maritbet girişmaritbet
Dönüşüm, mütekabiliyet, 2B ilaç gibi gelecek

Dönüşüm, mütekabiliyet, 2B ilaç gibi gelecek

Konut kredilerinde gerek yaşanan faiz oranlarının yüksek olması, gerekse inşaat birim maliyetlerine gelen zam yüzünden 2012 yılının oldukça vasat geçmesi söz konusu.

Konut kredilerinde gerek yaşanan faiz oranlarının yüksek olması, gerekse inşaat birim maliyetlerine gelen zam yüzünden 2012 yılının oldukça vasat geçmesi söz konusu.Fakat hükümet bu konuyu yakından ilgilendiren ve bir nevi stepne görevi görecek olan iki yasa çıkarıyor. Son zamanlarda ülkemizi derinden etkileyen depremler sonrasında gündeme gelen, Türkiye'deki çarpık ve eski binalardan arındırma operasyonu olarak da kabul edebileceğimiz Kentsel Dönüşüm Yasası inşaat firmalarına ilaç gibi gelecek.

Bununla birlikte yurtdışındaki yabancıların Türkiye'den konuta yatırım yapmalarını yasaklayan Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması ise bu ilacın tesirini daha da arttıracak.

Bakanlar Kurulu'nda imzaya sunulan tasarının kısa zamanda Bakanlar Kurulu'ndan meclise gönderilmesini ve onay alınmasını heyecanla bekliyoruz.

PROJELER BİRBİRİNİ KOVALAYACAK
Bu yasanın hayata geçmesi ile birlikte, konut satışının önünün açılacağı gibi, Ortadoğu ülkeleri, ve Türk Cumhuriyetlerinin başta olacağı diğer ülkelerdeki yatırımcılar dilediği gibi şartsız bir şekilde ülkemizde konuta yatırım yapabilir hale gelecek. Bu da inşaat sektörüne oldukça yüklü bir yatırım olacağının müjdesini veriyor.

ARAŞTIRDIK YABANCILAR TURİZM DİYOR
Yabancılar özellikle başta Antalya olmak üzere Muğla, Hatay, İzmir, İstanbul, Bursa gibi turizm sektörünün hareketli olduğu illeri gözlemliyor.Yaptığımız bir araştırmaya göre ,yabancı ülkelerde Alman vatandaşlar  Alanya-Bodrum, İngiliz ve Fransız vatandaşları ise Fethiye, Kuşadası, Marmaris gibi turistik ilçeleri tercih ediyor.

YABANCI DİL BİLMEK ŞART HALE GELİYOR
Türkiye'deki inşaat firmaları bu yasa ile artık bünyelerinde iyi derecede yabancı dil bilen satış personelleri bulundurmak zorunda olacak, belkide yabancı uyruklu personel arayışına girecekler. Hatta yurtdışında satış ofisi açmak için araştırmalara başlanmış durumda.

Bizde bu konuda ülkemizin önde gelen inşaat firmaları ile istişare ettik ve bu bilgileri topladık.

*****************************************************************************************************************************

 Artaş A.Ş / Avrupa Konutları- Yönetim Kurulu Başkanı: Süleyman ÇETİNSAYA
“Şu ana kadar 9 projemizi hayata geçirdik ve bu 9 proje ile İstanbul'un gelişmesi adına güzel adımlar attığımızı düşünüyorum.

Hükümetimizin ülkemize vermiş olduğu taahhütler ve sözler var, bunların başında da onaylanmasını beklediğimiz 3 önemli yasa geliyor. Kentsel Dönüşüm, Yabancıya Mülk Satışları ve 2 B yasası. Bu konular bizim için çok büyük önem arz ediyor.

İstanbul'da en önemli sorun zaten Kentsel Dönüşüm ve Deprem riski. Bu deprem riskini bizim en kısa zamanda aşmanın ve kaliteli yapıları tüm şehre inşa etmenin yolunu bulmamız gerekiyor. Vatandaşlarımıza da büyük iş düşüyor, maddi menfaatlerin bu konuda ön planda olmaması gerekiyor.

