maritbet girişmaritbet
3 BİN BİNA YIKILACAK

3 BİN BİNA YIKILACAK

Bu hafta büyükşehir ile toplantıya oturacak ilçe başkanları ise vatandaşın cebinden para çıkmaması için mücadele verecek.

Avcılar, Bakırköy, Büyükçekmece ve Bahçelievler'de yaklaşık 3 bin bina yıkılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın oy kaybetmeyi göze alarak düğmeye bastığı kentsel dönüşümde ilk yıkılacak ilçeler ve yıkıma konu binalar belli oldu.

Buna göre 4 ilçede yaklaşık 3 bine yakın binada kentsel dönüşüm yapılacak. Yasa tasarısı başbakanın onayını beklerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, aralarında Bakırköy ve Avcılar belediye başkanlarının da bulunduğu bir komisyon oluşturdu.

Komisyonda ortak akıl toplantıları yapılacak. Oturduğu binanın kentsel dönüşüme konu bina olup olmadığını ise vatandaş ilgili belediyelere tapusu ile birlikte giderek öğrenebilecek.

Kimse mağdur edilmeyecek

Kentsel dönüşümde başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş olmak üzere tüm belediye başkanlarının önceliği vatandaşı mağdur etmemek üzerine olacak. Başkanlar toplantıda Kadir Topbaş'tan mevcut binalara birer ikişer kat fazla verilmesini isteyecek. Daha önce 5 katlı olarak izin verilmiş ve bina yapıldıktan sonra imarda 5 kat 4 kata inmiş ise bunlara imar değişikliği ile çözüm istenecek.

Değişiklik riskli binalarda

Kentsel dönüşümde imar değişikliği ilk etapta oturumu çok riskli olan binalar için yapılacak. Diğer binalarda yeni imar ve fazla kat hakkı tanınmayacak. İmar değişikliği ise en geç bu ayın sonuna kadar Kadir Topbaş'ın imzasından geçecek

Vatandaş denetim istiyor

Kentsel dönüşüm için birçok soruya cevap bekleyen ilçe sakinleri ise yerlerinden ayrılmadan ve ceplerinden artı para çıkmadan dönüşüm istiyor. Rant elde etmek isteyen gruplara riskli olmayan değerli bölgelerdeki binaların peşkeş çekileceği endişesi de ilçe sakinlerinin altını çizdiği bir diğer konu olarak dikkat çekiyor. Bunun önüne geçmek için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'tan birbirini denetleyen ve kontrol eden bir sistem isteniyor.

Toplayıcılara dikkat

Kentsel dönüşümün dillenmeye başlaması 'toplayıcılar'ı da harekete geçirdi. Özellikle Avcılar bölgesinde 'toplayıcılar'ın işbaşında olduğu söyleniyor. Evleri ucuza alarak rant elde etmek isteyen toplayıcıların en büyük silahları ise "Buraya yüksek kat verilmez, evlerinizi yenilemek için sizden çok para isterler ve sizi zaten buradan gönderecekler" gibi söylemler oluyor. Ancak belediye başkanları bu tür toplayıcıların her yerde olabileceğini vatandaşın uyanık olmasını istiyor.

Tapu değil rayiç bedel baz alınacak

Vatandaşın en merak ettiği konu ise raiç bedellerin neye göre belirleneceği. Yapılan çalışmaya göre, konutların fiyat hesaplaması tapuda görünen rakam üzerinden değil günün şartlarına uygun rayiç bedel üzerinden yapılacak.

Metrekare düşebilir

İlçe sakinlerinin genelinin yaşlı olduğunu dile getiren Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, kentsel dönüşümde inşaat firması için bölgenin cazip olduğunu ve 1-2 kat fazla verilmesi durumunda vatandaşın cebinden para çıkmasına gerek olmayacağını dile getiriyor. Para çıkmaması için metrekarede ufak çaplı düşüşler olabileceği sinyali de veriliyor.

Dönüşüm şart

Avcılar ilçe Başkanı Mustafa Değirmenci, kentsel dönüşümün sağlıklı olabilmesi için her kesime görev düştüğünü söyledi. Değirmenci, sistemin vatandaşı mağdur etmemek üzerine kurulması için çaba sarf edeceklerini kaydetti.

Bakırköy başı çekiyor

İlçe Bina Sayısı

Avcılar: 450

Bakırköy: 2000

Büyükçekmece 70

Bahçelievler: 490

Toplam: 3010

Bugün/Emine Açar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...