksoy, TÜRKKENT olarak Türkiye genelinde 250 bin konut yaptıklarını, kooperatiflerin de kentsel dönüşüm ve sosyal konutlarda yer alması gerektiğini söyledi.

Saffet YENİGÜN/KEMER- Antalya- DHA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erdoğan Bayraktar; Parası olmayanı aidat öder gibi ev sahibi yapacağız!
  • 15.04.2013 16:28

Erdoğan Bayraktar; Parası olmayanı aidat öder gibi ev sahibi yapacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Erdoğan Bayraktar Başakşehir Şahintepe Mahallesi’n ...

Erdoğan Bayraktar: Gecekondulaşma oranı yüzde 90 azaldı!
  • 30.07.2012 08:18

Erdoğan Bayraktar: Gecekondulaşma oranı yüzde 90 azaldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın sihirli ...

Erdoğan Bayraktar “20 yılda yıkacağız..!”
  • 14.04.2012 14:42

Erdoğan Bayraktar “20 yılda yıkacağız..!”

Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (TÜRKKENT) 24’üncü İlkbahar Semin ...