Geleceğimiz için, gençlerimiz ve çocuklarımız için huzurlu, dayanıklı, sağlıklı yapılar inşa etmemiz gerekiyor çocuklarımız için geniş kapsamlı oyun alanları, gençlerimiz için huzurlu ve güvenilir eğlence merkezleri oluşturmamız gerekiyor.Biz çocukluk ve gençlik dönemlerimizde şimdiki gibi gezecek bir gezi alanı ya da vakit geçirebilecek bir park alanı göremedik, günümüz gençlerinin ve bundan sonraki yeni neslin bunu yaşamaması adına elimizden geleni yapacağız, bu konuya özellikle ehemmiyet gösteriyoruz.

Geleceğimizin güvenle ve huzurla ikamet edebileceği, depreme dayanıklı ve İstanbul'u çarpık yapılaşmadan arındırma adına yeni konutlar inşa etmek niyetindeyiz.Bu konuda şüphesiz ki diğer meslektaşlarımızda özveri ile çalışıyor ve yeni projeler üretiyor.Görsel ve yazılı basının bu süreci hızlı bir şekilde takip etmesi ve vatandaşlarımıza ulaştırmasını en önemli unsur olarak görüyorum.

Bu süreci tek başına bir kurumun değil, müteahhit'inden esnafına kadar tüm İstanbul'un bu konuya aynı duyarlılığı ve özveriyi göstermesi ile başarılı bir şekilde geçirebiliriz. Böylece hükümetimize de destek olduğumuz gibi İstanbul'umuzu el ele verip Kentsel Dönüşüm sürecinden başarı ile geçirmiş oluruz.”
                                                                       
İhlas Yapı / Bizimevler-Satış ve Pazarlama Müdürü: Mehmet Erhan DEĞERLİ
Yürü TÜRKİYEM Kim Tutar Seni;
21. yüzyıl Türkiye'nin  yeniden dünyada her konuda liderlik yaptığı başarılarının konuşulduğu bir asır olacak beklentisi hepimizi heyecanlandırıyor. Milli şairimiz “ yol budur diye sen bir yürü de ne koşanlar göreceksin bu sürüde (grupta)“ diyor.  Dün telaffuz edemezdik. Bu gün faiz lobisine “sana bu ülke insanını ve ekonomisini harcattırmayacağız” diye biliyoruz. Son bir haftada konut faizler –vade oranları gerilemeye başladı. konut satın almak için sadece faizi konuşmak tabiî ki çok yanlış olur. İhlas Holding olarak bu güne kadar üretip teslim ettiğimiz 11.500 konut alıcısında ve özellikle Bizim Evler markası ile Ispartakule/Bahçeşehir bölgesinde kısa zamanda 4 proje üretip üçün ü teslim ettiğimiz tecrübemizle gördük ki,doğru karar için;

-Lokasyon - önü açık olan bölge,
-Projenin genel konsepti'nin beklentilerinize hayallerinize karşılık vermesi,
-Ailenizin her ferdine hitap eden bir daire  planı ve site donatıları sahip olması,
-Kaliteli malzeme kaliteli işçilikle üretilmesi,
-Teslim ve teslim sonrası hizmeti,
-Ekonomik aidat ve iyi yönetim.

Mütekabiliyet; Elinde anlamı kalmamış ayağını bağlayan prangalardan bir, bir kurtuluyor. Karşılıklılık kanununa göre Arjantin, Surinam, Senegal , Kenya gibi gayri menkul satışı konusunda çok anlam ifade etmeyen ülkelere satış yapabiliriz deyip listeyi doldurup İngiliz'e, Fransız'a  ağırlılık Avrupalıya ülkemizin güneyinde ki  yazlık, villa,daireleri sattık. Ancak tek millet iki devlet dediğimiz Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan gibi Türk Cumhuriyetleri ile eski Osmanlı eyaletleri olan körfez ülkeleri ile kuzey Afrika ülke vatandaşlarına yasak olayı sadece gayrimenkul satışı olarak görmeyip derinlemesine düşünmeliyiz. Ufkumuzu açalım yabancıya konut satışı Ülke ekonomisinin her sektörüne yapacağı etkileri görelim; ulaşımdan, gıdaya, tekstilden, mobilyaya, otomotivden elektronik eşyaya kadar katkı sağlayacağını biliyoruz.

Kentsel Dönüşümde ise ;Şehrin çehresine yansıyacak bir çalışma başlıyor. Kazanan başta mal sahibi olmalı ve olacaktır. Müteahhit ve sektör deki firmalarda kazanacaktır. Vatandaşımız çok konuşana değil iş yapanı, referansı güçlü olanı tercih ettiği zaman olayın büyük bölümü çözülecek. İşin bir ucundan başlanması çok umut veriyor.

