maritbet girişmaritbet
Eskişehir Odunpazarı sinemacılar için doğal film platosu!

Eskişehir Odunpazarı sinemacılar için doğal film platosu!

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Odunpazarı, sinemacılar için cazibe merkezi haline geldi

Tarihî evleriyle adeta doğal bir film platosu olan Odunpazarı'na Anadolu Üniversitesi bünyasinde dünya standartlarında 'Sinema-Film Bölgesi' kurulacak. Böylece filmin çekiminden montajına kadar tüm aşamaları ilçede hazırlanabilecek.

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesindeki tarihî Odunpazarı Evleri, turizmden sonra sinema sektöründe de parlamaya başladı. Dizi ve filmlerin cazibe merkezi haline gelen Odunpazarı Evleri, fotoğraf meraklılarının da uğrak yeri. Bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olmasının ardından dikkatleri üzerine çeken bölgede dünya standartlarında 'Sinema-Film Bölgesi' kuruluyor. Böylece tarihî mekânlar değerlendirilecek. Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan film stüdyoları ile filmin tüm aşamaları kentte hazırlanabilecek.
 
2006 yılına kadar harabe bir yapıya sahip Odunpazarı Bölgesi Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Odunpazarı Belediyesi işbirliğiyle restore edildi. Osmanlı sivil mimarisi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bölge, binlerce turistin de ziyaret mekânı haline geldi. UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne de dahil edilen tarihî bölge, böylelikle Eskişehir'in dünyada tanıtımında önemli bir rol üstlendi. Tarihsel dokusu, kültürel değerleri ve doğa güzellikleri ile bir filmde aranan mekanları bünyesinde barındıran Eskişehir'in ünlü ilçesi Odunpazarı, son 4 yılda birçok dizi ve filme de ev sahipliği yaptı. Köprü, Mor Menekşeler, ES ES, Yaşadığımız Şehir, Hatırla Sevgili, Usta, Adını Sen Koy, Yengeç Oyunu, Devrim Arabaları, Celal Tan ve Ailesinin Acıklı Hikâyesi, Anadolu Kartalları, Ayhan Hanım, Acı Aşk, Beş Şehir ve Misafir gibi dizi ve filmlerin tamamı ya da bir bölümü Odunpazarı'nda çekildi. Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da, 2006 yılında faaliyete geçirilen Odunpazarı Evleri'nin sinemacılar için vazgeçilmez bir mekân haline geldiğini belirtti. Sakallı, projenin bütün etaplarının tamamlanmasının ardından bölgenin hem turizm hem de sanat ve sinema dünyası açısından aranan şehir olacağını kaydetti. Sakallı, Türkiye'nin gözde tarih ve turizm merkezlerinden biri olan tarihi Odunpazarı'nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesinin bölgenin önemini daha da artırdığını ve dikkatleri üzerine çektiğini ifade etti. 'Sinema- Film Bölgesi', projesine TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı destek veriyor.
 
MEHMET KURU, BURAK ÇAN/Zaman 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sefer usta çizdiği resimlerle konteyner kentleri süslüyor
  • 16.11.2023 14:32

Sefer usta çizdiği resimlerle konteyner kentleri süslüyor

Adıyaman'da yaşayan Sefer İpek, gönüllü olarak konteynerlere çocuklar için resim ...

Tarihi köprüler koruma altında
  • 04.07.2023 11:02

Tarihi köprüler koruma altında

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Tarihi Köprüler Şubesi Müdürlüğü bünyesindeki ...

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor
  • 30.03.2023 12:40

Patara Köprüsü'nün nisanda bitirilmesi planlanıyor

Antalya'nın Kaş ile Muğla'nın Seydikemer ilçelerini turizm, tarım ve tarih alanı ...

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu
  • 28.11.2022 11:20

Bakan Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili paylaşımda bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeni Yusufeli yollarıyla ilgili ...

Rotterdam'da açık çatı günleri
  • 27.05.2022 11:23

Rotterdam'da açık çatı günleri

Hollanda'nın Rotterdam kentinde yaklaşık 35 binanın düz olarak inşa edilen çatıl ...

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan
  • 20.04.2022 14:18

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan

Mimarlık tarihinin en önemli isimlerinden olan Mimar Sinan, yüzyıllar sonra da a ...