maritbet girişmaritbet
Van’da yeni tekstilkent kurulacak, OSB genişletilecek!

Van’da yeni tekstilkent kurulacak, OSB genişletilecek!

Van'daki depremlerin 2. yılında istihdamı ve üretimi artırmak için Van'da tekstilkent kurulacak, organize sanayi bölgesi büyütülecek

 

Van Valisi Münir Karaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 Ekim ve 9 Kasım'daki depremlerden sonra çok çalışarak halkı çadırdan konteyner kente geçirdiklerini ve böylece şehrin normalleşmeye başladığını hatırlattı.

Devlet kontrolünde şehir dışına gönderilen 55 bin kişinin çoğunun geri döndüğünü, kentte inşaatların yükseldiğini ve hafriyatların kaldırıldığını anlatan Karaloğlu, ''Ekonomik olarak hükümetin aldığı tedbirler, KOSGEB kredileri, vergilerin ertelenmesi esnaf ve tüccarı rahatlattı. Haziran ayında ekonomik açıdan deprem öncesi dönemdeki seviyedeydik'' dedi.

Bayramda açılışı yapılan TOKİ konutları ve birçok fabrikanın, geçen bir yıllık sürenin sonucu olduğunu belirten Karaloğlu, 75 bin çadırla 30 bin konteynerın kurulmasının, 17 bin 471 konut, şehrin altyapısı, içme suyu, bağlantı yolları, belediye sınırları içindeki 20 kilometrelik yolun inşasının da bir senede yapıldığını vurguladı.

''Deprem bir felaket ama her felaket kendi içinde fırsatını da barındırır'' ifadesini kullanan Karaloğlu, şehrin kronikleşmiş sorunlarının da deprem sonrasında birer birer halledildiğine dikkati çekti.

Karaloğlu, şöyle devam etti:

''İnsanlar krizi fırsat diye tarif eder. Van depremi iyi yönetilmiştir ve AB, BM yetkililerine göre dünyada en hızlı şekilde müdahale edilen depremdir. Depremde kaybedilenlerin dışında deprem her şeyiyle bir fırsata çevrilmiştir.

Kentte sadece konut yapılmadı. Altyapı, üstyapı, sosyal donatısıyla çağdaş kentler oluşturuldu. Son teşvik kararnamesinden sonra konu üzerinde çalışıyoruz. Kenti bir üretim merkezi haline getirmek, istihdam ağırlıklı emek yoğun sektörleri kente getirerek işsizlik oranlarını düşürmek, buna bağlı olarak da sosyal olaylarımızı çözmek istiyoruz. Onun için şu anda bir tekstil kent kuruyoruz. Altyapısını, yolları, elektriği, arıtma suyu doğalgazını biz yapıyoruz. Vatandaşımıza diyoruz ki 'Van'a tekstil yatırımı yapın'. Çocuklarımıza, evde oturan kızlarımıza, gençlerimize iş verirsek, hem onlara iş vermiş oluruz hem de onların istismarını engellemiş oluruz. İnşallah yakında çalışmalar başlayacak ve mayıs-haziran gibi parsellerimizi iş adamlarımıza vermeye başlayacağız. Organize sanayimizi büyütüyoruz. Deprem öncesi 44 hektar büyütmüştük, şu anda 60 hektar daha büyütüyoruz. 150'ye yakın girişimci sırada bekliyor. Artık Van sadece turizmi, hayvancılığı, ticareti ve tarımıyla değil üretim merkezi olarak da öne çıksın istiyoruz.''

Bizi asıl İran'daki ekonomik kriz vurdu

Turizmde deprem öncesi döneme göre düşüş olduğunu dile getiren Karaloğlu, insanların artçı sarsıntıların yaşandığı bir yere doğal olarak gelmek istemediğini belirtti.