Sonunda eminiz iyi hesap yapıp doğru projeler üreten önce karşı tarafa kazanma şansı verip kendisini ikinci sırada gören markalar kazanacak. Kentsel dönüşüm bölgeleri içerisinde ki mal sahipleri Ayşe hanım, Ahmet bey daha çok verene verelim deyip işin kolayına kaçıp asparagas bilgilere prim vermeyecektir. Kentsel dönüşümde ki muhataplar kazanacakları ancak, gerçekleşmesi ve bitirilmesi muhtemel, tekliflerle ayağı yere basmayan vaatleri bir birinden ayıracaktır. Vatandaşımız, Ülkemiz hepimiz kazanmış olacağız.
                                                                              
YDA Kuruluş / The İstanbul Veliefendi-Satış ve Pazarlama Müdürü: Seda TEZCAN
Türkiye'de ve dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, ülkemizin ekonomisini yöneten lokomotif sektör olan inşaatta krizden payını alacak gibi gözükse bile kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasasının 2012 yılında sektörümüze ivme kazandıracağı çok açık.2012 konutta yatırım yılı diyebiliriz.İstanbul'un tarihi yarımadasında doğan, büyüyen biri olarak yıllardır buradaki eski ve tarihi yarımadaya yakışmayan kötü görünümlü binaların biran önce yenilenmesi fikrini savunmuşumdur.

Türkiye'de yaşanan 1999 Gölcük depremi, deprem gerçeğini gözler önüne sermiştir. Depremden sonraki süreçte Türkiye özellikle İstanbul da eski ve deprem görmüş binaları güçlendirme ve yeniden yapılandırma çalışmaları başlamıştır. İlk kentsel dönüşüm çalışması Zeytinburnu bölgesinde başlamıştır.Bahçelievler, Bakırköy, Büyükçekmece gibi yoğun yerleşim yerlerinde devam edecektir. Kentsel Dönüşümün başlaması ile 2012 yılında inşaat sektörünün hız kazanacağını sektördeki diğer oyuncular gibi öngörmekteyim.

Diğer bir önemli gelişmede mütekabiliyet yasası;Yıllardır tartışılan yabancılara konut edindirme yasası nihayetinde Başbakanımız tarafından imzalanmıştır. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibariyle birçok yabancı ülke vatandaşı tarafından talep görmüş fakat yıllardır mütekabiliyet yasası gereğince mülk satın alamamışlardır.İstanbul'da hangi projeye giderseniz gidin, özellikle Türk Cumhuriyetler ve Orta Doğu Ülke vatandaşları tarafından yoğum ilgi görmektedir. Bu zamana kadar Türkiye'de şirket sahibi olan yabancı vatandaşlara uzun süren bir süreçte konut satımı yaparken artık Türk Vatandaşları gibi istedikleri konutları alabilmeleri mümkün hale gelecektir.

Şua İnşaat / Elit City-Satış ve Pazarlama Müdürü: Ahmet SARICALI
“Şua inşaat olarak bizde bu konularda planlamamızı yaptık. Özellikle kentsel dönüşüm konusunda ciddi oluşum içindeyiz İstanbul da Kartal ve Kadıköy ilçelerinde yapacağımız iki projemiz bu kapsama giriyor. Yabancıya satış konusunda da Avrupa, Azerbaycan ve Irak ta temaslarımız var.

Kentsel dönüşüm ile yabancıya satış konularının birbiriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum çünkü yabancılar merkezden çok uzaklaşmak istemiyorlar.Personellerimizin bir çoğu zaten yabancı dil biliyor fakat esas bu kanunla beraber banka mevzuatımızda düzenleme yapılıp yeterli gelir beyan edebilen yabancılara konut kredisi yolu açılmalı, bu da bence önemli.Çünkü hem yabancı ülke vatandaşlarına konut satalım diyeceksiniz hem de konut kredisi veremeyiz diyeceksiniz bu çelişkiyi de gidermek gerek diye düşünüyorum.

