maritbet girişmaritbet
Erenköy Gümrüğü Tuzla'ya taşınıyor, arsa TOKİ’ye veriliyor

Erenköy Gümrüğü Tuzla'ya taşınıyor, arsa TOKİ’ye veriliyor

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Erenköy'deki gümrük alanını, henüz protokol imzalanmadı ama görüşmeler sürüyor, TOKİ'ye devrediyoruz. Tuzla'da en az 500 dönümlük arazi belirlendi, seçimini yapmak üzereyiz. Gümrük hizmetlerini oraya taşıyacağız" dedi

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Erenköy'deki gümrük alanını, henüz protokol imzalanmadı ama görüşmeler sürüyor, TOKİ'ye devrediyoruz. Tuzla'da en az 500 dönümlük arazi belirlendi, seçimini yapmak üzereyiz. Gümrük hizmetlerini oraya taşıyacağız" dedi.

Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kulübü'nün düzenlediği, "2. Lojistik ve Ticaret Buluşmasında konuşan Yazıcı, dünyadaki uygulamalara paralel olarak Türkiye'nin her alanda hizmetlerini çeşitlendirdiğini ve bu çerçevede lojistik kavramının Türkiye'de de hemen her alanda önemli bir yer işgal etmeye başladığını anlattı.

Türkiye'nin coğrafi olarak doğu ile batının ilk temas noktasında ve uluslararası ticarette çok önemli bir güzergah içinde yer aldığını vurgulayan Yazıcı, Türkiye'nin dış ticaretinin geçen yıl 299 milyar dolar olarak gerçekleştiğini anımsattı.
Toplam dış ticaret hacmine taşıma şekillerine göre bakıldığında, deniz yolunun yüzde 57, karayolunun yüzde 30, demiryolunun yüzde 1 ve geriye kalanında da havayolunun kullanıldığını anlatan Yazıcı, Türkiye'nin denizleri ve coğrafi konumu itibarıyla lojistikte önemli bir avantajı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin lojistik bir üs olması için pek çok alt yapı çalışması yapıldığını da ifade eden Yazıcı, bu anlamda limanların özelleştirildiğini, demiryoluna önem verildiğini ve Demiryolu Kanunu Tasarısı'nın TBMM'ye sevk edildiğini, demiryolu yük aktarma istasyonları inşasına başlandığını, hava taşıma kapasitesinin büyütüldüğünü, kara taşımacılığının kolaylaşması, hızlanması ve kazaların azalması için duble yollar inşa edildiğini anlattı.
Yazıcı, hazırlanan ulusal stratejiye göre Türkiye'nin doğu ile batı arasında yük köprüsü olmasının, kombine taşımacılığın geliştirilmesinin ve ulusal koridorların oluşturulmasının planlandığını da kaydetti.

Intermodal (birden çok taşıma türünün kullanıldığı çok modlu taşımacılık) taşımacılığın geliştirilmesine yönelik bir çok proje yürütüldüğünü de vurgulayan Yazıcı, AB üyesi ülkelerde intermodal taşımacılığın önemli olduğunu söyledi.
Türkiye genelinde 15 noktaya lojistik üs planı yapılması çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Yazıcı, Türkiye'nin yakın gelecekte bölgesel hatta küresel bir lojistik bir üs haline gelmesi için pek çok tedbir alındığını belirtti.

Yazıcı, Türkiye'nin gümrük kapılarının yap-işlet-devret modeliyle modernize edildiğini, Türkiye gümrüklerinin hızlı bir şekilde, ticaretin hızlı temposuna ayak uydurmak üzere etkin olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin hızla büyüyüp geliştiğine işaret ederek, İstanbul'daki gümrüklerin daha geniş alanlara alınacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Ambarlı'daki gümrük hizmetleri son derece sıkışık durumda. Arsasını temin ettik. Büyükçekmece'de 350 dönümlük arazi üzerinde yakında yap-işlet-devret şekilde inşası başlayacak. Kısa zamanda bitireceğiz. Anadolu Yakası'nda da Erenköy'deki gümrük faaliyetleri nedeniyle tırlar trafiği aksatmakta, orası kaliteli hizmet sunumuna imkan vermekten uzak durumda.

Erenköy'deki gümrük alanım, henüz protokol imzalanmadı ama görüşmeler sürüyor, TOKİ'ye devrediyoruz. Tuzla'da en az 500 dönümlük arazi belirlendi, seçimini yapmak üzereyiz. Gümrük hizmetlerini oraya taşıyacağız. TOKİ oradaki gümrüğün ihtiyaç duyduğu tesisleri altyapı olarak yapacak ve teslim edecek."

  • Etiketler:

Yorum Yaz