maritbet girişmaritbet
Eskişehir’de büyük buluşma gerçekleşti!

Eskişehir’de büyük buluşma gerçekleşti!

Berlin-Bağdat demiryolu için kurulan cer atölyeleri ile sanayileşmeye başlayan Eskişehir, 116 yıl içinde sanayileşmede önemli yol kat etti

 

 

 

Kaynak: Selma ŞENOL / Bugün

Bugün ihracatta önemli hedefler belirleyen Türkiye'nin 9 kentinden biri olan Eskişehir'de yıllık ihracat 1 milyar 750 milyon doları buldu.

2023 yılında 500 milyar dolarlık hedef belirleyen Türkiye'nin ihracatı, 9 kentin omuzlarında ilerliyor. Yıllık ihracatı 1 milyar doların üzerinde bulunan bu kentler arasında, sanayisinin temelleri 1894 yılında atılan Eskişehir de bulunuyor. Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Savaş M. Özaydemir, 2010 yılı sonunda da düzenli ihracat yapan 130 firmanın toplam ihracat tutarının 1 milyar 750 milyon doları bulacağını belirterek "Bu durum şu tabloyu karşımıza çıkarmaktadır, şehrimiz Türkiye'de, ihracatı 1 milyar doların üzerinde olan 9 ilden biridir" dedi.

İpek Medya Grubu ile Uluslararası Eskişehirli Sanayici İşadamları ve Girişimciler Derneği (ESİDER) ortak organizasyonu ile düzenlenecek olan "Anadolu Buluşmaları Eskişehir" etkinliğiyle ilgili değerlendirmede bulunan Özaydemir, Eskişehir'deki sanayileşmenin Berlin-Bağdat demiryolunun yapımı için 1894 yılında kurulan cer atölyeleri ile başladığını bildiren Özaydemir, "Aradan geçen 116 yıllık sürede Eskişehir sanayi önemli aşamalar kaydetmiş ve ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri haline gelmiştir. Bugün odamıza üye firma sayısı 600'e, çalışan sayısı 43 bine, firmaların toplam cirosu 5 milyar dolara ulaştı" dedi.

En çevreci OSB

Kentte bulunan sanayi kuruluşlarının ihracat yaptığı bölgelerin başında yüzde 70'lik oranla gelişmiş OECD ülkelerinin geldiğini belirten Özaydemir, yüzde 60'a yakın bölümünün de AB ülkelerine gerçekleştirildiğini kaydetti. Eskişehir'deki sanayinin gelişmesinde iki önemli dönüm noktası olduğunun ifade eden Özaydemir, bunların 1968 yılında kurulan Eskişehir Sanayi Odası ile 1973 yılında çalışmaya başlayan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) olduğunu açıkladı. Aradan geçen 37 yıllık dönemde Eskişehir OSB'nin çok hızlı bir gelişme gösterdiğini söyleyen Özaydemir, şöyle devam etti:

"Eskişehir OSB 32 milyon metrekare ile tek parça olarak ülkemizin en büyük OSB'si olup, bu alanın 16 milyon metrekaresi yatırımcılara tahsis edilmiş durumdadır. 2009 yılında da Çevre Bakanlığımız tarafından Türkiye'nin en yeşil ve en çevreci OSB'si seçilen Eskişehir OSB'de 510 firmaya yer tahsisi yapılmıştır. Firmalarımızdaki çalışan sayısı ise 25 bin kişidir."

Havacılık sanayine özel bölge

Eskişehir Sanayi Odası'nın sanayinin gelişmesi ve sanayicinin iş yapabilmesini kolaylaştırmak için birçok projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Özaydemir, önemli projelerinden birinin de havacılık sanayine yönelik olduğunun altını çizdi. Özaydemir, "Hiç kuşkusuz gerçekleşmesini arzuladığımız en önemli projemizden birisi ise 'Eskişehir Havacılık ve Savunma Sanayi Özel İhtisas Bölgesi" projesidir. Bugün şehrimizdeki havacılık sanayindeki firmaların toplam ihracatı yıllık 300 milyon dolara ulaşmıştır. Çok sayıda ana ve yan sanayi tesisi bu alanda dünyanın dev havacılık firmalarına uçak, helikopter ve motor parçaları üretmektedirler. Bizler bu önemli birikimi bir alanda toplayacak, yabancı yeni yatırımları Eskişehir'e çekecek olan ve özel devlet teşviklerinin de uygulanabilmesini istediğimiz bir bölgeyi kurmak için çalışıyoruz. Bu konuda ilgili bakanlıklardan olumlu dönüş alamadık. İnanıyoruz ki sonunda bu izni alacağız" dedi.

BÜYÜK BULUŞMA BUGÜN

İpek Medya Grubu'nun 4.sünü gerçekleştireceği Anadolu Buluşmaları'nın bugün Eskişehir'de Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yapılacak. Saat 17.00'de başlayacak olan etkinlikte "Eskişehir ekonomisi-Riskler-Fırsatlar" başlığı altında kentin önde gelen yöneticileri ve sanayicileri biraraya gelerek kentin yeni vizyonunu çizecekler.

Toplantının açılışını İpek Medya Grubu Başkanı Fatih Karaca, ESİDER Başkanı M. Kemal Sofuoğlu, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karaca, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar gerçekleştirecek.

Moderatörlüğünü Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü Celal Toprak'ın yapacağı oturumun konuşmacıları ise şunlar:

Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Bugün Gazetesi Yazarı Ali Atıf Bir, Yıldız Holding Finans Direktörü Atilla Kurama, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Araştırmacı-Yazar Rüştü Bozkurt, Çetintaş Tekstil Yönetim Kurulu Başkanvekili Mustafa Çetintaş ve Hoşçan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Hoşcan.

  • Etiketler:

Yorum Yaz