maritbet girişmaritbet
Bursa’daki zemin sınıflama çalışması kentsel dönüşüme yön verecek!

Bursa’daki zemin sınıflama çalışması kentsel dönüşüme yön verecek!

Bursa´daki kentsel dönüşüm çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi´nin TÜBİTAK-MAM´la birlikte gerçekleştirdiği ´Bursa İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirmesi Projesi´ çerçevesinde şekillenecek

 

Bursa´daki kentsel dönüşüm çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi´nin TÜBİTAK-MAM´la birlikte gerçekleştirdiği ´Bursa İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirmesi Projesi´ çerçevesinde şekillenecek. Projenin 2011 yılında başladığını ve 3 yıl süreceğini kaydeden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, proje sonuçlarının Bursa´da yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına yön vereceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı´nın "Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" toplantısı, Almira Otel´de gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun´un ev sahipliğinde yapılan toplantıya Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Toplantıda Büyükşehir Belediyesi adına sunum yapan Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Bursa´da başlatılacak kentsel dönüşüm çalışmalarına TÜBİTAK-MAM´la birlikte gerçekleştirdikleri ´Bursa İli İçin Zemin Sınıflaması ve Sismik Tehlike Değerlendirmesi Projesi´ isimli projenin yön vereceğini açıkladı. Çalışmanın kentteki güvenli alanların belirlenmesini ve hayatın bu bölgelerde tesis edilmesini hedef aldığını belirten Vardar, 2013 yılına kadar sürecek proje kapsamında şimdiye kadar Bursa ovasının ana kaya derinliğinin araştırılmasını ve yeraltının daha detaylı incelenmesini sağlayan 100, deprem enerjisinin hangi zeminde ne kadar hissedileceğine yönelik de 275 ölçüm yapıldığını belirtti. Proje titreşim ölçüm cihazıyla 150 noktada yerin salınımının sürekli ölçüldüğünü belirten Vardar, "503 noktada zemin hakim titreşim periyodu ve zemin büyütmesi ölçülmektedir, 205 noktada ana kaya topoğrafyası ve derinliği tespit edilmektedir. Bunlara ek olarak Bursa ilini izleyen 15 deprem izleme istasyonuyla kentteki mevcut ya da muhtemel fayların etkinliğinin sürekli gözlemlenmektedir" dedi.

Projeyle birlikte Bursa´da uygulama planına esas olacak çalışmaların bütünüyle tamamlanmış olacağını ve güvenli bölgelerin tüm özellikleriyle ortaya çıkacağını vurgulayan Vardar, "Ayrıntılı Jeoteknik Etüt (AJE) gerektiren alanlara öncelik verilerek oluşturulacak proje verileri; yerleşim alanlarının planlanması, sismik sağlamlaştırma, yapısal tasarım ve benzeri mühendislik çalışmalarına altlık oluşturacak. Deprem Master Planı için altlık teşkil edecektir. Bunun yanı sıra projede üretilecek jeofizik, jeolojik altlıklar ve sismik tehlike haritaları, Bursa ili 1/100.000'lik Metropolitan İmar, İl Çevre Düzeni Planları gibi planlarda kullanılacaktır. Bursa ilini yerel ve bölgesel ölçekte tehdit edebilecek olan Ana Marmara, Gemlik, Ulubat ve sismik etkinliği araştırılmış olacak, Bursa-Çalı gibi fay sistemlerini göz önüne alan senaryo depremler üretilecek ve etkileri belirlenmiş olacaktır. Yani Bursa ilimizde olası bir deprem durumunda hangi bölgenin ne kadar etkileneceği ortaya çıkacak olup, bu bölgelerle ilgili planlama ve kentsel dönüşüm projelerimize yön verilecektir. Tüm bu çalışmalar ile Bursa ikinci Kandilli Rasathanesi haline gelmiştir" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da dönüşüm projesiyle tarih gün yüzüne çıkıyor!
  • 16.10.2021 10:44

Bursa'da dönüşüm projesiyle tarih gün yüzüne çıkıyor!

Bursa’nın geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kent ...

Bursa Hanlar Bölgesi'nde düzenleme çalışmaları sürüyor
  • 13.10.2021 16:59

Bursa Hanlar Bölgesi'nde düzenleme çalışmaları sürüyor

Bursa'da, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi kapsa ...

"Kentsel dönüşüm bizim için önemli"
  • 10.09.2018 16:01

"Kentsel dönüşüm bizim için önemli"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşümde yoğunluk artışıyla de ...

Bakan Özhaseki, Bursa'da kentsel dönüşümü inceledi!
  • 25.08.2017 16:39

Bakan Özhaseki, Bursa'da kentsel dönüşümü inceledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bursa'da devam eden kentsel dönüşüm ...

Bursa Nilüfer Sitesi kentsel dönüşümü!
  • 20.07.2017 10:30

Bursa Nilüfer Sitesi kentsel dönüşümü!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm kapsamında çalışmaları tüm hızıy ...

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!
  • 21.08.2013 16:30

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşüm 17 Ağustos 2013 tarihinde Başbaka ...