maritbet girişmaritbet
Kayseri OSB, atık su tesisi ve METEM’e bu yıl kavuşuyor!

Kayseri OSB, atık su tesisi ve METEM’e bu yıl kavuşuyor!

Kayseri OSB yönetimi, 20 milyon liraya malolan atık su arıtma tesisleri ile 10 milyon lira harcanan METEM’i yıl sonuna kadar açmaya hazırlanıyor

 

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hasyüncü, başta enerji, ulaşım- lojistik, atık su arıtma ve istihdam gibi temel hizmetler olmak üzere mevcut tüm altyapı hizmetlerini güçlendirerek bölgeyi teknoloji ağırlıklı ‘yatırım üssü' haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
 
Sanayi sektörünün kalifiye eleman sorununa çözüm getirmek amacıyla, 10 milyon liralık harcama ile Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'ni (METEM) kurduklarını vurgulayan Hasyüncü, "METEM'de hem lise düzeyinde eğitim verilecek, hem de işletme çalışanları eğitilerek mesleki donanımları güçlendirilecek. Geçen yıl 30 bin metrekarelik alan üzerinde yapımına başlanan METEM'de çalışmalar bitmek üzere. 32 derslikli, 900 öğrenci kapasiteli, 6 atölyeli, Ar-Ge üniteli, 6 bölümden oluşan eğitim merkezi önümüzdeki ders yılında faaliyete geçiyor. İlk etapta METEM'in 12 derslik bölümünü bu yıl eğitime açacağız. METEM, öğrencilere 300 yataklı bir yurtla konaklama hizmeti de sunmaya hazırlanıyor.
 
Bunun yanı sıra, firmalar için yasal zorunluluk olan ilk yardım, temel iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda da eğitim programları, seminer ve paneller düzenliyoruz" diye konuştu. Bundan sonraki en önemli amaçlarının çevre bilinci yüksek bir OSB kimliğiyle gelecek kuşaklara daha temiz ve yeşil bir çevre bırakabilmek olduğunu ifade eden Hasyüncü, "Kayseri OSB'de yılda 5 milyon 40 bin kilogram evsel atık, 3 milyon 360 bin kilogram proses atığı olmak üzere, yılda 8 milyon 400 bin kilogram atık toplanıyor. Bunun için gerçekleştirdiğimiz en önemli proje ise bu yıl faaliyete geçireceğimiz 20 milyon liralık harcama ile kurulan atık su arıtma tesisleri. Tesisin kapasitesi 40 bin metreküp/gün. Kapasite gerektiğinde 60 bin metreküp/güne çıkabiliyor. Fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtmanın yapılacağı tesis, ekipman kalitesi ve proses özellikleri dikkate alındığında diğer OSB'ler için örnek olabilecek niteliklere sahip" şeklinde konuştu.
 
Bölgeye 4 yeni trafo merkezi
 
Altyapı ile ilgili hiçbir sorunu bulunmayan ender OSB'lerden olduklarını kaydeden Hasyüncü, "Bölgemizde doğalgazın yanı sıra yılda yaklaşık 850 milyon kwh elektrik enerjisi tüketiliyor. Enerjide güçlü bir altyapıya sahibiz. Her yıl bütçemizin yüzde 30'unu enerjiye ayırarak mevcut altyapıyı güçlendiriyoruz. Havai hatlı elektrik şebekesini yeraltına aldık. İlk etapta 400 elektrik abonesini kapsayacak şekilde uzaktan sayaç okuma sistemi getirdik. Bu sistem sayesinde elektrik tüketiminin yüzde 95'i uzaktan takip ediliyor. Daha önceleri bölgede yüzde 3.07 olan kayıp kaçak oranı, yapılan iyileştirme çalışmaları ile yüzde 0'2' ye geriledi" diye konuştu. Bölgedeki doğalgaz abone sayısının 600'e ulaştığı bilgisini veren Hasyüncü, "2012'nin ilk altı ayında elektrik tüketimi yüzde 7, doğalgaz tüketimi ise yüzde 6 oranında arttı. Üretim arttıkça, enerji tüketimi de artıyor. Özellikle son yıllarda enerjiye yoğun talep var. Artan talepleri karşılamak için 4 trafo merkezinin daha devreye alınması kararlaştırıldı. Bunun yanı sıra 24'üncü Cadde üzerinde enerjiye dayalı bir başka projeyi daha bu yıl hayata geçirmenin gayreti içindeyiz. Amacımız sanayicilerimize daha temiz enerji kullandırmak" açıklamasını yaptı.
 
Mahmut SABAH/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakanlıktan atık suları tekrar kullanıma sunacak proje!
  • 12.12.2020 10:04

Bakanlıktan atık suları tekrar kullanıma sunacak proje!

"Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projes ...

Konya'daki güneş enerjisi santrali milli ekonomiye katkı sağlıyor
  • 04.10.2018 12:56

Konya'daki güneş enerjisi santrali milli ekonomiye katkı sağlıyor

Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde kurulu güneş enerjisi santrallerinden elde ed ...

Kayseri OSB'ye 18 megavatlık güneş enerjili santral!
  • 16.04.2015 16:35

Kayseri OSB'ye 18 megavatlık güneş enerjili santral!

Kayseri'de 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) 18 megavatlık güneş enerjisi sant ...

Kayseri OSB’de 10 milyon liraya icradan satılık fabrika
  • 25.10.2013 10:20

Kayseri OSB’de 10 milyon liraya icradan satılık fabrika

Kayseri'de sanayi bölegsinde yer alan fabrika icradan satışa çıktı ...

Kaiser Pvc, kapı ve pencerede doğrama kapasitesi ile ilk üçte yer alıyor!
  • 20.07.2013 09:04

Kaiser Pvc, kapı ve pencerede doğrama kapasitesi ile ilk üçte yer alıyor!

Kaiser Pvc, bu yıl yeni yatırımlar yaparak, üretimini günlük 500 adetten 750 ade ...