maritbet girişmaritbet
Galata Kulesi'ne komşu olan Kamondo Apartmanı, ünlülerin tercihi oldu!

Galata Kulesi'ne komşu olan Kamondo Apartmanı, ünlülerin tercihi oldu!

Ünlü Kamondo Apartmanı'nda oturanlara, ABD'ye milyonlarca dolar borç veren 'Rothschild ailesinin Türkiye şubeleri' denildi... Yahudi aileler, Osmanlı'yı faizle borç verdi

 

Venedik'te yaşayan İspanyol kökenli Kamondolar, 17. Yüzyıl'da İstanbul'a yerleşmiş Yahudi bir aile. Osmanlı'da gayrimenkul edinme izni alan ilk yabancı uyruklu kişi olan Abraham Kamondo, kardeşi Isak ile birlikte "Isak Kamondo ve Şürekası" isimli bankayı kurarak, Kırım Savaşı'nda Osmanlı'yı finanse etti. Dersaadet Tramvay Şirketi'nin de ortakları arasında yer alan Kamondolar, İstanbul'da ilk belediye ve modern eğitim kurumlarının oluşumunda da rol aldı. Kamondo ailesi, İstanbul'da kendi adlarını taşıyan Kamondo Apartmanı'nı sadece 3 yılda inşaa ettirdi. 
 
GALATA BANKERLERİ 
Dış borçlanma zamanında Osmanlı Sarayı ve yabancı finans kaynakları arasında önemli bir köprü oluşturan Kamondo ailesi, sonradan yerleştiği Paris'te sanatçıları koruyan en önemli ailelerden birisi oldu. İstanbul'un modernleşmesinde önemli rol oynamış Osmanlı'nın Rothschildler'i olarak adlandırılan Galata bankerlerinin en ünlülerinden Kamondo ailesinin adını taşıyan apartmanın hisseleri 8 Türk ailesinin elinde geçti. Yıllar sonra binayı ana hissedarı olduğu Beyoğlu A.Ş. aracılığıyla satın alan ünlü Kazak şirketi Capital Partners'in Kamondo Apartmanı için yaklaşık 1 milyon dolar ödediği öğrenildi.
 
ÜST GELİR GRUBU İÇİN 
Kazakların restorasyon çalışmaları için 4 milyon dolar ayırdığı apartmanda yapılacak 8 rezidans üst gelir grubuna pazarlanacak. İnşaat projeleri Kazkommertsbank'ın da dahil olduğu bir grup güçlü Kazak bankası tarafından desteklenen Capital Partners geçtiğimiz ay Bodrum'da içinde marina, golf sahası ve otel yapacağı 14 koyun bulunduğu 4 milyon 800 bin metrekarelik arazi satın aldı. Capital Partners'ın geçen yıl aldığı ve restorasyonunu tamamladığı Galata'daki 110 yıllık tarihi bina Rizzo Apartmanı'nda yapılan 7 rezidans ise 300 bin dolardan satıldı. 
 
ÜNLÜLERİN DE TERCİHİ
Galata Kulesi'nin hizasındaki Serdar-ı Ekrem Sokak'ta bulunan Kamondo Apartmanı'nın sakinleri arasında, çatı katını atölye olarak kullanan Abidin Dino'nun yanı sıra Arif Dino, Ahmet Hamdi, Sait Faik, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Anday gibi isimler de bulunuyor. Padişahın diş doktoru Hantz Von Der Heyde, Kamondo'nun mimarlarından Gustave Tedeschi, İstanbul kulübü yöneticisi Zankovitch, kuyumcu Neubauer gibi isimlerin dışında birçok bankacı, avukat, doktor ve mümessiller bu binada oturdu. 
 
HANLAR, SARAYLAR
Kamondo Apartmanı ve Kamonda Hanı'nın dışında, Kasımpaşa'daki Kuzey Deniz Saha Komutanlığı (Kamondo Sarayı), Meşrutiyet Caddesi'ndeki Ada Han, Karaköy'de Saatçi, Latif, Lacivert, Yakit, Kuyumcular, Lüleci ve Gül Han da ailenin İstanbul'da inşa ettirdiği yapılar arasında. Erken dönem Pera mimari eseri olan Kamondo Apartmanı'nda cumbaları dahil pek çok bölümünde ahşap malzeme kullanıldı. Dört katlı olarak inşa edilen binada, cumbaların pencere eteğinde yer alan panolardaki baklava motifleri dikkat çekmekte. 
 
 
HALE TAN/Takvim

Yorum Yaz

Benzer Haberler

FSM Köprüsü ile Galata Kulesi, Engelliler Haftası'nda maviye büründü
  • 11.05.2022 10:09

FSM Köprüsü ile Galata Kulesi, Engelliler Haftası'nda maviye büründü

Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü ile Galata Kulesi, "10-16 Mayıs Engelliler Haf ...

Şehit öğretmenlerin isimleri Galata Kulesi'ne yansıtıldı
  • 25.11.2021 10:14

Şehit öğretmenlerin isimleri Galata Kulesi'ne yansıtıldı

Galata Kulesi'nde 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne özel video mapping gösterisi gerç ...

Galata Kulesi'nde görsel şölen!
  • 30.10.2021 10:43

Galata Kulesi'nde görsel şölen!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Galata Kulesi'ne yansıtılan görsellerle kutlandı. ...

İstanbul'un köprüleri ve Galata Kulesi kırmızı beyaza bürünecek
  • 14.09.2021 11:03

İstanbul'un köprüleri ve Galata Kulesi kırmızı beyaza bürünecek

Galata Kulesi, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Ahilik Haftası ...

Galata Kulesi'ne çıkan Büyük Hendek Caddesi yayalaştırıldı
  • 09.07.2021 16:22

Galata Kulesi'ne çıkan Büyük Hendek Caddesi yayalaştırıldı

Beyoğlu'nda, Galata Kulesi'ne çıkan Büyük Hendek Caddesi'nin bir bölümü araç tra ...

Beyoğlu'nun merdivenleri üç boyutlu boyandı
  • 12.11.2020 16:16

Beyoğlu'nun merdivenleri üç boyutlu boyandı

Galata Kulesi’nin üç boyutlu figürünün resmedildiği merdiven kullanıma açıldı. B ...