maritbet girişmaritbet
Van’daki yapılanma ve iyileştirme çalışmalarının maliyeti 5.5 milyar liraya ulaşacak!

Van’daki yapılanma ve iyileştirme çalışmalarının maliyeti 5.5 milyar liraya ulaşacak!

Van'da geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da yaşanan ve 644 vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından yapılan iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarının maliyeti 3.6 milyar liraya ulaştı

 

Van'da geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da yaşanan ve 644 vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından yapılan iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarının maliyeti 3.6 milyar liraya ulaştı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremlerde yaklaşık 40 bin konut, 3 bin iş yeri ve 9 bini aşkın ahırda ağır hasar meydana geldiğini ve kullanılamaz olduğunu hatırlattı.

Depremin ilk 6 saatinde binden fazla arama-kurtarma, sağlık ve Kızılay personelini araç ve ekipmanlarıyla bölgeye ulaştırdıklarını belirten Oktay, ilk müdahalenin 20 dakika içinde yapıldığını, 6 saat içinde tüm enkazlarda arama kurtarma çalışmalarının başladığını anlattı.

Oktay, hükümetin destekleri, AFAD, TOKİ ve Van Valiliği'nin işbirliğiyle depremin 39. gününde, Van merkezde 10 bin 443, Erciş'te 4 bin 880 olmak üzere 15 bin 323 konutun temelinin atıldığına işaret ederek, 1 yıl içinde bu konutların teslim edilmeye başlandığını vurguladı.

İnsani yardım hesaplarından yapılanlar, diğer Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşları harcamaları, Kızılay, diğer sivil toplum kuruluşları, özel sektör harcamaları, uluslararası yardımların maliyeti ve kalıcı konutlar için TOKİ'ye ayrılan tutarla birlikte toplam maliyetin 3.6 milyar lirayı bulduğunu dile getiren Oktay, tüm yatırımların tamamlanmasıyla toplam maliyetin 5.5 milyar liraya ulaşacağına dikkati çekti.

50 şehir merkezinin nüfusundan fazla konteyner kentler-

Oktay, Erciş'te 15 Ocak ve Van merkezde 15 Şubat tarihi itibarıyla tüm çadır kentlerin kapatıldığını ve vatandaşların konteyner kentlere yerleştirildiğini ifade etti.

Vatandaşların kışı rahat ve sıcak bir ortamda geçirebilmeleri için 420 milyon lira tutarında, yaklaşık 30 bin yaşam konteyneri alımı gerçekleştirildiğini kaydeden Oktay, 2 oda, banyo, mutfak ve tuvaletten oluşan 21 metrekarelik konteynerlerinde 175 bin kişinin barındırıldığını söyledi.

Oktay, Van merkezde 31, Erciş'te 4 olmak üzere kurulan 35 konteyner kente, 175 bin vatandaşın yerleştirildiğine işaret ederek, ''Bu sayı, 50 şehir merkezimizin nüfusundan daha fazladır. 2 oda, banyo, mutfak ve tuvaletten oluşan 21 metrekarelik yaşam konteynerlerinde Vanlı vatandaşlarımıza kalıcı konutlarına kavuşana kadar mümkün olan en iyi imkanlar sunuldu'' dedi.

''1 yıl içinde Van'ı ayağa kaldırdık''-

İki büyük depremle sarsılan medeniyetler beşiği Van'da AFAD'ın koordinasyonunda, tüm bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarınca ilk andan itibaren başlatılan çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getiren Oktay, şöyle devam etti:

''Bir bütün olarak devlet, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve vatandaşlarımız afet anında yapılması gerekli olan tüm eylemleri büyük bir koordinasyon, işbirliği ve dayanışma ruhuyla yerine getirdi. Depremle birlikte bakanlık, kurum ve kuruluşlarımız ile gönüllülerimiz üzerlerine düşen görevleri hakkıyla ifa etmiş ve ellerinden gelen yardımın azamisini ortaya koydu. Sahada görev yapan tüm kurum ve kuruluşlarımızla her kesimden insanımız, sadece resmi bir görev anlayışıyla değil, milletimizin dayanışma ve yardımlaşma geleneğinin verdiği motivasyon ve ruhla üstün gayret gösterdi. Milletimiz de büyük bir yardımlaşma ve dayanışma örneği göstererek Van'a yardıma koşmuş, tüm Türkiye, Van ve Vanlı kardeşlerimiz için seferber oldu. Gerek yatırım, gerekse hizmet sektöründe çalışmalar yürüten tüm kurumlarımızın katkılarıyla güzel şehrimiz Van, depremin etkilerinden hızla sıyrıldı ve her yönüyle eskisinden çok daha güzel bir çehreye kavuştu.''

Duygu Can/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vanlı depremzedeler yeni konutlarına kavuşuyor!
  • 11.05.2021 14:29

Vanlı depremzedeler yeni konutlarına kavuşuyor!

Bir yılı aşkın süredir yapılan yardımlarla yaraları sarılan depremzedelerin kalı ...

Başkale'deki depremzedeler için kalıcı konutlar yapılacak
  • 23.04.2021 12:04

Başkale'deki depremzedeler için kalıcı konutlar yapılacak

İran'da geçen yıl yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin yıkıma neden olduğu Van'ın ...

Başkaleli depremzedelerin yaraları 1 yılda sarıldı
  • 22.02.2021 16:29

Başkaleli depremzedelerin yaraları 1 yılda sarıldı

İran'da geçen yıl 23 Şubat'ta meydana gelen depremin en çok hissedildiği Van'ın ...

Van depreminden sonra 26 bin yeni konut inşa edildi!
  • 23.10.2020 17:49

Van depreminden sonra 26 bin yeni konut inşa edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Van depreminin yıldönümünde bölgede gerç ...

Van'a 5,2 milyar lira yardım yapıldı
  • 11.05.2014 08:29

Van'a 5,2 milyar lira yardım yapıldı

Maliye Bakanı Şimşek, Van depreminin ardından Hükümetin 5.2 milyar liralık bir y ...

Erdoğan Bayraktar, Van'daki deprem konutlarını ziyaret etti!
  • 09.03.2013 08:45

Erdoğan Bayraktar, Van'daki deprem konutlarını ziyaret etti!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''İstiyoruz ki vatanımızın birliği ...