maritbet girişmaritbet
Okmeydanı’nda tapu bekleyişi sona erdi

Okmeydanı’nda tapu bekleyişi sona erdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Beyoğlu ve Şişli ilçelerini kapsayan Okmeydanı Tarihi SİT Alanı Koruma Planı'nı oy çokluğuyla kabul etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Beyoğlu ve Şişli ilçelerini kapsayan Okmeydanı Tarihi SİT Alanı Koruma Planı'nı oy çokluğuyla kabul etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak Ayı 4. Birleşimi'nde gündeme alınan raporda verilen bilgiye göre, 1961 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından inşaata müsaade edilmeyecek alan ilan edilen bölge, 1976 yılında sit alanı, 1986 ve 1988 yıllarında da yeşil alan olarak belirlendi ve menzil taşlarıyla çevrili alanın hiçbir şekilde iskana açılamayacağı ve açık hava müzesi olarak korunması kararlaştırıldı.

Planlama Müdürlüğü tarafından Koruma Kurulu, 26 Ağustos 2010 tarihinde gönderdiği yazıyla bölgede korunması gerekli alanlara açıklık getirilerek, belirlenmesi talebinde bulundu. 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu da 160 hektar alanı içeren Piyalepaşa, Kaptanpaşa, Fethipaşa ve Keçecipiri mahalleleri sınırları içerisinde 14 bölge ve mezarlığın etrafı çevrilerek kontrollü girişi olan açık hava müzesi kurulmasına karar verdi.

Buna göre, 14 bölge olarak belirlenen sit alanında kalan sanat değeri açısından önemli nişan taşlarının ve daha sonra yapılacak araştırmalar ve çalışmalarda elde edilecek nişan taşlarının açık hava müzesine taşınmasına, taşınan taşların yerine replikalarının (tıpkı yapım) yerleştirilmesine, yerinde kalacak taşlarla etraflarının birlikte düzenlenerek parmaklıklar ile çevrilerek muhafaza edilmesine, taşların rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin en geç bir yıl içinde Kurula iletilmesi şartıyla Büyükşehir Belediyesine gönderildi.

Beyoğlu ve Şişli ilçelerinin mücavir alanında kalan alanın planının hazırlık sürecinde, ilçe sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle ortak toplantılar düzenlenerek, fikir alındığı ifade edildi.

Bu kapsamda plan hazırlığıyla ilgili tüm aşamaların tamamlandığı belirtilerek, gereğinin yapılması için Belediye Meclisine havale edildi. Komisyon tarafından değerlendirilen Tarihi Okmeydanı SİT Alanı İmar Planı teklifi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclisteki konuşmalar

Raporun oylanması öncesinde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, 1/5000'lik planlanın kabul edilmesiyle vatandaşların bölgede yaşayacağına ve burada ev yapacağına inanacağını belirterek, ''Okmeydanı'ndaki vatandaşların, 50 yıllık hasretinin sona erdiği bir gün'' dedi.

Demircan, vatandaşların 50 yıl önce yerleştiği bölgenin hayrat olarak vakıf arazisi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Tapu tahsisi verilmiş, ancak hayrat olduğu için vatandaşa satılamıyor. Sayın Başbakanımız bu bölgenin insanı olduğu için iktidara gelir gelmez yaptığı işlerden biri de buradaki arazilerin Hazine ile takasını gündeme getirecek bir kanuni düzenleme oldu. Bu kanuni düzenleme yapıldıktan sonra da bölge Hazine ile takas edildi. Yani Hazine, buradaki 160 hektarlık alanın karşılığında alan verdi. Vakıflar da burayı kendi mülkiyetine geçirdi. Bunun yapılmasındaki tek amaç, buradaki vatandaşı mağdur etmemek, kendi arsasını ona vermekti. Kanunen insanların hakları garanti altına alındı. Burada yaşayan ve geçmişte tapu tahsis belgesi alan bütün vatandaşların tapuları hazır, elimizde bekliyor. Ancak bölgedeki imar uygulamasını yapmadan tapuyu veriyor olmak 'gelecekte yol ya da yeşil alanda evi kalacak insanların mağduriyetine sebep olur' düşüncesiyle, birçok seçim geçirilmesine rağmen popülist yaklaşılmadı ve bugün beklenildi. Onlarca geniş katılımlı toplantıların ardından netleştirildi.

Bölge aynı zamanda sit bölgesi olduğu için Yüksek Kurulda bu bölge, sit alanından çıkarıldı. Bölgedeki herkes bu planı hasretle bekliyor. Bundan sonraki işimiz bölgedeki en küçük hak sahibi vatandaşın bile hakkını koruyacak 1/1000'lik planı yapmak. Vatandaşlarımız, buradan çıkacak kararı bekliyorlar. Bugüne kadar vatandaşımız hep yıkım olacak korkusuyla bekledi. Çünkü elinde ne tapusu ne imar planı vardı. Bugün tapusu garanti altına alındı. İçindeki korku sona erdi.'' 

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, Beyoğlu ve Şişli ilçelerini kapsayan Okmeydanı Tarihi Sit Alanı'nın 49 yıllık bir hukuk macerasının bulunduğunu söyledi. 

Kocabaş, bu bölgede korunması gereken sit ve mezarlık alanlarının olduğunu ve vatandaşlar tarafından yerleşim alanı olarak kullanıldığını ifade ederek, ''Bu yerle ilgili ulaşım, donatı alanları, yerleşim alanları açısından bu Meclis'e gelmiş en iyi planlardan bir tanesidir. Realiteye uygun, mevcut yerleşimi koruyan onların haklarını koruyan, kentsel dönüşüm istenildiği takdirde de çok fazla sıkıntı yaratmayacak bir plan oluşturulmuştur. Bölgede yaşayanlara hayırlı olsun'' diye konuştu.

 AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 5. alışveriş merkezi kütüphanesi Malatya'da hizmete açıldı
  • 23.12.2020 19:20

Türkiye'nin 5. alışveriş merkezi kütüphanesi Malatya'da hizmete açıldı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Malatyapark AVM içerisi ...

Demircan, Vaniköy Camisi'ndeki yangın yerini inceledi
  • 16.11.2020 10:23

Demircan, Vaniköy Camisi'ndeki yangın yerini inceledi

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Üsküdar'daki tarihi Van ...

Okmeydanı'ndaki dönüşüm infografikle anlatıldı
  • 27.09.2018 14:43

Okmeydanı'ndaki dönüşüm infografikle anlatıldı

Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi Okmeydanı Kentsel Dönüşümü'ü Beyoğl ...

Ahmet Misbah Demircan Taksim Camisi'ni anlattı
  • 19.07.2018 16:25

Ahmet Misbah Demircan Taksim Camisi'ni anlattı

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, inşaatı büyük ölçüde tamamlanan ...

Taksim camisinin inşaatında son durum
  • 17.02.2018 12:58

Taksim camisinin inşaatında son durum

Temeli bir yıl önce atılan Taksim'deki caminin taşıyıcıları tamamlanma aşamasına ...

Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu'ndaki çalışmaları anlattı
  • 01.12.2017 15:18

Ahmet Misbah Demircan Beyoğlu'ndaki çalışmaları anlattı

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Belediyesi ve Beyoğlu Ya ...