maritbet girişmaritbet
Kilis Elbeyli'deki ikinci konteyner kent tamamlandı!

Kilis Elbeyli'deki ikinci konteyner kent tamamlandı!

Elbeyli ilçesinde 420 bin metrekare üzerine kurulu konteyner kent ile iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler bir barınma merkezine daha kavuştu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Kilis'e kurduğu ikinci konteyner kent ile ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, barınacakları bir merkeze daha kavuştu.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) , AFAD tarafından 45 milyon 461 bin 500 TL bedelle ihale edilen konaklama tesisindeki altyapı, konteynerlerin montajı ve sosyal donatıları 3.5 ay gibi kısa süre içinde tamamladı. 

İki oda, bir banyo ve tuvalet bulunan 21 metrekarelik konteynerlerde, 6 kişilik bir ailenin ihtiyacı doğrultusunda düzenlemeler yapıldı. Kampa getirilen Suriyeli aileler, öncelikle bekleme salonlarına alınıyor, daha sonra sırayla kayıt kabul merkezine getiriliyor. Fotoğrafları çekilen ve parmak izleri alınan ailelere birer çipli kimlik kartı veriliyor. Suriyeliler daha sonra sağlık biriminde taramadan geçiriliyor, çocukların aşıları yapılıyor. İşlemlerinin ardından konteynerlere yerleştirilen ailelere, geçici olarak kuru gıda dağıtılıyor.

"Orta ölçekli kasaba"

Kilis Valisi Süleyman Tapsız,  Elbeyli Kaymakamı Meral Uçar ile konteyner kentin kurulduğu alanda incelemelerde bulundu. İncelemesinin ardından gazetecilere barınma merkezine ilişkin bilgi veren Tapsız, "Aslında kamp demek yerine küçük bir şehir diyebiliriz. 20 bin nüfus az değil. Orta ölçekli kasaba diyebiliriz" dedi.

Barınma merkezinde yaklaşık 3 bin 600 konteyner olduğunu belirten Tapsız, konteyner kente ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kamp içerisinde 4 prefabrik okul, 4 sosyal tesis, 2 cami, sağlık ocağı, 7 çocuk oyun alanı, 2 basketbol sahası, 2 voleybol sahası, günde 4 bin ton kapasiteli arıtma tesisi, 2 bin ton kapasiteli su deposu, 2 prefabrik market binası, 2 lojistik depo, 5 idari hizmet binası, 8 gözetleme kulesi, 2 helikopter pisti bulunuyor. Ayrıca İnsani Yardım Vakfı tarafından şu ana kadar 982 konteyner, okul, poliklinik ve rehabilitasyon merkezinin inşası tamamlanarak Suriyeli misafirlerimizin hizmetine sunulmuştur."

Tapsız, sığınmacıların kamp alanlarının dışına çıkmadan günlük hayatlarını rahat bir şekilde idame edebilecekleri her türlü sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri yaşam alanlarının eş zamanda inşa edildiğini vurguladı.

"Öncelikli olarak sınırda bekleyenler alınacak"

Tapsız, kampa öncelikle Esselame Sınır Kapısı'nda bekleyen Suriyelilerden yaklaşık 10 bininin ve Kilis kent merkezinde yaşayan 10 bin sığınmacının alınacağını, sayının 20 bine tamamlanacağını söyledi.

Kampa şimdiye kadar 5 bin Suriyelinin yerleştirildiğini ve Suriyelilerin her türlü ihtiyacının karşılandığını ifade eden Tapsız, konteyner kentte marketlerin de olduğunu ancak henüz faaliyete geçmediğini ifade etti.

Marketler faaliyete geçtiğinde Suriyelilerin kendilerine verilen çipli kartla alışveriş yapabileceğini dile getiren Tapsız, "Kamp 3.5 ay gibi kısa bir sürede inşa edildi. Ümit ediyoruz ki en kısa sürede 20 bin kişi buraya yerleştirilmiş olur" diye konuştu.

Suriye'de tam bir insanlık dramı yaşandığını vurgulayan Tapsız, Esed rejiminin sivil halkı bombaladığını, evlerin ve iş yerlerinin yıkıldığını söyledi.

Suriyelilerin canlarını kurtarmak için Türkiye'ye sığındığını ifade eden Tapsız, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok büyük devlet. Tarihte olduğu gibi bugün de kendisine sığınan insanlara kucak açıyor. Bizim tek arzumuz, Suriye'de akan gözyaşının dinmesi,  barış ve huzur ortamının sağlanması. Burada geçici olarak misafir ettiğimiz insanların sağ salim ülkelerine dönmesi." 

Kemal Karagöz, Sevil Çelik/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...