maritbet girişmaritbet
Marmara Kıraathanesi'nin benzeri Sultanahmet Meydanı'na açıklacak!

Marmara Kıraathanesi'nin benzeri Sultanahmet Meydanı'na açıklacak!

Bir zamanlar yazar, şair ve gazetecilerin vakitlerini geçirdiği Marmara Kıraat-hanesi'nin bir benzeri Basın Bayramı dolayısıyla Sultanahmet Meydanı'na kuruluyor

 

Bir zamanlar yazar, şair ve gazetecilerin vakitlerini geçirdiği Marmara Kıraat-hanesi'nin bir benzeri Basın Bayramı dolayısıyla Sultanahmet Meydanı'na kuruluyor. 22-24 Temmuz tarihleri arasında açık olacak kıraathane de ünlü gazeteciler ve yazarlar geçmişten bugüne medyayı konuşacak.
 
24 Temmuz gazeteciler için önemli bir tarih. Çünkü bundan 104 yıl önce, 'Basın sansürü' uygulaması II. Meşrutiyet'in ilanıyla kalkar. II. Meşrutiyet'in ilan edildiğini duyan gazeteciler, aynı gün gazeteleri, 'sansür memurlarına' göstermeden çıkarır. Basın mensuplarının heyecanla karşıladıkları bu durum, bir bayrama dönüştürülür. Cumhuriyet'le birlikte ise bu bayram havası, geleneksel bir kimliğe bürünür ve 24 Temmuz resmi olarak, 'Basın Bayramı' ilan edilir. Ancak Türkiye'nin bir Basın Bayramı olduğundan çok kimsenin haberi yok! Basın mensuplarının içinde dahi bu bayramdan habersiz insanları görmek mümkün. Bu nedenle 24 Temmuz medyada normal bir gün gibi geçiyor, haberlerde bile yer bulamıyor. Tabii, bunda bugüne özel etkinlikler olmamasının da etkisi var. Fakat Basın İlan Kurumu 24 Temmuz'un bu sessizliğine bir son verecek.
 
2010 yılında Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın girişimleriyle bayram, ilk defa bayram gibi kutlandı. "Bab-ı Âli yaşıyor, bayramını kutluyor" sloganıyla o gün Bab-ı Âli yokuşuna eski gazetelerin dünyasını anlatan yazıhaneler kuruldu, gazeteciler buralarda birbiriyle sohbetler etti. 2011 yılında etkinliğin devamı geldi. Yalnız, başka bir konseptle. Bu sefer konserlerle kutlanan bayram yankı getirdi. Hatta televizyonlara ve gazetelere haber oldu.
 
Önümüzdeki 24 Temmuz'da ise Basın İlan Kurumu'nun (BİK) iki yıl boyunca devam ettiği Basın Bayramı etkinliği yine yapılacak. Hem de 1950'li yıllarda yazar, şair ve gazetecilerin buluşma noktası meşhur Marmara Kıraathanesi'nde... Üstelik daha önceki yıllarda bir gün süren bayram etkinlikleri, bu yıl 3 gün boyunca kutlanacak. Basın Bayramı'nı es geçmek istemeyen BİK'in bu yılki Marmara Kıraathanesi konseptiyle sunduğu etkinlikten beklentisi ise toplum tarafından bayramın bilinirliğinin artması ve eski Bab-ı Âli havasının sektörde devam etmesi...
 