Torkam İnşaat / Konakkale Bosphorus-Satış ve Pazarlama Müdürü: Mehmet NERGİZ
2012 yılında Avrupa da ve Dünyada yaşanılan ekonomik daralmalar belli oran da Ülkemiz ekonomisini de etkileyeceği şüphesizdir. Sektörel olarak bakıldığında gayrimenkul ve inşaat sektörünü etkileyeceğini düşünmüyorum.TÜİK  araştırmasına  göre 2011 döneminde 2010 yılına göre inşaat maliyetleri % 20'nin üzerinde artmış ve 2012 de bu artış oranı daha da fazla olacaktır. Sektör olarak şanslı olduğumuzu düşünenlerdenim Hükümetin iki önemli adımı Sektörü ve yan sanayilerin büyümesine katkı sağlayacağı açıktır.
Sektörün sorunlarını en iyi bilen eski TOKİ Başkanımızın da Bakanlar Kurulunda olması bizler açısından büyük bir şanstır.2012 yılını kentsel dönüşüm çalışmaları, yabancıya mülk satışı ve çabalarının yanın da  daha önce yapılamamış konsept projeler üreterek geçireceğimizi düşünüyorum.

Cihan İnşaat / Park Life -Satış ve Pazarlama Müdürü: Bengi Hışır
Öncelikle 2012 yılının vasat geçeceği beklentisine katılmadığımı ifade etmek isterim. Yeni senenin birinci ayının bitmek üzere olduğu şu günlerde birçok projenin satış ofislerinden gelen bilgiler 2012'nin çok iyi başladığı şeklinde. Bu durumun bahar ayları ile birlikte daha da hareketlenmesi sektörün doğal seyri içerisinde sürpriz sayılmaz. Dolayısıyla bir süredir baskı altında olan fiyatlar bahar ayları ile birlikte yukarı yönde değişim gösterecektir. Alım yapmaya niyetli olanlara tavsiyem, ellerini çabuk tutmaları şeklinde olacaktır.

Bu arada Kentsel Dönüşüm Yasası ile birlikte yaklaşık 400 milyar TL'lik bir üretim potansiyelinin ortaya çıkacağı, bu sayede devletin 72 milyar TL civarında KDV geliri elde edeceği ve sektörün ciddi bir mali disiplin altına gireceği öngörülmekte. Tabi ki tüm bu gelişmeler yıllara yayılacaktır, ancak bu veriler ışığında inşaat sektörünün çok büyük gelişmelere gebe olduğu ve bu gelişmelerin tüm ülkenin büyüme trendinin devam edeceğinin müjdecisi olduğu çok net anlaşılmaktadır.

Bununla beraber Mütekabiliyet diye bilinen yabancı ülke vatandaşlarına Türkiye sınırları içerisinde konut alımının önünü açacak yasanın meclis tarafından onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda pazarın çok daha genişleyeceği, büyük olasılıkla eldeki stokların yetersiz kalacağını gündeme getirmek hiç de yanlış olmaz. Önde gelen inşaat firmaları şimdiden uluslararası hukuk deneyimi olan avukatlık büroları ile anlaşmalar yaparak kendilerini yeni döneme hazırlamaya başladılar. Bugüne kadar sektörümüzde yabancı dil bilen personel çok büyük bir ihtiyaç değildi. Ancak bundan sonra özellikle satış ve satış sonrası ekiplerinde en azından İngilizce bilmek, hatta bence daha önemlisi Arapça ve Farsça bilmek aranan özelliklerden olacaktır. Yabancıların deniz-kum-güneş üçlemesinden oluşan tatil beldesi arayışları dışında İstanbul' a yoğun bir ilgi olacağını tahmin ediyorum.Burada konuştuğumuz konulara Sayın Başbakan' ımızın İstanbul'u dünyanın kabul gördüğü 20 finans merkezinden birine dönüştürme projesini de  dahil edersek 2012'nin ne kadar önemli bir yıl olacağını daha iyi idrak edebiliriz.Sonuç olarak sektörün içinden olup da sürekli felaket tellallığı yaparak sektöre zarar verdiğinin bile farkında olmayan şahsiyetler daha dikkatli konuşmayı becerebilirlerse, 2012 yılında sektörü hareketli günlerin beklediğini söyleyebiliriz.

