maritbet girişmaritbet
Iğdır, her mevsim leyleklere ev sahipliği yapıyor!

Iğdır, her mevsim leyleklere ev sahipliği yapıyor!

Doğu Anadolu Bölgesi'nin "Çukurovası" olarak nitelendirilen Iğdır, her mevsim leyleklere ev sahipliği yapıyor

Bulundukları bölgeden sıcak iklimi dolayısıyla ayrılmayan leylekler, kentteki binalar ve elektrik direklerinin üzerine yaptıkları yuvalarla dikkati çekiyor.

Hemen hemen her binanın ve caminin çatısına yuva yapan leylekler, Iğdır'ın sembolü haline geldi. Kente gelenler yol boyunca leylek yuvalarını gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aras Nehri ve Karasu Havzasının yakın olmasından dolayı leyleklerin bölgede yoğun yaşadığını belirtti.

Iğdır'ın bölgedeki illere göre farklı bir iklime sahip olduğunu anlatan Türkoğlu, "Burası mikroklima özelliğine sahip bir il olduğu için leylekler kış mevsiminde dahi burayı terk etmiyor. Bunun nedeni tarım arazisinin fazla olması ve bu arazilerde organik gübrenin kullanılmasıdır. İlimiz leyleklerin istediği gibi bir iklime sahip olduğu için buradan göç etmiyorlar. Yuvalarını da genelde ilçedeki camilerin üstünde yapıyorlar" diye konuştu.

Leyleklerin Iğdır'dan göç etmediklerini ifade eden Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Biz artık leylekleri göç eden hayvanlar olarak değil buranın yerlisi haline geldiklerine inanıyoruz. Bölgede, Aras Nehri ve Bulakbaşı sulak alanı dediğimiz bu yerler bu hayvanların beslenmelerinde önemli rol oynuyor. Her cami ve binanın başında bir leylek mutlaka bulunur. İnsanlara alışmış durumdalar. İnsanlar bu hayvanlara sahip çıkıp yeri geldiğinde beslemeye çalışıyorlar."

Türkoğlu, leylekleri sürekli koruyup gözlediklerini ifade ederek, "Müdürlük olarak bu hayvanları koruma altında tutmaya çalışıyoruz. Gerek yuvaları konusunda gerekse sağlık bakımından her türlü bakımlarını gözden geçirmeye çalışıyoruz. İlkbahar mevsiminde mutlaka leyleklerin yuva kontrollerini yapıyoruz. Yıkılan yuva varsa bu yuvaları yeniden yapıyoruz" dedi.

- "Biz leyleklere, onlar da bize alıştı"

Iğdır'da yaşayan Yusuf Dursun ise leyleklere çok alıştıklarını söyledi. Leylekleri ellerinden geldiğince korumaya çalıştıklarını vurgulayan Dursun, şunları kaydetti:

"Bu hayvanlar zararsız hayvanlar. Bizler aramızda bu kuşlara "Hacı Leylek"  diyoruz. Bu hayvanlar yuvalarını genelde camilerin üzerine yapıyor. Biz leylekleri seviyoruz. Bütün herkes elinden geldiğince bu hayvanları koruyor. Her ilkbahar mevsimi geldiğinde leylekler yuva yapmaya başlar. Dolayısıyla bu güzel hayvanlar ilimizin yerlileri haline geldiler. Biz leyleklere, onlar da bize alıştı. Bazen elektrik direklerinde akıma kapılan ve telef olan leylekler bizi üzüyor ama Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri bu hayvanlara çok iyi sahip çıkıp onları korumaya çalışıyorlar. Bu bizi çok mutlu ediyor."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin en doğusuna asfalt müjdesi!
  • 02.07.2018 10:11

Türkiye'nin en doğusuna asfalt müjdesi!

Iğdır'daki köy yollarının yüzde 80'i asfalt ve parke taşı ile kaplanıp iyileştir ...

Asırlık kerpiç evler zamana direniyor
  • 03.09.2016 14:56

Asırlık kerpiç evler zamana direniyor

Iğdır'da geçmişte yazın serin, kışın da sıcak olmasından ötürü rağbet gören kerp ...

Iğdır’daki meteor çukuru turizme kazandırılacak!
  • 22.08.2013 13:09

Iğdır’daki meteor çukuru turizme kazandırılacak!

Ağrı Dağı eteklerindeki Korhan Yaylasında bulunan meteor çukuru, turizme kazandı ...

Iğdır, her mevsim leyleklere ev sahipliği yapıyor!
  • 10.08.2013 12:11

Iğdır, her mevsim leyleklere ev sahipliği yapıyor!

Doğu Anadolu Bölgesi'nin "Çukurovası" olarak nitelendirilen Iğdır, her mevsim le ...

Ağrı Dağı Florası projesi gün ışığına çıkıyor!
  • 19.08.2012 11:57

Ağrı Dağı Florası projesi gün ışığına çıkıyor!

Siyasilerin vizyonsuzluğundan yakınılan Türkiye'de, Iğdır'ın Aralık İlçesi Kayma ...

Devlet toplum yararına çalışma projesiyle 100 bin kişi istihdam edilecek!
  • 19.07.2012 11:27

Devlet toplum yararına çalışma projesiyle 100 bin kişi istihdam edilecek!

Okul boyama, ağaç dikme 100 bin kişiye iş kapısı olacak ...