Efsane kıraathane
 
Marmara Kıraathanesi efsane bir mekândır Türk fikir hayatı için. 1958 tarihinde Beyazıt'ta açılan mekan 1984'e kadar gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin bir araya geldiği bir yer olur. Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç kıraathaneye sıklıkla gelen isimlerden sadece ikisi. Basın İlan Kurumu (BİK) bu efsane mekânı Basın Bayramı dolayısıyla açıyor. Marmara Kıraathanesi'nin yerinde bugün tekstil malzemelerinin satıldığı bir bina olduğunu bilenlerin aklında soru işaretleri olabilir. Baştan belirtelim, Basın Bayramı'nın kutlanacağı Marmara Kıraathanesi gerçek Marmara Kıraathanesi değil. BİK, kıraathanenin aynısını Ayasofya Müzesi önüne kuracak. 200 kişilik kapasiteli bu alanda her şey, Marmara Kıraathanesi'nde olduğu gibi düzenlenecek. Daha da önemlisi yazarlar ve gazeteciler 22 Temmuz'dan itibaren bu mekânda her akşam iftardan sahura bir araya gelecek, tıpkı eskiden olduğu gibi... Ve fikir teatilerinde bulunacaklar. Sonra TRT'nin Marmara Kıraathanesi üzerine çektiği 6 bölümlük belgesel izlenecek. 24 Temmuz akşamı ise Türk sanat müziğine olan merakı ile bilinen Fehmi Koru ve fasıl grubu kıraathane konuklarına bir fasıl gecesi düzenleyecek. Sadece basına açık olacak kıraathane ve etkinlikler, kıraathane dışına kurulacak bir platformla dışarıdan da izlenebilecek.
 
Yazıyooor, yazıyooor...
 
Basın İlan Kurumu, 24 Temmuz Basın Bayramı'na özel bir de gazete çıkaracak. Adı Bab-ı Âli. Daha önce düzenlenen etkinliklerde de çıkan gazete 2 bin adet basılacak ve Türk filmlerinde gördüğümüz 'yazıyor, yazıyor' diye bağıran gazeteci çocuklar tarafından ücretsiz dağıtılacak. Gazetede Ahmet Turan Alkan'dan Yavuz Bülent Bakiler'e kadar pek çok yazar, gazeteci ve şairin Türk basın tarihi için önem arz eden 'Bab-ı Ali' ile ilgili yazılarını okuyabilirsiniz.
 
Kimler katılacak?
 
Kutlamalarda; Zeki Çol, Erdoğan Arıpınar, Altan Öymen, Halit Esendir, Ahmet Çakır, Hakkı Yalçın, Ahmet Turan Alkan, Okay Karacan, Engin Köklüçınar, Hıncal Uluç, Mehmet Barlas, Şevket Eygi, Beşir Ayvazoğlu, Hasan Pulur, Mehmet Niyazi, Hekimoğlu İsmail gibi çok sayıda ismi bir arada görebilecek ve onlarla sohbet eedebileceksiniz.
 
Sevim Şentürk / Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mi Store, Gebze Center AVM’de açılıyor
  • 18.02.2021 11:31

Mi Store, Gebze Center AVM’de açılıyor

Gebze’nin renkli yaşam merkezi Gebze Center AVM, geniş marka karmasına dünyaca ü ...

Salih Sağında'dan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı mesajı
  • 24.07.2016 10:22

Salih Sağında'dan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı mesajı

Kuyaş Genel Müdürü Salih Sağında, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı, tüm ba ...

İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013, Ayasofya Meydanı'nda açıldı!
  • 01.09.2013 17:31

İstanbul - Gyeongju Dünya Kültür Expo 2013, Ayasofya Meydanı'nda açıldı!

İstanbul ve Güney Kore'nin Gyeongju şehri arasında kültür bağı oluşturmak amacıy ...

Sultanahmet Meydanı 1453 sporcunun satranç maçlarına ev sahipliği yaptı!
  • 30.05.2013 11:32

Sultanahmet Meydanı 1453 sporcunun satranç maçlarına ev sahipliği yaptı!

İstanbul’un fethinin 560. yılı birbirinden renkli etkinliklerle kutlandı. Kutlam ...

Basın İlan Kurumu gazetecilerden TOKİ konutları için talep toplamaya başladı!
  • 15.05.2013 16:00

Basın İlan Kurumu gazetecilerden TOKİ konutları için talep toplamaya başladı!

Basın İlan Kurumu (BİK)’nun Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) iş ...

İstanbul'da bugün bazı yollar kapalı! İşte alternatif yollar!
  • 28.04.2013 09:05

İstanbul'da bugün bazı yollar kapalı! İşte alternatif yollar!

İstanbul'da bugün yapılacak 49. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu nedeniyle ...