Babacan Yapı / Crown Deluxe-Satış ve Pazarlama Müdürü: Meliha TÜRKER
Babacan yapı olarak şuan en yoğun gündemimiz kentsel dönüşüm, 2013 yılında Anadolu yakası düşünmezken, kentsel dönüşüm yasası ile beraber, Fikirtepe bölgesinde arazi toplayışlarımız devam ediyor, imarın 1/5 oranına çıktığını açıklayan yasa resmileştiğinde imalatlara başlayacağız. Bunun için ayrı bir arge ve teknik ekip organizasyonu oluşturduk. 2000-2500 e yakın konut üretmeyi planlıyoruz.

Tabi fiyatlar şuan bölgede %40 artmış durumda, standart bir gece kondu 2,5 milyon TL ‘den satılıyor. Mülk sahiplerinin teslimatlara kadar taşınma bedelleri, kira bedelleri, hatta mevcut üzerlerindeki kredilerinin kapatılması talepleri bile söz konusu. Fikirtepe‘nin bu atılımlarla beraber Anadolu yakasının Manhattanı olacağını ümit ediyorum.Halkı müthiş bilinçli ve temkinli davranıyor, imalatçı ve tüketici bu titizlikle devam ettiği sürece İstanbul'u yepyeni bir yapılandırma bekliyor.

Mütekabiliyet Yasası; Doğu Saraylarından Çıkıp Residence'lara Geliyor.
Üretim markamız Crown zincirinde mütekabiliyet yasası bu zamana kadar bizi sınırlıyordu özellikle son, Libya olayından sonra Dubai ve Libyalı zenginlerin başvuruları oldukça arttı. Talep daha çok Ortadoğu ve Almanya dan geliyor, brezilya vatandaşı bile müşterimiz mevcut.bu zamana kadar bankaların kredilendirme durumlarında çok zorluk yaşadık yabancı vatandaşların kredi alması neredeyse imkansızdı. Crown zinciri, “a” segment kalite ve lüks yaşam standartlarını koruyan konseptler olduğu için sarayda gördüğü hizmeti, residancelarında da yakalamak isteyen şeyh, yardımcıları bize başvuruyorlar, yasanın değişmesinden sonra satış stratejilerimiz de değişecek, yeni varyasyonlar ve yapılandırmalara gireceğiz, bankalardan ve finans kuruluşlarından kredi sağlamak çok daha kolaylaşacak.

Yasasının çok geç çıktığını düşünüyorum, biliyorsunuz ki bu zamana kadar özelleştirme ile yüksek maliyetli iş yerleri ve markalar, yabancı yatırımcı tarafından el değiştirdi. Ülkemizde bunlar mevcut iken,Konutta bu imkanın olmaması büyük handikaptı. Her yıl güneye tatile gelen, kuzey ülkelerinin ortalama 2 haftada 5 yıldızlı bir otelde harcadığı maliyet ortalama minimum 15,000 TL ‘dir, dolayısıyla ortalama 150,000 TL' ye 80 m2 bir ev alması yabancı yatırımcı için çok daha mantıklı tabiî ki bu güneydeki otel sektörünü olumsuz etkiler, belki de oteller süit marketingine başlar bu da yeni bir iş kolu açabilir.

İnşaat sektörlerinin satış ve pazarlama ayağında, kesinlikle kadrolarını eğitimli ve yabancı dil bilen profil ile değerlendirmelerini tavsiye ederim. Babacan yapı insan kaynaklarının en önem verdiği noktalardan biridir. Çünkü, bizim müşteri profilimiz a ve b plus ve karşısında hizmet ve servis aldığı personelin de bu donanımda olmasına çok önem veriyor hatta ki ileride, üniversitelerimizde, kesinlikle, inşaat konut satış ve pazarlama bölümü açılıp pozitif bilim haline dönüştürülmesi gerekir, yaptığımız mesleğin tamamen profesyonelleştirilmesi şart, düşünsenize, tüketicinize, belki de hayatının en önemli yatırımını yaptırıyorsunuz dolayısı ile, satış personelinin mortgage kanunlarından, inşaatın zemin etüdü, teknik detayları, tapu birimine kadar bilinçli olması çok önemlidir.

Mehmet Çiçekçi
Emlaktasondakika

[email protected]

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor
  • 14.03.2024 14:10

Artaş Holding, 6 projesini 2024'de teslim ediyor

Kurulduğu günden itibaren kalite odaklı projeler üreten ve faaliyet gösterdiği s ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...