maritbet girişmaritbet
İzmir'e hızlı tren müjdesi

İzmir'e hızlı tren müjdesi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir-Ankara hızlı treni için 14 Aralık'ta ihaleye çıkılacağını açıkladı.

İzmir'de Aliağa-Cumaovası banliyö hattını Torbalı'ya uzatacak hattın temel atma töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir-Ankara hızlı treni için 14 Aralık'ta ihaleye çıkılacağını müjdeledi.

Aliağa-Cumaovası banliyö hattını Torbalı'ya uzatacak olan hattın temel atma töreni İzmir'in Torbalı ilçesinde yapıldı. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Torbalı, Bayındır, Ödemiş ve Kaymakçı başta olmak üzere çevre köylerden vatandaşlar katıldı. İzmir'e her gelişinde yeni bir şeyler söyleme alışkanlığı azandıklarını ve çok büyük bir müjdesi olduğunu ifade eden Yıldırım, "Bugün ilk defa sizlere açıklıyorum. Ankara-İzmir hızlı tren ihalesini 14 Aralık'ta yapıyoruz. Adım adım İzmir'i başşehrimize hızlı trenle, İstanbul'a otoyolla bağlıyoruz. İzmirlilere söz verdiğimiz gibi bir günde üç şehri gezebileceksiniz. Gün kararmadan İzmir'den Ankara'ya, oradan İstanbul'a gidip İzmir'e dönecek" dedi.

Bakan Yıldırım, Atatürk'ün demiryolu seferberliğiyle 10 yılda 4 bin 400 kilometre demiryolu yapıldığını ancak 1950'den sonra bir unutulmuşluğa maruz kalan demiryolunu 2003'te yeni bir hamleyle ele aldıklarını ve Avrupa'da altıncı, dünyada sekizinci hızlı trene sahip ülkeler arasına Türkiye'yi soktuklarını kaydetti. Bakan Yıldırım şöyle konuştu: "2023'de 10 bin kilometre demiryolu ağımız olacak. Tamamı da hızlı tren olacak. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki gibi yüksek hızlı tren ağlarıyla dört baştan öreceğiz. Buna kararlıyız. Bunu yapacak irade vardır. Sayın Başbakanımıza demiryolu ve ulaşım altyapısının geliştirilmesinde ve havayolunun halkın yolu haline getirilmesinde verdiği destekten dolayı teşekkür ederim." İZBAN hattının uzatılmasıyla ilgili bilgiler veren Bakan Yıldırım, tarihi bir gün yaşandığını ve İZBAN'ın Torbalı'ya uzatıldığını hatırlatarak, "Üzerinde bulunduğumuz demiryolu bir buçuk asır önce yapılmış bir demiryoludur. O günün imkanlarıyla yapılan bu demiryolunu bugünün teknolojisiyle hızlı tren teknolojisiyle çift hatlı yeni metro hattının, yeni bir raylı sistemin temellerini atıyoruz. İzmir ve Türkiye'ye de yakışan budur. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu. Burada gerçek bir örnek işbirliğinin yaşandığını dile getiren Yıldırım, "İZBAN projesinin evveliyatını ve nasıl çıkmaza girdiğini herkes biliyor. Ama rahmetli Başkan Piriştina ve gerekse Kocaoğlu'yla İzmir'e hizmet söz konusu olunca siyaset teferruattır.

Hattın yapımını ortaklaşa gerçekleştiriyoruz" dedi. Hattın açıldığı günden beri 120 binden fazla İzmirliye her gün ulaşım sağladığını ve gidiş gelişine imkan sağladığını anlatan Bakan Yıldırım, günlük 500 bin kişinin taşınmasını hedeflendiğini söyledi. 33 tane tren seti ile hizmete başlayan hattın ihtiyaca cevap vermediğinin görülmesi üzerine yenilerinin alınması için iki sene gereken bir sürece gidildiğini kaydeden Yıldırım, ancak İzmirliyi iki sene bekletmemek için 2013'te hizmete girecek Marmaray'ın tren setlerini İzmir'e getirterek, setleri iki katına, yolcu sayısını üç katına çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. Bakan Yıldırım, "Bu hat şu açıdan önemli. İki tane antik tarihi şehir var İzmir'de. Bergama ve Efes. İzmir'e gelen yolcu sayısı, turist sayısını üçe beşe katlayacak. Bu da İzmir'e zenginlik katacak. Bunun için bu hat önemli. Bu hattın sözünü vermiştik. Sözün gereğini bugün yapıyoruz. Elbirliği ile çalışma becerisi gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Devlet Demiryolları Genel Müdürü'ne teşekkür ediyorum" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilk defa bir kamu kurumu ile yerel yönetimin devlet demiryolları ile başlattığı bu projenin bütün olanaklar zorlanarak bitirildiğini ve bir yıldır hizmette olduğunu hatırlattı. Bugün temeli atılan Torbalı Cumaovası hattının İzmir'in iki sanayi aksı olan Torbalı sanayisi ile Aliağa sanayisini birleştireceğini kaydeden Kocaoğlu, Aliağa ve Torbalı ilçe nüfusunun 200-250 bin olacağı varsayılarak buna göre planlama yapıldığını
söyledi.

Sabah

Yorum Yaz