maritbet girişmaritbet
İtalya ve Polonya'nın hızlı tren altyapısı imalatına Bursa talip oldu!

İtalya ve Polonya'nın hızlı tren altyapısı imalatına Bursa talip oldu!

İlk yerli tramvayı üreten, bu alanda üs olmayı hedefleyen sanayi kenti Bursa, Avrupa'da hızlı trenlerin altyapı imalatlarına da talip

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi teşviki ile Durmazlar Makine tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli tramvayı İpekböceği raylara inmeye hazırlanırken, Bursa bu alandaki altyapısını uluslararası üretimler için de kullanmayı planlıyor. Türkiye'nin ilk yerli tramvayının üretimini  tamamladıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Recep Altepe, Avrupa'da birçok ülkeden hızlı tren parçalarının üretimi konusunda sipariş aldıklarını açıkladı.
 
Altepe; "Avrupa'daki bazı projelerde kullanılacak hızlı trene ait parçaları Hindistan'dan daha kaliteli üretebildiğimiz için Bursa'da yapmaya başlıyoruz. Mart ayında seri imalatlar başlıyor. İtalya ve Polonya'nın hızlı trenlerinin yürür aksamı, altyapısı Bursa'da yapılacak.  Bu imalatlar dünya şirketleriyle ortak olarak yapılıyor. Bu ülke ekonomisi açısından da önem taşıyor. Merkez Bursa olsa da Adapazarı, Samsun, Kayseri, Konya ve Sivas'ta da parça üretimleri yapılacak. Bu gerçekten çok önemli bir hamle ve örnek bir çalışma. Maliyetlerimiz Avrupa'ya göre düşük olduğundan bu sektörde avantajlı olacağımıza inanıyoruz" açıklamasını yaptı. Durmazlar Makine'nin ürettiği şehir içi tramvay sistemlerinde kullanılacak alçak tabanlı vagonların simülasyon testlerini geçmesinin ardından fiziki testlerine başlandığını kaydeden Altepe, Avrupalı test  uzmanlarının 1 ay sürecek hız, eğim tutuş gibi unsurları kontrol edeceği deneme sürüşlerinden sonra Heykel-Kent Meydanı hattında da kullanılabilecek tarzdaki düşük tabanlı vagonların ihalelere girebilir hale geleceğini söyledi. Altepe, "Bu ilk  yerli aracın tüm mekanik, elektronik ve yönetim sistemi, tümüyle Bursa'nın üretimi. İlk defa kendi patentimizle, kendi markamızla bir  aracın üretimini yaptık. Taşeron değil, marka üretim yapalım istiyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın  Bursa ziyaretinde ilk yerli aracın sürüşünü de gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
 
Raylı sistemlerde Ortadoğu pazarı gelişiyor
 
İpekböceği projesini yürüten Raylı Sistem Danışmanı Taha Aydın, raylı sistemler pazarında özellikle Ortadoğu ülkelerinde müthiş bir pazar gelişmesi olduğunu belirterek, "7 yıllık projeksiyonda Suudi Arabistan'da yapılacak olan raylı sistem ihale miktarı 465 milyar euro.  Dünyada 20 yılda 2 trilyon dolara ulaşması beklenen bir pazar var. Türkiye ilk 10 yılda pazardan yüzde 10 ve 20 yıllık projeksiyonda ise  yüzde 20 pay alabilecek kapasitede. Türkiye olarak pazarın yüzde 10'una talibiz. Türkiye'nin raylı sistemlerle ilgili bir cazibe merkezi haline gelmesi gerekiyor. Bunun ateşini de otomotiv ve makine üretim üssü olan Bursa'dan yaktık. Bursa'nın altyapısı hızlı bir dönüşüme müsait. Dünyada marka olarak bu üretimi yapan 10 firma var. Biz Türkiye'nin Çin'i ve Kore'yi geçerek üst sıralarda yer almasını istiyoruz. Pazardaki hedefimiz kaliteyi ucuza üretebilmek. Bu da yerlilik oranı arttıkça, teknoloji yurt içinde geliştikçe olacaktır. 5-10 yıl içinde yerlilik oranının artacağını ve rekabet edilebilir düzeyde ekonomik üretime ulaşılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. Türkiye'nin önümüzdeki süreçte çıkaracağı yeni yasalarla yerlilik oranını destekleyeceğini kaydeden Aydın, "Bu araçların ithalatına büyük paralar ödüyoruz. Şu anda Bursaray'da kullandığımız bir vagon 8 milyon lira. 4 aracın birleştiği her seferde giden bir katarın maliyeti 32 milyon liraya geliyor. Bunu Türkiye'de yüzde 30 veya 40 daha ucuza belediyelerin hizmetine sunmak, milli ekonomi bakımından çok önemlidir. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'mız da Bursa'daki çalışmaları destekliyor" dedi.
 
Yılda 150 ile 200 vagon üretilebilir
 
Siemens, Bombardier ve Alstom gibi güçlü markalarla dünya çapında rekabet etmeye hazırlanan, dünyanın 7'nci tramvay markası İpekböceği'nin üreticisi Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, fabrikanın yılda 150 ile 200 arasında vagonu Avrupa'daki firmalardan yüzde 30 ile 40 daha ucuza imal edebileceğini ifade etti. Türkiye'nin tasarım ve teknoloji alanında, ürün geliştirme konusunda ne kadar ileriye gittiğini dünyaya gösterdiğini dile getirerek, "Durmazlar Makine olarak bizler de ortaya koyduğumuz emeğin ülkemiz açısından yarattığı katma değeri görünce gurur duyuyoruz. Firma olarak üretim deneyimimiz, fabrikalarımız var. İlk araştırmageliştirme (AR-GE) merkezine sahip kuruluşuz. Bu altyapı ile 15 milyon  euro civarı ek bir yatırımla bu işe soyunduk. Prototipi yüzde 100 yerli ürettik. Ama yola çıkacak tramvayda bu oran yüzde 50'ye geriledi. Çünkü, uluslararası bazı testlerden vize alabilmek için daha önce o testlerin onayını almış bazı parçaları kullanmak durumundaydık. Zaman içinde bu parçaları da üretebiliriz" şeklinde konuştu.
 
Esra Özarfat/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı
  • 24.04.2021 13:56

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele k ...