Gerek deprem görüntülerinin yoğun kullanımı gerekse İran'da devalüasyon yaşandığını vurgulayan Karaloğlu, ''İran bizim en büyük turist kaynağımızdı. Ekonomik sıkıntı insanların seyahat etmelerini de engelledi. Yani bizi İran'daki ekonomik kriz vurdu. Ancak şimdi yavaş yavaş gelmeye başladılar'' diye konuştu.

Van'ın depremden sonra sigortaya müracaatı en fazla artan illerden olduğunun altını çizen Karaloğlu, DASK'ın kente depremden sonra yaklaşık 115 milyon lira ödeme yaptığını, şu anda da her yeni eve oturan ailenin mecburen DASK'lı olacağını kaydetti.

Artışın en önemli nedeninin, DASK'ın depremden sonra çok hızlı yaptığı ödemeler olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, ''Vatandaşın hem DASK'tan kazancı oldu hem de bizim verdiğimiz arsanın parası kendine kaldı. Bu kişiler kazanca geçmiş oldu'' dedi.

Vanlı iş adamlarına sitem

Van depreminden sonra özellikle eğitim alanında 74 hayırseverin kendilerine yardımda bulunduğunu ancak bunlardan sadece 2'sinin Vanlı olduğunu vurgulayan Vali Karaloğlu, şunları kaydetti:

''Bunu bir sitem olarak söylüyorum. Türkiye'de Van kökenli olup da marka olmuş, vergi rekortmeni iş adamları var. Biz onların kentine daha ilgili olmasını isterdik. Sadece 2 hemşehrimiz okul yaptırdı. Bir iş adamı Van'a 5 yıldızlı otel yaptırdı. Van kökenli olan iş adamlarımızdan Van'ı yeniden keşfetmelerini de bekliyoruz. Onların açtığı yolda diğer iş adamları da gelsin.''

Deprem müzesi hazırlıkları

Van depremini halka unutturmamak için deprem müzesi kuracaklarını bildiren Karaloğlu, DSİ'nin bulunduğu araziyi deprem parkı haline getireceklerini, depremden etkilenen birkaç binayı o haliyle muhafaza edeceklerini anlattı.

Münir Karaloğlu, Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin proje çalışmalarını sürdürdüğünü, depreme ilişkin materyallerin ve halkın deprem hikayelerinin toplandığını sözlerine ekledi.

Meltem Uzun/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Vanlı depremzedeler yeni konutlarına kavuşuyor!
  • 11.05.2021 14:29

Vanlı depremzedeler yeni konutlarına kavuşuyor!

Bir yılı aşkın süredir yapılan yardımlarla yaraları sarılan depremzedelerin kalı ...

Başkale'deki depremzedeler için kalıcı konutlar yapılacak
  • 23.04.2021 12:04

Başkale'deki depremzedeler için kalıcı konutlar yapılacak

İran'da geçen yıl yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin yıkıma neden olduğu Van'ın ...

Başkaleli depremzedelerin yaraları 1 yılda sarıldı
  • 22.02.2021 16:29

Başkaleli depremzedelerin yaraları 1 yılda sarıldı

İran'da geçen yıl 23 Şubat'ta meydana gelen depremin en çok hissedildiği Van'ın ...

Van'da kurulacak Tekstilkent'e yatırımcılardan yoğun ilgi!
  • 02.01.2021 09:56

Van'da kurulacak Tekstilkent'e yatırımcılardan yoğun ilgi!

"Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında Van'da 16 milyon liralık ya ...

Van depreminden sonra 26 bin yeni konut inşa edildi!
  • 23.10.2020 17:49

Van depreminden sonra 26 bin yeni konut inşa edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Van depreminin yıldönümünde bölgede gerç ...

Van'a 5,2 milyar lira yardım yapıldı
  • 11.05.2014 08:29

Van'a 5,2 milyar lira yardım yapıldı

Maliye Bakanı Şimşek, Van depreminin ardından Hükümetin 5.2 milyar liralık bir y ...