maritbet girişmaritbet
İstanbul'un yeni yıldızı Tuzla olacak!

İstanbul'un yeni yıldızı Tuzla olacak!

İstanbul’un yeni şehri ilan edilen Tuzla, binlerce dairelik konut yatırımlarının yanı sıra ulaşım projeleriyle de 2013’ün öne çıkan bölgeleri arasında ilk sırayı alıyor

 

Başbakan Recep  Tayyip Erdoğan'ın çılgın projelerinden biri olan ‘İstanbul'a İki Şehir' projesinin Anadolu'daki ayağının Tuzla'da yapılacağının açıklanmasıyla bölgede hareketli günler yaşanmaya başladı. Yeni üniversiteler, marina ve konut projeleriyle İstanbul'un gelişen bölgeleri arasında yerini alan Tuzla'da, gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinin yatırımları da bölgenin çehresini değiştiriyor. Ayrıca yapılacak olan otellerin de bölgedeki turizmi hareketlendirmesi bekleniyor.
 
Metro ve Marmaray gibi projelerle ulaşım aksının da genişletilmesinin planlandığı Tuzla'nın, 3. köprü güzergahında bulunmasının da bölgenin gelişimini destekleyeceği düşünülüyor.
 
Tuzla'daki en büyük konut yatırımlarından birini gerçekleştiren Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım da, Tuzla'nın Anadolu yakasının prestijli sayfiye ve turizm bölgelerinden biri olacağına işaret ederek, bölgenin Sabiha Gökçen Havalimanı, Tuzla Limanı, E5, TEM ve demiryolu gibi önemli ulaşım olanaklarına sahip olduğunu söyledi.
 
7-8 yılda değişecek
Marmaray'ın Tuzla'nın merkezine kadar geleceğini vurgulayan Durbakayım, “Tuzla'dan tek araçla ve en kısa sürede Avrupa yakasına geçilecek. Ulaşımın yanı sıra sahip olduğu turizm ve ticaret potansiyeli bakımından da Tuzla, yatırım ve yaşam için gelecek vaat eden bir bölge” dedi. Durbakayım, Tuzla'nın 7-8 yıl sonra bambaşka bir şehir olacağına işaret etti.
 
Mütekabiliyet yasasıyla da birlikte bölgeye olan ilginin artacağına değinen Durbakayım, şunları söyledi: “Mütekabiliyetle başta gayrimenkul, turizm ve hizmet sektörü olmak üzere birçok sektörde canlılık yaşanacak. Özellikle sahil ve turizm potansiyeli olan bölgeler yabancıların ilgisini çekecek. Tuzla gibi bölgeler cazip hale gelecek.”
 
Lojistik merkez olacak
Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı da, jeopolitik olarak kilit noktada yer alacak bu yeni şehrin inşası ile Tuzla'nın, tüm ulaşım akslarının kesiştiği, uluslararası ölçekte bir yerleşim ve lojistik merkez olacağını söyledi.
 
Marina'da sona doğru
 
Tuzla'ya yapılması planlanan marina projesinin ihalesi de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. İhaleye, Bayraktar İnşaat, Kalyon İnşaat ve Gür Yapı katıldı. İhaledeki en yüksek rakam 120 milyon 750 bin lira ile Bayraktar İnşaat'tan gelirken, ikinci en yüksek teklifi 120 milyon 500 bin lira ile Gür Yapı verdi. Tuzla Belediyesi ihale komisyonu teklifleri değerlendirerek yasal süre içinde sonucu açıklayacak.
 
İhale,182 bin 559 metrekarelik yüzölçümlü denizden dolgu ve doldurulacak alan ile 188 bin 430 metrekarelik deniz yüzeyi olmak üzere toplamda 370 bin 989 metrekarelik alanı kapsıyor.
 
30 yıllığına kullanım izni verilen ihalede, arsada yat limanı inşa edilmesi, işletilmesi ve yükleniciden işletme bedeli alınması öngörülüyor.
 
Yeni şehir için ihale
 
İstanbul'un Anadolu yakasında Tuzla'da yapılacak yeni şehir projesinin ilk ihale tarihi de belli oldu. TOKİ'nin iştiraki olan Emlak Planlama İnşaat Proje Yönetimi tarafından ‘İstanbul Tuzla 120 Ada 1 Parsel' ihaleye çıkarıldı. Buna göre Tuzla Orhanlı'daki 260 bin metrekarelik lojistik alan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulüne göre ihale edilecek. 2.50 emsale sahip arsada toplamdaki inşaat alanı ise 651 bin metrekareye ulaşacak. İki oturum olarak yapılacak ihalenin 1. oturumu 7 Mart 2013 Perşembe günü saat 15:00'da gerçekleştirilecek.
 
İhaleyi kazananlar konaklama, rezidans, özel okul, özel sağlık tesisi, sergi salonları,alışveriş merkezleri, çarşı, dini tesis alanları, turizm büroları, lokanta, kafeterya, kat otoparkı gibi donatı ve hizmet alanları yapabilecek.
 
Çevreci şehir olacak
2 milyon metrekare alanda kurulacak yeni şehir projesi ile yaşam, iş, sosyal hayat, eğitim ve sağlık faaliyetlerinin tümünün bir arada ve birbirine entegre bir şekilde kurgulanması planlanıyor. Tuzla'nın Orhanlı-Akfırat bölgesinde geliştirilen proje, rezidans, apart otel, home ofis, mağazalar, ofis binaları, kültür sanat alanları, eğitim yerleşkesi, hastane, otel ve AVM birimlerini kapsıyor.
 
5 bin konut yapıyor
Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşım modeli ile Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Nazmi Durbakayım'ın yaptığı Teknik Yapı tarafından gerçekleştirilen Evora İstanbul, bölgenin en büyük projesi olarak dikkat çekiyor. Proje yaklaşık 5 bin konuttan oluşuyor. Ağustos 2014'te tamamlanması planlanan proje ilkokulu, parkı, tıp merkezi ve camisi olan bir şehir kuruluyor.
 
Üniversite öğrencisini hedefliyor
Dumankaya, projeleri ile bölgedeki üniversiteli kesimi hedefliyor. Üniversitelerin açılması ile 100 bin öğrencinin yaşayacağı tahmin edilen Tuzla'ya kampus projeleri ile yatırım yapan Dumankaya, bölgeden umutlu firmalar arasında bulunuyor. Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, havaalanı yatırımı ile Tuzla'nın büyük bir potansiyel haline geldiğini belirterek, Tuzla'nın, eğitim kurumları açısından da oldukça zengin olduğunu söyledi.
 
İŞ GYO'dan dev yatırımlar
Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olan İş GYO da, Tuzla'da yapacağı üç projenin ilk adımı olan 476 konutluk Çınarlı Bahçe projesini tamamlamak üzere. Tuzla'da 3 projede toplam 300 milyon dolar yatırım yapacak olan İş GYO, Çınarlı Bahçe projesinin yanı sıra bölgede yaklaşık 5 bin kişilik İş bankası Teknoloji Merkezi ile otel, ofis ve AVM'den oluşacak karma bir proje daha yapacak.
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz