maritbet girişmaritbet
Bakan Sarı’dan kentsel dönüşüm bekleyenlere müjde

Bakan Sarı’dan kentsel dönüşüm bekleyenlere müjde

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Piyalepaşa İstanbul’un temel atma töreninde Okmeydanı’nda kentsel dönüşüme başlayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin özel sektör tarafından hayata geçirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi Piyalepaşa İstanbul'un temel atma töreni bugün yapıldı. Beyoğlu'nda 800 milyon dolarlık yatırımla yükselen Piyalepaşa İstanbul'un temel atma törenine; Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat katıldı.

Sarı: “Okmeydanı'nda kentsel dönüşüme başlıyoruz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Piyalepaşa İstanbul'un temel atma töreninde, bugüne kadar hiçbir hükümetin gündeme getiremediği kentsel dönüşüm projelerini birer birer hayata geçirmeye başladıklarını söyledi. Sarı, projenin Türkiye'de özel sektör tarafından hayata geçirilen en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olduğunun altını çizerek, özel sektör ve kamu iş birliğinde yürütülen çalışmaların kendileri için çok önemli olduğunu kaydetti.

Okmeydanı'nda da kentsel dönüşümün başlayacağını açıklayan Sarı, "Bugüne kadar kontrolsüz bir gelişme gösteren Okmeydanı'nda 24 harabe halinde bina, on binlerce sağlıksız yapı bulunmaktadır. Bu projeyle bu alanlar yenilenecek, bölgenin afete karşı riskli olan dokusu düzeltilecek, vatandaşımız güvenli yaşam alanlarına kavuşacak. Devlet, belediye ve özel sektör eliyle yapılacak bu çalışmaya ilişkin detayları da yakın zamanda paylaşacağız" diye konuştu.

Fatma Güldemet Sarı, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: "3 yılda, kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında kira yardımları da dahil 2 milyar liraya yakın kaynak kullandık. 48 ilimizde 179 riskli alan ilan ettik. Bahsettiğimiz bu alanlar, 1 milyon 200 binin üzerinde insanımızı ilgilendirmektedir. 2015 sonu itibarıyla ise toplam 92 bin 833 binada riskli yapı tespiti gerçekleştirdik. Meclisimizden çıkan yeni yasayla evleri kentsel dönüşüm kapsamında kalan vatandaşlarımıza yeni bir destek daha verdik. Artık kentsel dönüşüme onay vermeleri halinde vatandaşımızın elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerini almalarını sağlıyoruz. Kentsel dönüşüm projelerimizle vatandaşımızın yaşam alanlarındaki tüm ihtiyaçlarını belirleyip, onları kullanılır hale getirdikten sonra bu mekanları hizmete açıyoruz."

Polat, İBB Başkanı'ndan 'metro' istedi

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, konuşmasına İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'a teşekkür ederek başladı. Piyalepaşa İstanbul projesine Topbaş'ın teşvikleriyle başladığını söyleyen Polat, kentsel dönüşümün öneminden bahsetti. Türkiye'de özel sektör tarafından yapılan gerçekleştirilen en büyük gayrimenkul projesine imza atan Adnan Polat, bu süreçte yaşadığı zorlukları anlattı. Polat, “İstanbul'da ve Türkiye'nin birçok noktasında kentsel dönüşüm şart. Bir deprem ülkesinde yaşıyoruz. Yapılan araştırmalara göre, 130 yılda bir büyük depremler yaşayan bir ülkedeyiz. Bu nedenle kentsel dönüşüm çok önemli. Bu yasayı çıkaranların ellerine sağlık.  Kentsel dönüşümü uygulamada akla gelmeyecek engeller çıkıyor. Bu engelleri kimseyi yıldırmamalı. Türkiye'de dönüşümün devam etmesi gerekiyor” dedi. 20 bin kişinin yaşayacağı bir kasaba inşa ettiklerini söyleyen Polat, 1 kilometre büyüklüğündeki alışveriş caddesini yılda 9,5 milyon kişinin ziyaret edeceğini belirtti. Polat, konuşmasının sonunda İBB Başkanı Kadir Topbaş'a “Başkanım metro talep ediyoruz” sözleriyle seslendi.

