maritbet girişmaritbet
Kartal, Pendik ve Tuzla gelişiyor

Kartal, Pendik ve Tuzla gelişiyor

Doğu ve Batı yönünde hızla büyümeye devam eden İstanbul’un Anadolu Yakası’nın gelişim bölgesi olarak Kartal, Pendik ve Tuzla hattı öne çıkıyor

Doğu ve Batı yönünde hızla büyümeye devam eden İstanbul'un Anadolu Yakası'nın gelişim bölgesi olarak Kartal, Pendik ve Tuzla hattı öne çıkıyor. Kartal, Pendik kentsel dönüşümün simgesi haline gelirken, Tuzla da yeni üniversitelerin merkezi oldu.

İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki en önemli gelişim bölgesi Kartal için yakın geçmişte iki önemli tarih var. Bunlardan birisi 2006 yılında Zaha Hadid'in Kartal için hazırladığı Kentsel dönüşüm projesinin konsept proje olarak seçilmesi oldu. Kentsel dönüşümün gündeme gelmesi ve büyük sanayi kuruluşlarının eski fabrikalarının bulunduğu büyük ölçekli araziler üzerinde projeler gerçekleştireceği beklentisi, Kartal'da gayrimenkul, emlak fiyatlarını en az 3 kat artırmaya yetti.

Diğer dönüm noktası ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan 2011'de açıkladığı ve Ak Parti'nin seçim beyannamesinde de yer alan İstanbul'da iki yeni şehir projesi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, tek bir merkez olarak büyüyen 15 milyonluk İstanbul'da iki yeni şehir kurulacağı ve yeni merkez oluşturularak İstanbul'un yükünün hafifletileceğini açıklaması gözleri Avrupa Yakası'nda Silivri'ye Anadolu Yalasın'da ise Kartal - Tuzla hattına çevirdi.

Bu açıklamanın ardından konuttan ofise kadar gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularının yeni projelerinin adresi de Kartal Tuzla hattı oldu. Birbiri ardına, gayrimenkul projesi geliştiricileri ve inşaat şirketleri boş arsalarda ve eski fabrika alanlarında konut projelerine start verdi. E-5 hattı boyunca yükselen konut projelerini, otel ve ofis projeleri takip etti. Önümüzdeki dönemde de inşaat şirketleri Kartal Tuzla hattında yeni projelere başlayacaklarının sinyalini veriyor.

Kartal dönüşümün simgesi

Kartal'da inşaatı devam eden Anadolu Yakası Adalet Sarayı ve Kadıköy Kartal Metro Projesi ile şu anda 1/5.000'lik planları askıya çıkartılmayı bekleyen Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi Kartal'ın bir merkez olarak gelişiminde büyük rol oynuyor. Bu projelerin yanı sıra, bölgedeki hastane, otel ve üniversite yatırımları da bu gelişimi destekliyor. Kartal'ın havalimanına yakınlığı, TEM ve E-5 gibi ulaşım aksları üzerinde olması da Kartal ve çevresinde otel yatırımlarını tetikliyor.

Kartal'da yeni açılması planlanan vakıf üniversiteleri de bulunuyor. Bölgede konut ağırlıklı yatırımların devam edeceği öngörülürken, konutun yanı sıra ofis yatırımlarının da artacağını görüşü ağırlık kazanıyor. Bölgenin kaderini değiştiren bir diğer yatırım projesi de Anadolu Yakası Adalet Sarayı'nın bu bölgede yapılıyor olması. İnşaatına sona gelinen ve hizmete açılması planlanan Adalet Sarayı'nda yaklaşık 8 bin kişinin çalışacağı öngörülüyor. Bu da bölgeye önemli bir nüfus transferini ve emlak hareketliliğini beraberinde getirecek.

Tuzla-Pendik üniversite merkezi oldu

Tuzla ve Pendik bölgeleri eğitim kurumları açısından oldukça zengin. Halen eğitim veren Koç İlköğretim Okulu ve Lisesi, Sabancı ve Okan Üniversiteleri, İTÜ Denizcilik Fakültesi ile yakın gelecekte tamamlanması planlanan Süleyman Şah, Medeniyet, Gedik, Piri Reis ve İstanbul Ticaret Üniversitelerinin kampüslerinin hizmete girmesiyle bu bölge çok önemli bir eğitim merkezi olacak. E-5 ve TEM otoyolları ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ve Pendik feribot iskelesine yakınlığıyla ayrı bir avantaja sahip olan bölge yapımı süren Marmaray'ın Sabiha Gökçen'e bağlanmasıyla daha da önem kazanacak.

Çevredeki beş yıldızlı oteller arasında; Divan Otel Asia, The Green Park, Titanic ile Crown Plaza Asia sayılabilir. Viaport, Atlantis, Pendorya, Neomarin ve Marina Mall bölgedeki önemli alışveriş merkezleri olarak öne çıkıyor. Bölgede ayrıca Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anadolu Sağlık Merkezi, Teknopark ve Tübitak gibi önemli tesisler bulunuyor.

Sabah

Yorum Yaz