maritbet girişmaritbet
İBB ile Mekke Belediyesi arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı!

İBB ile Mekke Belediyesi arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı!

İmza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Protokol ile tarihe not düşüyoruz. Gelecek nesiller bu tabloları gördükçe bizleri hayırla yad edeceklerdir. Böyle bir tarihi ana tanıklık etmenin de bir nasip olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kokteyl Salonu'nda imzalanan törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Mekke Belediye Başkan Yardımcısı Arif Gadi, İSTAÇ A.Ş Genel Müdürü Osman Akgül ve çok sayıda davetli katıldı.
 
İmza töreninden önce konuşan Başkan Kadir Topbaş, Mekke Belediyesi'nin Hac döneminde dünyanın değişik yerlerinden gelen Müslüman Hacı adaylarına büyük hizmetler verdiğini ve bu hizmetleri daha da iyi yapabilmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. Suudi krallığı ve yerel yönetimlerin başta katı atık olmak üzere bir çok sıkıntıyı göğüslemek için çok ciddi çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Başkan Topbaş, bu çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür etti.
 
Günümüz dünyasında bilgi ve deneyimi paylaşmanın önemine değinen Başkan Topbaş, ''Bu bizim için büyük bir şeref. En son ziyaretimin sonrasında, oradaki incelemelerimde, bana verilen bilgilerde ve çalışmalarda gerçekten Mekke-i Mükerrem'e de ciddi bir dönüşüm çalışmaların başladığını, dünya ölçeğinde projelere adım atıldığını gördük. Geleceğin çok daha farklı olacağının orada yansımaların çalışmalarını heyecanını hissettik. Metro sistemlerinden raylı sistemlerine, ulaşım ağlarına,  yeni yerleşim alanlarına kadar çok önemli projelere imza atıldığını ve başlanıldığını çok kısa sürede de sonuçlar alınabileceğini görmekten çok mutluluk duydum” şeklinde konuştu. 
 
Mekke'deki hizmetlerin sıradan bir şehre hizmet etmek olmadığına dikkat çeken Başkan Topbaş, “İnanan tüm insanlığa, bu dünyaya mesaj verme anlamında ciddi bir sorumluluk taşıyan bir hizmet. Kültürümüzden ve inancımızdan aldığımız değerlerle, anlayışla bu hizmetin farklı olduğunu bilmekteyiz. Bu hizmetin bir ibadet anlayışı taşıdığını bilmekteyiz. Bu kadar özverili ve fedakarca çalışmalar yapan değerli kardeşlerimize başarılar diliyorum” dedi.
 
“Kültür ve inanç dünyalarımız bütün bilgilere açık olmayı önermektedir” diyen Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnancımız İlim ne kadar uzakta olursa olsun, Çin'de de olsa arayıp bulmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bilim ve teknolojinin geliştiği bugünde geri kalmamak gerekiyor. Hızla gelişen dünya şartlarının getirdiği değişim ve dönüşümün kabul etmek görmek zorundayız.”
 
İstanbul'da günde 15 bin ton çöp toplandığını hatırlatan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak katı atık yönetimi konusunda Mekke Belediyesi ile iş birliği yapmaktan büyük şeref duyacaklarını söyledi.
 
Başkan Topbaş İstanbul'daki yatırım ve hizmetler için dünyanın pek çok yerini gezerek bilgi ve deneyim paylaşımı yaptıklarının altını çizerek göreve geldiği yıllarda yurt dışında yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: “Allahın yardımı var. Yine deneyimin tecrübesi var. Bu tecrübeyi paylaşmak istiyoruz. Bunun için tabi biz dünyada ki pek çok kentin çalışmalarını yerinde inceledik, izledik gördük. Ve o bilgileri kendimize aktarmak suretiyle kentimizde bu çalışmaları devreye koyduk. Hiç unutmam 2004 yılında Barselona'da 65 m. derinlikte TBM makinesinin çalıştığı kazı alnına kadar indim. Toprak taşıyan madenci vagonlar içinde gidilmez dediler. Hayır dedim. Gidip görmem gerekiyor dedim. Çünkü İstanbul'da metrolar yapacaktık ve oraları görmem gerekiyordu. Şantiyede brifing yeterli dediler. ‘En uç noktaya gidip çalışmaları görmem gerekiyor' dedim. Biz dünyanın hangi noktasında olursa olsun bir taş varsa onu kaldırıp altına bakıyoruz. Çünkü biz bilginin yitiğimiz olduğunu düşünüyor nerede varsa onu almaya çalışıyoruz. O bilgiyi de alıp dostlarımızla paylaşmak bizim en büyük şiar ve görevimizdir.”
 
İmzalan protokolün tarihe şeref tablosu olarak yansıyacağını belirten Başkan Topbaş, “Bu imza töreni esasında sıradan bir iş değil. Biz burada tarihe not düşüyoruz. Gelecek nesiller bu tabloları gördükçe bizleri hayırla yad edeceklerini düşünüyorum. Böyle bir tarihi ana tanıklık etmenin de bir nasip olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu
 
Törende konuşan Mekke Belediye Başkan Yardımcısı Arif Gadi'de  Yıl boyunca Mekke-i Mükerreme'yi ziyaret eden milyonlarca Müslümana hizmet için birçok proje yaptıklarını söyledi. 
 
Su, elektrik, kanalizasyon, ulaşım, Kâbe'nin genişletilmesi gibi büyük projelere imza attıklarını kaydeden Gadi şöyle devam etti: “Kısa bir süre içinde 4 milyona yakın insanın bir arada bulunduğu hac mevsimi başta olmak üzere bölgenin tamamında temizlik ve atık yönetimi konusunda Mekke belediyesi yoğun bir çaba içine girdi. Bunun için bir şirket kurduk. Birçok alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tecrübelerinden faydalanıyoruz. İmzalayacağımız bu mutabakat zaptıyla İBB ile Mekke arasındaki karşılıklı işbirliğin yansıması olacak. Biz bu çerçevede dünyanın pek çok bölgesine ziyaretler gerçekleştirdik. Ama özellikle İslam ülkelerinin bilgi ve tecrübesinden istifade etmeyi önemsiyoruz. Bilgi ve uygulamanın yanında aynı kültürün insanı olmamızı da önemsiyoruz. Yakın gelecekte de İBB ile Mekke arasındaki işbirliğinin diğer İslam ülkelerine model olmasını bekliyoruz.” 
 
Konuşmaların ardından İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül ve Mekke Belediye Başkan Yardımcısı Arif Gadi mutabakat zaptını imzaladı. Törenin ardından Başkan Topbaş, konuklarına makam araçlarına kadar eşlik etti.
 
İBB

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı
  • 12.01.2023 16:15

İBB şubat sonunda hizmete girecek ilk taksi prototipini tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) İstanbul trafiğine çözüm bulmak amacıyla ...

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı
  • 27.12.2022 17:02

İBB, Beşiktaş'ta kentsel dönüşüm kapsamında 12 yapıyı yıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, kentsel dönüşüm projesi ka ...

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi
  • 27.10.2022 09:34

İBB'nin ulaşım ücretlerine yüzde 24,79 zam teklifi reddedildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplant ...

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak
  • 26.10.2022 14:26

İstanbul'da pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak

Beşiktaş ile Zeytinburnu'nda 30 Ekim Pazar günü yapılacak koşu etkinlikleri nede ...