maritbet girişmaritbet
Muğla kaçak yapı cenneti

Muğla kaçak yapı cenneti

Türkiye’nin en gözde turizm merkezlerine sahip Muğla kaçak yapı cennetine döndü. En çok kaçak yapı Marmaris'te

Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerine sahip Muğla kaçak yapı cennetine döndü. Kaçak yapılar yoğunluklu olarak Özel Çevre Koruma (ÖÇK) birinci ve ikinci derecedeki SİT alanlarında yoğunlaştı.
İl Özel İdare ve Belediye sınırları içindeki kaçak ve ruhsatsız yapıların 1986-2011 yılları arasında her geçen yıl arttığına dikkat çekilirken, İl Özel İdaresi sınırları içerisinde 4 bin 865 kaçak ve ruhsatsız bina tespit edildi. Bu binalardan 3 bin 534'ü hakkında yasal işlem yapıldı ve yıkım kararı çıktı.

Kaçak yapılar sahil kenarında

Muğla İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, kaçak ve ruhsatsız yapıların büyük çoğunluğunun Özel Çevre Koruma bölgelerinde yoğunlaştığı rapor edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Gürsel Uçar, “1986-2011 Mayıs ayı itibariyle yıkım kararı devam eden yasal işlem sayısı 3 bin 534. Yıkım kararı devam eden yapı sayısı ise 4 bin 865. Bu özellikli alanlarda 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planları tamamlanmış, ancak alt ölçekli planlar büyük ölçüde tamamlanmamıştır. Datça-Bozburun ÖÇK bölgesi içinde 14 adet köy mevcuttur. Bu bölge 1990 yılında Özel Çevre Koruma bölgesi ilan edildi. Fakat alt ölçekli imar planı yapılarak onaylanan ve yürürlükte bulunan köy yoktur. Datça-Bozburun arası sayı itibariyle kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu bölgedir” dedi.

Kayaköy'de 189 kaçak yapı var

Marmaris ve Datça'nın haricinde Fethiye'de Dünya Barış köyü ilan edilen ve mübadeleye kadar Rumların oturduğu Fethiye Kayaköy'de de kaçak yapılaşmanın her geçen gün arttığına dikkat çekildi. Kayaköy'ün hem Özel çevre koruma alanında, hem de SİT alanında olmasına rağmen, 1990 yılından bu yana imar planının yapılmadığı ve son yapılan araştırmada Kayaköy'de kaçak yapı sayısının 189 olduğu açıklandı.

6 köy kıyı kanununa aykırı

Mevcut kıyı kanununa göre, sahil şeridi kıyı kenar çizgisinden itibaren ilk 100 metrelik alanı kapsadığı için Marmaris'in Selimiye, Söğüt, Orhaniye ve Datça'nın Mesudiye, Yaka ve Yazı köylerinin büyük sorun teşkil ettiğini belirten İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Gürsel Uçar, “Bu köylerin bulunduğu alanlar ÖÇK bölgesi ve ÖÇK bu köyler ile ilgili olarak planları yapmamaktadır. Bu köyler kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu bölgeler olmakla birlikte kontrol altına alınamıyor. Marmaris Selimiye köyünde 2009 yılında 6 adet yapının yıkımı gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, o tarihten bu tarihe kadar idaremizce 52 kaçak yapı tespit edilmiştir. Hatta yıkımı yapılmış olan yere yeniden kaçak yapı yapılmış ve yeniden mühürlenmiştir” dedi.

Kırsal alan planlaması ile ilgili mevzuat yok

İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, kırsal alanların planlaması ile ilgili herhangi bir mevzuatın olmadığına dikkat çekildi. Raporda, “Şu anda kırsal alanda yapılacak herhangi bir planlamada ilgili mevzuata uyma zorunluluğu bulunmakta olup, bu nedenle bu alanlarda herhangi bir planlamaya gidilmemektedir. Yani her anlamda (alışkanlıkları, sosyolojik yapısı, coğrafi konumu, florası, mülkiyet yapısı, yörenin yaşam tarzı) farklılık gösteren köyler şehir gibi düşünülüp belli bir takım standartlara dayanarak planlaması yapılmamaktadır. Bu konuda ÖÇK bir çalışma yapmamaktadır” denildi.

