maritbet girişmaritbet
Ali Bostancı İnşaat, kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirecek!

Ali Bostancı İnşaat, kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirecek!

25 yıldır Bursa 'da konut üreten Ali Bostancı İnşaat, Yıldırım ilçesinde inşa ettiği Reel Evler'in ilk etabını yıl sonuna kadar teslim edecek. İstanbul'da yaşayanlar için Mudanya'da 288 konutluk Falez Evler projesine başlayan firma, kentsel dönüşüme de hazır...

 

Türkiye'nin önde gelen sanayi kentlerinden Bursa'da inşaat sektörü de hızla büyüyor. "Yeşil Bursa'' konseptine uygun olarak konut üreten yöredeki firmalardan biri de Ali Bostancı İnşaat. Yaklaşık 25 yıllık bir geçmişe sahip olan firma, bugüne kadar 7 bin konutun teslimatını yaptı. Ali Bostancı tarafından kurulan firma Bursa ekonomisine sadece ürettiği konutlarla değil, ödediği vergilerle de ciddi katkı sağlıyor. Şirketin genel müdürlüğünü iki dönem Bursa Milletvekilliği yapan Sedat Kızılcıklı yürütüyor. Kızılcıklı, bu yıl Bursa'da en fazla gelir vergisi ödeyen şirketler arasında 19'uncu sırada yer aldıklarını belirtiyor. 550 çalışanı bulunan firmanın istihdama da ciddi katkıları var tabii. Geniş makine parkıyla uluslararası standartlarda bir inşaat şirketi olduklarını vurgulayan Sedat Kızılcıklı'yla kentsel dönüşümden yeni projelere kadar birçok konuyu konuştuk... 
 
Şirketin kuruluşu hakkında bilgi alabilir miyiz? 
 
Ali Bostancı İnşaat, sektörde çeyrek asrı geride bırakmış bir firma. 1984 yılında Ali Bostancı tarafından kurulan şirketimiz Bursa'da özel konut ve iş merkezleri üretiyor. Bugüne kadar 7 bin konutu tamamladık. Dolayısıyla 7 bin ailenin ev sahibi olma mutluluğuna ortaklık etmiş bir kurumumuz. Bu rakamı söylerken dahi ayrı bir mutluluk yaşıyoruz. Şirketimizin kurucusu ve yönetim kurulu başkanımızdan bahsetmek isterim. Ali bey, sektörde çekirdekten gelen bir işadamı. Sıfırdan başladığı iş hayatında başarıyı zorlu yolculukların ardından yakalamış. İşçilik, kalfalık ve ustalık dönemlerinden sonra bugünlere gelmiş. "Çırağı olmadığınız işin patronu olamazsınız" diye güzel bir özdeyişimiz var. Bu söz Ali beyin de iş dünyasındaki yolculuğuna ışık tutan bir söz. Şu anda yönetim kurulu başkanı olarak halen çalışmalarına devam ediyor. Ali Bostancı İnşaat artık klasik bir inşaat şirketinden çok farklı bir yapıda faaliyet gösteriyor. Şirketimiz tamamen kurumsal bir yönetim anlayışıyla hareket ediyor. Yetişmiş teknik çalışan kadromuz ve geniş makine parkımızla adete bir mühendislik firması gibiyiz. Bünyemizde 550 direkt çalışan var. Dolaylı çalışanlarla birlikte bu sayı bine yaklaşıyor. 
 
2012'yi nasıl geçirdiniz? 2013 beklentileriniz nelerdir? 
 
