maritbet girişmaritbet
Öğrenci yurtlarında kalan Suriyeliler çadırkente taşınıyor!

Öğrenci yurtlarında kalan Suriyeliler çadırkente taşınıyor!

Mevcut çadırkentlerde yer kalmadığı için Kilis, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Adıyaman ve Malatya'daki yatılı okullarda ve öğrenci yurtlarında misafir edilen 21 bin 677 Suriyeli sığınmacıdan bir bölümü, dünden itibaren yeni kurulan kamplara gönderilmeye başlandı

 

Mevcut çadırkentlerde yer kalmadığı için Kilis, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Adıyaman ve Malatya'daki yatılı okullarda ve öğrenci yurtlarında misafir edilen 21 bin 677 Suriyeli sığınmacıdan bir bölümü, dünden itibaren yeni kurulan kamplara gönderilmeye başlandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Suriyeli mültecilerin yerleştirildiği okulların durumunun yeni eğitim-öğretim yılında ne olacağına ilişkin belirsizliğe açıklık getirdi. Öğrencilerin mağdur edilmeyeceğini belirten Vali Coş, "Kaş yaparken, göz çıkartmak istemeyiz. Muhakkak ki bizler için öğrencilerimizin eğitimi de önemlidir." dedi. Yurt-Kur ve AFAD ile görüştüklerini vurgulayan Coş, okul ve yurtlarda kalan Suriyelilerin tümümün, eğitim-öğretim dönemi öncesi hazırlıkları devam eden barınma kamplarına taşınmış olacağını ifade etti. Sığınmacıların nakli için gerekli işlemleri takip ettiklerini dile getiren Coş, "Şu andaki bilgilerimiz, önemli bir aksaklık olmayacağı yönünde." değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, dün Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadırkentleri ziyaret etti. Mültecileri en iyi şekilde ağırlamak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirten Akar, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti dünyada bu işi en insanî ve en güzel şekilde yapan devlettir. Sığınmacılar Ürdün'de, Lübnan'da ve diğer ülkelerde bu misafirperverlik ölçeğinde ağırlanmıyor." şeklinde konuştu.

Suriye'den gelen sığınmacıların bölge halkına rahatsızlık verdiği iddialarına ise Hatay'ın Yayladağı ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı'dan cevap geldi. Bu konuda herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirten Dağıstanlı, "Şuna inanın, Yayladağı'nın florasını, yapısını hiçbir zaman bozmadılar. Onlarla uyum içinde çalıştık şu ana kadar." dedi. Olumsuz bir durumun aksine sığınmacıların ilçe esnafına ciddi katkı sağladığını belirtti. Yayladağı, Suriye'de yaşanan iç çatışmaların ardından halkın Türkiye'ye sığındığı ilk ilçe olmuştu. 7 bin 500 nüfuslu ilçedeki iki kampta yaklaşık 6 bin 500 Suriye vatandaşı kalıyor. Şehir merkezinde de bin kadar Suriyelinin yaşadığı ifade ediliyor.

sınırda mayına basAn iki mülteci öldü Türkiye-Suriye arasında bulunan Mardin'in Şenyurt ilçesi arasındaki mayınlı araziden kaçak yollarla Türkiye geçmek isteyen 8 kişilik grup içinde bulunan bir kişinin mayına basması sonucu patlama meydana geldi. Patlama sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de ağır yaralandı. Patlama sesiyle birlikte olay bölgesine giden güvenlik güçleri, yaralanan Suriyeli vatandaşı ambulansla Kızıltepe Devlet Hastanesi'ne götürdü. Olayda yara almadan kurtulan diğer Suriyeliler, jandarma tarafından gözetim altına alındı.

Mehmet Şahin/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Öğrenci yurtlarında kalan Suriyeliler çadırkente taşınıyor!
  • 31.08.2012 08:25

Öğrenci yurtlarında kalan Suriyeliler çadırkente taşınıyor!

Mevcut çadırkentlerde yer kalmadığı için Kilis, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Adıy ...

Türkiye’ye giriş yapan Suriyeliler, 7 ilde öğrenci yurdunda yaşıyor!
  • 30.08.2012 07:19

Türkiye’ye giriş yapan Suriyeliler, 7 ilde öğrenci yurdunda yaşıyor!

7 ildeki öğrenci yurtlarında 20 bin 501 Suriyeli sığınmacının yerleştirildiği or ...