Müfettiş “Yıkın” dedi

Muğla İl Genel Meclisi'nde her yıl gündeme gelen kaçak yapıların yıkım kararı, geçen yıl da alındı. İçişleri bakanlığı'ndan gelen müfettişler, meclisin aldığı kararları incelerken, ‘Kaçak yapıların yıkımı' ile ilgili ne yapıldığını sordu. İl Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'ne alınan kararların uygulanmasını isteyen İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin talebi üzerine ilgili müdürlük İl Genel Meclisi'nden yıkım için 10 milyon 500 bin TL 2011 mali yılı bütçesinden ödenek talep etti.

Meclisten ödenek talebine red

Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından istenilen ödenek İl Genel Meclisinde tartışıldı. CHP,  AK Parti ve MHP grupları böyle bir ödeneğin 2011 yılı mali bütçesinden karşılanmasının mümkün olmadığını belirterek, ödenek talebini reddetti. Meclis ayrıca, planlar yapılmadan veya yapıldıktan sonra ruhsatlandırılması mümkün olmayan kaçak yapıların tespit edilip, yıkım için gereken ödeneğin 2012 mali yılı bütçesinde değerlendirilmesi kararını verdi.

“Kaçak yapı yıkımına verecek paramız yok"

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Dursun Kaplan, Özel Çevre Korumu Kurumu (ÖÇKK)'nın 21 yıldır her yeri koruma altına almaktan başka bir iş yapmadığını belirterek, “ÖÇK ve SİT Kurulu 21 yıldır hiçbir iş yapmadı. 1999 yılında Marmaris ve Datça'da 21 köyü Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etti. Köyler de turizm bölgesi ilan edildi. Hem ÖÇK, hem SİT, hem de turizm bölgesi olması büyük çelişki. Bu yörede oturan köylü vatandaşlar evini nereye yapacak? Bu sorunlar ÖÇKK ve bugüne kadar görev yapan valiler yüzünden çözülmedi. Biz de bu parayı vermeyeceğiz” dedi.

“Planlama ile sorunlar çözülür”

AK Parti Grup Başkanvekili Av. Çağrı Alper ise bir an önce gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak ÖÇK ve SİT gibi özellikli alanlarda yapılaşmaya yön verecek alt ölçekli kırsal planların onaylanarak uygulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi. Alper, “Planlama çalışması yapılarak bu sorunlar çözülebilir” dedi.

Bozburun beldesinin tamamı kaçak

Marmaris'in Bozburun beldesinde bir otel hariç, beldenin tamamı kaçak olması nedeniyle ÖÇK tarafından ‘Kentsel Dönüşüm' formülü önerildi. Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından önerilen ‘Kentsel dönüşüm' konusunda Belediye Başkanı Cemil Şener tek başına karar vermesinin zor olduğunu belirterek, konuyu halka sorma kararı aldı. Bozburun'un geleceğinin oylanacağı referandumda, eğer ‘Kentsel Dönüşüm' formülüne vatandaş sıcak bakmaz ve ‘Hayır' oyu verirse, kıyı kenar çizgisi mevzuatı gereğinde beldenin tamamı yıkım tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. 700'e yakın konutun bulunduğu beldede Belediye binasının bile kaçak olduğu ortaya çıkmıştı.

En çok kaçak yapı Marmaris'te

Muğla il genelinde Belediye mücavir alanı dışında kalan bölgelerde toplam 4 bin 865 kaçak ve ruhsatsız yapı bulunuyor. En fazla kaçak yapının bulunduğu ilçe ise Marmaris ve Fethiye. Kaçak ve ruhsatsız yapıların bulunduğu ilçeler ve rakamları şöyle:
Marmaris: 1534, Datça: 571, Fethiye: 1518, Ortaca: 215, Köyceğiz: 283, Milas: 290, Bodrum: 116, Dalaman: 32, Ula: 106, Yatağan: 25, Muğla Merkez: 171 ve Kavaklıdere: 4
 

  • Etiketler:

Yorum Yaz