Sektörün önümüzdeki yıl daha canlı olacağını öngörüyorum.Sadece inşaat sektörü için değil, genel ekonominin de büyüme yönünde seyredeceğini düşünüyorum. 2012 yılının son çeyreğinden itibaren hareketlilik yaşanmaya başladı. 2013 ilk çeyrekte bu hareketlilik daha da hızlanacak gibi gözüküyor. Tabi bu öngörümüzün belirli dayanakları var. Ulusal ve uluslar arası konjonktürde yaşanan gelişmelere baktığımızda bunu doğrulayan bir takım gelişmelerin olduğunu görebiliyoruz. Öncelikle Amerika başkanlık seçimleri her kesin beklediği ve istediği bir şekilde sonuçlandı. Obama'nın ikinci kez başkan seçilmesi Amerika'nın gelecek 4 yılda daha ılımlı ve barış yanlısı bir politika izleyeceğini gösteriyor. Bunun yanında ekonomiye son derece hakim bir hükümetin yönetiminde olduğu bir ülkede yaşıyoruz. 89 yıllık Cumhuriyet tarihimizde bu denli ekonomiye hakim, ekonomiyi istediği zaman soğutan veya ısıtan bir hükümetle karşılaşmadık. Bu söylediklerimde çok samimiyim. Bunu iki dönem AK Parti milletvekili olarak görev yapmış bir insan olarak söylemiyorum. Bunu ekonomik verilere ve açıklanan rakamlara bakarak söylüyorum. Şöyle ki, 2012 yılında ekonominin biraz daha soğuyacağı Merkez Bankası başkanı tarafından ifade edilmişti. Bakıyoruz ki 2012 hakikaten ekonominin daha soğuk geçtiği bir yıl oldu. Her şey belirli plan ve program dahilinde yürüyor. 2001 yılında bütçeden faize yüzde 51 pay ayrılırken bugün yüzde 13 ayrılıyor. Dünyada borçluluk oranları yüzde 80'ler civarında seyrediyor. Bu oran Türkiye'de ise yüzde 40'ların altına inmiş durumda. 
 
Yani en iyi borçluluk oranına sahip ülkenin bile yarısı kadar. Zamanında bize Maastricht Kriterleri doğrultusunda borçluluk oranımızı yüzde 60'lara çekmemiz tavsiye edildiğini hatırladığımızda elde edilen bu başarıyı daha iyi görebiliyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'den gelen not artışı, kredi faiz oranlarının inmesi ve bunun gibi birçok neden iş dünyası olarak bizim gelecek yılla ilgili beklentilerimizi yükseltiyor. 
 
Ali Bostancı İnşaat, teknik altyapı olarak güçlü bir şirket. Şirketinizin bu alandaki yatırımları hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Sektördeki birçok şirkete göre farklılıkları olan bir kurumuz. Makine parkı, teknik kadrosu ile sadece Bursa'da değil, tüm Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alabilecek bir güce sahibiz. İşimizle ilgili olarak her türlü makine ve demirbaş bünyemizde mevcut. Bursa'da fore kazık makinesine sahip tek kuruluş Ali Bostancı lnşaat'tır. Maliyetini hiç düşünmeden, bu makineyi alıp makine parkımıza ekledik. Sadece bu da değil, hafriyat işleriyle ilgili olarak kullanılacak olan tüm makine parkımız, daha doğrusu üretimin her aşamasında gerekecek olan tüm makineler bünyemizde var. Ayrıca yine şirketimizin yatırımları arasında Bostancı Beton isminde kendi hazır beton tesisimiz bulunuyor. Bu tesisimizde hem kendi beton ihtiyacımızı karşılıyoruz hem de ihtiyaç duyan diğer inşaat şirketlerine hizmet veriyoruz. Bünyemizde Boskon Yapı Malzemeleri adında, yapı malzemesi tedariki konusunda faaliyet gösteren bir başka şirketimiz daha var. En kaliteli malzemeyi en uygun fiyata hem sektöre sunuyoruz, hem de kendi projelerimizde kullanıyoruz. 
 
Grup olarak ne gibi kriterleriniz var? Olmazsa olmazlarınız nelerdir? 
 
