maritbet girişmaritbet
Kayseri’deki 2 bin yıllık kale kültür ve sanat merkezi oluyor!

Kayseri’deki 2 bin yıllık kale kültür ve sanat merkezi oluyor!

Kayseri'nin simgesi olan 2 bin yıllık geçmişe sahip tarihi kale, Büyükşehir Belediyesinin "Kale İçi Kültür ve Sanat Merkezi Projesi" ile kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacak

Kayseri'nin simgesi olan 2 bin yıllık geçmişe sahip tarihi kale, Büyükşehir Belediyesinin "Kale İçi Kültür ve Sanat Merkezi Projesi" ile kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacak.

Yapımına Roma İmparatoru 3. Gordion döneminde başlanılan ve Bizans döneminin yanı sıra Selçuklu izleri de taşıyan kale ve surları, Orta Anadolu'nun önemli ticaret yolları üzerinde bulunan kenti koruma görevi üstlendi.

1950'li yıllarda sebze hali olarak da kullanılan kale, daha sonra iç kısmına yapılan küçük dükkanlarla esnafa tahsis edilerek kentin ticari hayatına kazandırıldı.

Kayseri kent merkezi ile bütünleşen ve şehrin 2 bin yıllık tarihine tanıklık eden kale, Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı projeyle kentin sosyal ve kültürel faaliyetlerinin merkezi olmaya hazırlanıyor.

Proje çerçevesinde kalenin içinde bulunan esnaf Hunat Çarşısı'na taşınırken, dükkanların da yıkım çalışmasına başlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Kalesi'nin kültür ve sanat merkezine dönüştürülmesi için başlattıkları çalışmaların hızlandığını,  projenin hayata geçirilebilmesi için ilk etapta kale içerisine yapılan betonarme binaların yıkıldığını söyledi.

Özhaseki, kalenin tarihi dokusuna zarar verilmemesi için yıkım çalışmalarının büyük bir titizlikle yürütüldüğünü dile getirdi.

Uzun süredir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:

"Zeminden üç metre kadar aşağıda Kayseri için bir arkeoloji müzesi yapacağız. Kültür Bakanlığı ile anlaştık. Onlar eski Arkeoloji Müzesinde ne kadar eserleri varsa buraya getirecekler ve eski Arkeoloji Müzesinde sergileyemedikleri eserleri burada sergileme imkanına kavuşacaklar. Kalenin üst katlarında  sanat aktivitelerinin yapılabileceği gerek Türk-İslam el sanatları gerekse modern sanatların icra edilebileceği alanlar oluşturulacak. Yemek yenilebilecek mekanlar, müzik dinlenilecek keyifli alanlar ortaya çıkacak. Bunları 2 bin yıl önceki eseri yok ederek veya gölgede bırakarak yapmayacağız. Bu eseri çok daha görkemli hale getireceğiz."

 Kentin sosyal hayatı canlanacak

Özhaseki, yaklaşık 13 bin metrekarelik bir alana sahip olan kale içerisinde hayata geçirilecek projeyle Kayseri'de sosyal ve kültürel hayatın canlanacağını ifade ederek, "Tarihi Kayseri Kalesi bu projeyle adeta yeniden doğacak ve çok farklı bir çehreye bürünecek. Kültür ve sanat merkezi Büyükşehir Belediyesinin önemli projelerinden biri olan Kültür Yolu Projesinin de başlangıç noktalarından biri olacak" ifadelerin kullandı.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarihi hamamın çatısında öğle yemeği keyfi!
  • 10.03.2015 16:22

Tarihi hamamın çatısında öğle yemeği keyfi!

Kayseri Kalesi'nin bitişiğine yaptırılan ve şu günlerde aslına uygun olarak rest ...

Kayseri’deki 2 bin yıllık kale kültür ve sanat merkezi oluyor!
  • 14.06.2013 13:02

Kayseri’deki 2 bin yıllık kale kültür ve sanat merkezi oluyor!

Kayseri'nin simgesi olan 2 bin yıllık geçmişe sahip tarihi kale, Büyükşehir Bele ...

Kayseri Kalesi kültür ve sanat merkezi oluyor!
  • 28.05.2013 13:05

Kayseri Kalesi kültür ve sanat merkezi oluyor!

Kayseri Kalesi’ni sonradan yapılan binalardan kurtaracak proje başladı. Projeye ...