“Beyoğlu halkı kentsel dönüşüm istiyor”

Temel atma töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu halkının kendisinden ilk talebinin kentsel dönüşüm olduğunu altını çizdi. Piyalepaşa İstanbul projesinin bölge halkı tarafından çok beğenildiğini ve herkes için umut kapısı olduğunu belirtti. Demircan, “Bir tarafımız Kasımpaşa'dan başlayan imarlı bir bölge, bir yanımız ise Okmeydanı. Bölgede 80 bin kişinin uzun süredir yaşadığı tapu sorununu çözdük. Beyoğlu'nda okul, park, yeşil alan ve otopark sıkıntısı var. Halk, beni ne zaman görse kendi evleri için ne zaman kentsel dönüşüm projesine başlayacağımızı soruyor. İnsanlar okulu, otoparkı ve yeşil alanı olan yerlerde oturmak istiyorlar. Tarlabaşı ve Örnektepe'deki dönüşüm çalışmalarımız hızla devam ediyor. Şimdi Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm başlatmak istiyoruz. 2004'ten beri Adnan Bey, bu projeyle ilgileniyor. Okmeydanı'nda yaşayan insanlar bu projeyi bekliyor ve geleceğe umutla bakıyorlar” dedi.

Topbaş'tan 'yürüme tüneli' önerisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Piyalepaşa İstanbul'un kentsel dönüşümde doğru bir konsept yakalandığını söyledi. Topbaş, yurtdışında yapılan dönüşüm projelerinin karma kullanımlı olduğunda yaşayan projelerin ortaya çıktığını belirtti. Topbaş, “Özel sektörün kentsel dönüşümde aktif olması işimizi kolaylaştırıyor. Yönetimler en temel haklardan barınma hakkını ortaya koymazsa, insanlar bildiğini yapar ve çarpık kentleşme ortaya çıkar. Sayın Cumhurbaşkanımıza gecekondu mantığını bitirdiği için çok teşekkür ediyorum” dedi. Topbaş, Adnan Polat'ın metro isteğine ise, yürüme tüneli önerisiyle cevap verdi. Topbaş, “Adliyenin olduğu noktaya metro geliyor biliyorsunuz. Hareket etmek lazım. 1,5 kilometrelik bir mesafe. Buraya yürüme tüneli yapılabilir. Sayın Zorlu, kendi projesinde yaptı. Çok zor değil Adnan Bey” diyerek sözlerini tamamladı.  

Sinem Öztürk/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Okmeydanı'ndaki dönüşüm infografikle anlatıldı
  • 27.09.2018 14:43

Okmeydanı'ndaki dönüşüm infografikle anlatıldı

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi Okmeydanı Kentsel Dönüşümü'ü Beyoğl ...

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!
  • 09.05.2016 17:35

Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Mavi Kart'ı ve uygulamanın içeri ...

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!
  • 07.05.2016 14:20

Fatma Güldemet Sarı: Bunu başaran ilk ülke olacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 'Türkiye'deki Yat Limanlarının M ...

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!
  • 09.04.2016 22:46

Fatma Güldemet Sarı, Mimar Sinan'ı andı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Süleymaniye Camisi'nde gerçekleş ...

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?
  • 31.03.2016 17:59

Diyarbakır Sur'da kentsel dönüşüm nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde dönü ...

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!
  • 16.03.2016 14:28

Bakan Fatma Güldemet Sarı'dan MIPIM değerlendirmesi!

Gayrimenkul sektörünün en prestijli fuarlarından olan MIPIM'i gezen Çevre ve Şeh ...