Bursa deprem kuşağında yer alan bir il. Hatta deprem konusunda riskli illerin arasında yer alıyor. Depremde binlerce yurttaşımız enkaz altında kaldı, yüreklerimiz yandı. Biz Bursa gibi bir ilde bir inşaat şirketinin ilk önceliğinin sağlam ve güvenli konutlar yapması olarak görüyoruz. Bu bir lüks değil, zorunluluk. Ali Bostancı İnşaat depreme karşın dimdik ayakta duracak konutlar üretiyor. Her projemizde fore kazık sistemini uyguluyoruz. Yaptığımız binayı yerin 12 metre altına fore kazıklarla sabitliyoruz. Yapımını devam ettirdiğimiz Bursa Real Evler projesinde her binanın temelinde 12 metre derinliğinde 60 cm çapında 70 adet fore kazık kullandık. Temeli komple demir ve betonla doldurduk ve üzerine 7 katlı binalar yaptık. Bu projede 8 kat yapma hakkımız da vardı ama biz 7 kat yapmayı tercih ettik. Bizim için insanların akşam evlerine girdiklerinde güven içerisinde yaşamlarını sürdürebilmeleri maddi hedeflerimizden her zaman daha önemli oldu. Ali Bostancı İnşaat olarak her projede refah ve konforlu yaşam alanlarını insanların hizmetine sunmayı hedefledik. Projelerimiz içerisinde 7'den 70'e her yaş gurubundaki insanların ihtiyaç ve beklentilerine hitap edecek kullanım alanlarına muhakkak yer veriyoruz. Maliyeti hiç düşünmeden gerekli olan ne ise projemizde yer alır. 
 
Projeyi zamanında, uygun fiyata teslim etmek bizim diğer şirket prensiplerimiz arasında yer alıyor. Bugüne kadar her projeyi teslim zamanından 3 ile 5 ay daha erken bitirdik. Biliyoruz ki insanlar ömrü boyunca bir ev sahibi olma hayali kuruyor. Bizler şirket olarak bu hayallerine ne kadar erken onları kavuşturursak mutluluğumuz daha da artıyor. Bizim işimiz sosyal bir iş. Sosyal sorumlulukları olan bir iş, bunun farkındayız. Bu yüzden de projelerimizde insanları uygun fiyata ev sahibi yapmaya çalışıyoruz. Uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla onlara güvenli, konforlu yaşam alanları sunuyoruz. 
 
Peki, nasıl bu kadar uygun fiyata konut satabiliyorsunuz? 
 
Öncelikle bizim teknik ekibimiz, yönetim kadromuz alanında hakikaten uzman ve yetkin kişilerden oluşuyor. Bu sayede maliyet kalemlerimizi çok iyi kontrol ediyoruz. Bugün Ali Bostancı İnşaat yılda bin ila bin 500 arasında konut üretiyor. Böylece malzeme satın alırken çok ciddi oranda indirimler uygulanıyor. Başka bir şirketin almış olduğu bir malzemeyi biz çok daha uygun koşullarda tedarik edebiliyoruz. Bunun yanında, inşaat sektöründe önemli bir gider kalemi olan betonu kendimiz üretiyoruz. Bu da bize ciddi bir avantaj sağlıyor. Kendi makine parkımız var, meslektaşlarımızın kiralayarak kullandığı çoğu makine bizim bünyemizde mevcut. Bu da tabi bizim maliyetlerimizi düşürüyor. Biz özel sektörün TOKl'si gibiyiz. Bursa'da TOKI tarzında iş yapan güçlü bir kurumuz. 
 
Proje başladığında müşterilerimizden yüzde 25 oranında peşinat alıyoruz. Geri kalanı ise tapu tesliminde alıyoruz. İşin teslimine kadar ara ödeme dahil başka hiçbir ödeme almıyoruz. Proje bitimine kadar da bankalarla yoğun bir pazarlık içerisine giriyoruz. En uygun krediyi hangi banka sunarsa o bankayla müşterilerimizi bir araya getiriyoruz. 
 
Uygun fiyata konut satıyorsunuz ama Bursa'da vergi konusunda da öncü kurumlar arasındasınız. Bu nasıl oluyor? 
 
Ali Bostancı İnşaat çok şeffaf bir yönetim anlayışı ile faaliyetlerini sürdüren bir şirket. Bizim sistemimizde herkes kazanıyor. Biz kazanıyoruz, halkımız kazanıyor, devletimiz kazanıyor. Kanunlar neyi gerektiriyorsa biz o doğrultuda işlemlerimizi sürdürüyoruz. Bir kurumun veya bir işadamının bence milletine ve vatanına borcudur vergi ödemek. Biz bu konuda hiçbir zaman taviz vermedik. 2011 yılında, 2010 yılı gelirleri ile ilgili olarak şirketimiz Bursa gibi sanayi devlerinin faaliyet gösterdiği bir yerde gelir vergisinde 32'nci sırada yer almıştı. 2012 yılında ise 2011 gelir vergisiyle bu kez sıraya yükseldik. Bu bizim çalışma azmimizi, kararlılığımızı, gururumuzu ve mutluluğumuzu arttıran bir konu. 
 
Devam eden projeler hakkında bilgi alabilir miyiz? 
 
Bu yıl sonunda teslimini gerçekleştireceğimiz bin 500 konut var. Çoğu bitme aşamasına geldi. Yıldırım Millet Mahallesi'nde, bölgenin en büyük projesini yapıyoruz. Bursa Reel Evler ismini verdiğimiz ve 740 konutun yer aldığı proje, 29 konut ve 1 blokta alış veriş merkezi olmak üzere toplam 30 bloktan oluşuyor. Bursa Reel Evler projemiz toplam 52 dönüm alanda kuruluyor. Bu alanın 37 dönümünü peyzaja ve yeşil alana ayırdık. 
 
İçinde yüzme havuzu, basketbol ve voleybol gibi spor alanları, kafeteryalar, alış veriş merkezi gibi bir çok sosyal ve sportif aktivite alanları var. Böylece projemizden daire sahibi olan herkes boş zamanlarını değerlendirebilecekleri her türlü alana sahip olmuş olacaklar. Bursa Reel Evlerin ilk etabı olan 350 konutu bu yılsonuna kadar teslim ediyoruz. Geri kalan ikinci etabı ise en geç 2014 Mart ayında bitirmiş olacağız. Bunun yanında başta Nilüfer olmak üzere Bursa'nın çeşitli ilçelerinde projelerimiz devam ediyor.
 
Mudanya'da Falez Evler isminde bir proje yapma hazırlığınız var. İdeali bir proje ve daha çok İstanbullulara satış hedefleniyor. Bu projenin özelliği ne? 
 
Mudanya'da başlayacağımız Falez Evler projesi hem bizim hem de bölgenin göz bebeği bir proje olabilecek niteliklere sahip. Projesi üzerinde etraflıca düşündüğümüz, her bir detay üzerinde aylarca çalıştığımız Falez Evler projesinde 288 konut bulunuyor. Burada İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımızı ev sahibi yapmak istiyoruz. Malumunuz İstanbul'da trafik yoğunluğu nedeniyle insanlar ev ile iş arasında 1 ila 2 saat arasında zaman harcıyor. Mudanya-İstanbul feribotla 1.5 saat civarında sürüyor. Yani Mudanya'da ev sahibi olan aynı zamanı harcayarak iş yerine ulaşabiliyor. Üstelik insanlar havası daha temiz, daha konforlu ve güvenli binalarda yaşayıp, daha rahat ulaşım araçlarıyla işlerine gitme imkânına sahip olacaklar. İster yazlık olarak, isterse normal yaşantılarını sürdürebilecekleri konut olarak düşünebilecekleri Falez Evler projemize insanlar feribottan indikten sonra 5 dakika içinde ulaşabilecekler. Deniz manzaralı, havuzlu ve sosyal donatı alanları ile zengin bu konutlarda rahatlıkla yaşamlarını sürdürebilecekler. 
 
Kentsel döşüm konusunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
Kentsel dönüşüm ülkemiz için büyük bir zorunluluk. Cesaret isteyen bir proje. Çünkü kapsamı ve içeriğiyle çeşitli sonuçlar doğurabilecek bir çalışma. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın "İktidara mal olsa da yapacağız" dediği bu proje hakikaten büyük bir cesaretin ürünü. Bu da zaten ancak bu hükümete nasip olabilirdi. Biz Bursa'da kentsel dönüşüme hazır olan firmaların başında geliyoruz. Yetişmiş teknik kadromuz, geniş makine parkımız ile kentsel dönüşüme hazırız. Üzerimize düşen ne varsa yapmaya gönüllüyüz. Ama sonuçta bine yakın insanın istihdam edildiği, binlerce insanın ekmek yediği, vergisini veren ticari bir kurumuz. Kentsel dönüşümün nerede ne zaman başlayacağı, hangi koşullarda gerçekleşeceği gibi netleşmesi gereken birçok konu var. Bu konuların açıklığa kavuşması halinde bu projede mutlulukla yer alacağımızı belirtmek istiyorum. Yıldırım Belediye Başkanımız Özgen Keskin'le bölgede faaliyet gösteren müteahhitlik firması olarak her ay bir araya geliyoruz. Görüş ve önerilerimizi paylaşıyoruz. Kentsel dönüşüme çok ihtiyacı olan Yıldırım için özel sektör ve kamu kurumlan birlikte hareket ediyoruz. 
 
Bundan sonraki hedefler neler? 
 
Ali Bostancı İnşaat Bursa'da güvenli, konforlu ve uygun fiyatlı konutun adresi olan bir marka haline geldi. Ulusal bir marka olma amacıyla faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Ajandamızda İstanbul'da da proje yapma hedefi yer alıyor. Yakın zamanda İstanbul'la ilgili çalışmalarımıza da hız vereceğiz. Kentsel dönüşüm konusunda da öncü ve yenilikçi projeleri hayata geçireceğiz. 
 
İş&Yaşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Genesis 1 Bursa projesi modern çizgileriyle dikkat çekiyor!
  • 25.04.2022 14:54

Genesis 1 Bursa projesi modern çizgileriyle dikkat çekiyor!

Genesis 1 Bursa projesinde alternatif ödeme seçenekleriyle satışlar devam ediyor ...

Bursa Genesis 1 projesinde satışlar devam ediyor!
  • 18.04.2022 09:58

Bursa Genesis 1 projesinde satışlar devam ediyor!

Genesis 1 Bursa konut projesinde 40 daire, 4 ofis ve 4 dükkandan oluşan butik bi ...

Alpiş, Silva Balat projesini 2017 sonunda teslim edecek!
  • 29.12.2016 08:48

Alpiş, Silva Balat projesini 2017 sonunda teslim edecek!

Alpiş Group, yeni iki projesinden ilki olan 'Silva Balat' projesini daha önce ta ...

Bursa, modern konutlarıyla kabuk değiştiriyor!
  • 29.12.2016 08:42

Bursa, modern konutlarıyla kabuk değiştiriyor!

Sanayinin başkentlerinden Bursa, son yıllarda modern şehircilik yolunda attığı a ...

Gökyüzünde bahçe keyfine 50 bin TL indirim!
  • 22.11.2014 10:56

Gökyüzünde bahçe keyfine 50 bin TL indirim!

Bursa - Nilüfer'de Eroğlu İnşaat tarafından inşa edilen Harmony Towers'ta konutl ...

Sur Yapı’dan Bursa’ya dev konut ve AVM yatırımı!
  • 13.11.2014 15:26

Sur Yapı’dan Bursa’ya dev konut ve AVM yatırımı!

Marka Rezidans ve Alışveriş Merkezi ile adından söz ettiren Sur Yapı, AXİS İstan ...