maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar, Van'daki deprem konutlarını ziyaret etti!

Erdoğan Bayraktar, Van'daki deprem konutlarını ziyaret etti!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''İstiyoruz ki vatanımızın birliği, dirliği artsın, bayrağımız biraz daha yükseğe çıksın'' dedi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Yatırımı, hizmeti, kalkınmayı, kardeşliği, bütünlüğü, beraberliği, Allah korkusunu siyasete alet edersek, esas o zaman günah işleriz'' dedi. 
     
Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Ferit Melen Havalimanı'nda Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Gülşen Orhan, Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Fatih Çiftçi ile kurum müdürleri ve partililer tarafından karşılandı. 
     
Van Valiliği Sanat Çadırı'nda, kentin yeni imar planıyla ilgili düzenlenen toplantıya katılan Bakan Bayraktar, bir şehrin yol haritasının o şehrin imar planıyla bağlantılı olduğunu söyledi. 
     
1996 yılında yapılan imar planını ''bölük pürçük imar planları'' olarak nitelendiren Bayraktar, Van'da 2011 yılında yaşanan depremlere dikkati çekti. 
     
Bayraktar, kentteki ilk depremin pazar gününe denk gelmesinin ve havanın güzel ve insanların dışarıda olmasının can kaybını önlediğini anımsatarak, ''Erciş'te o binaların tahribatını görünce Cenab-ı Allah'ın bizi kayırdığını gördük. Hadiselerin gerçek tartısı mukayese ile ortaya çıkar. Bir sınav bile öğrencilerin bilgi ve becerisine göre yapılır'' diye konuştu. 
     
Türkiye'de 10 yıldır olan depremlerden sonra insanların duyarlılıklarının arttığına işaret eden Bayraktar, dünya ülkelerine bakarak eksikliklerin görülmesi ve mukayese yapılması gerektiğini söyledi. 
     
Depremden sonra yapılan çalışmalara da değinen Bayraktar, ''Bir yerleşim birimi aynı çocuk gibidir. Yerleşim birimi de aradan 3-4 sene geçmeden oturamaz. Oradaki esas müfettişler, oranın gerçek kabulünü yapan, orada oturan insanlardır. 'Bu başarı sadece hükümetin başarısıdır' demek doğru değil. Esas itibarıyla bir yerde iş yapılıyorsa o halkın başarısıdır'' ifadelerini kullandı. 
     
Önce insan menfaati, sonra siyaset
     
Demokrasiyle yönetilen ülkelerde halkın desteği olmadan adım dahi atılamayacağını kaydeden Bayraktar, Van'da ilk günden itibaren belediye ile ortak çalışmaya başladıklarını ifade etti. 
     
Türkiye'nin yabancı güçler tarafından karıştırılmaya çalışıldığını, sıkıntıların Van, Diyarbakır, İstanbul, İzmir gibi birçok yerde olduğu gerçeğini görmek ve sıkıntıları çözmek gerektiğini dile getirdi. 
     
Bayraktar, yapılacak çalışmalarda öncelikle Van'ın, ülkenin ve insanların menfaatinin düşünülmesi, sonra siyaset yapılması gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:''Yatırımı, hizmeti, kalkınmayı, kardeşliği, bütünlüğü, beraberliği, Allah korkusunu siyasete alet edersek, esas o zaman günah işleriz. Biz dedik ki beraber imar planını yapalım. Sağ olsun belediyeden de talep geldi. Tabii ki doğru dürüst bir plan yapmak lazım. Van için 'Doğu'nun Paris'i' derlerdi. Şimdi de öyle olması lazım. İmar planlarının üç, beş kişinin menfaatini değil, ilin menfaatini düşünerek yapılması lazım. Eskiden Van'ın zemin etütleri yoktu. Van'ın şimdi hemen hemen yüzde 80, 90'ı birinci derecede deprem bölgesi. Esaslı, zemin etütlerine dayalı, topoğrafyasına dayalı bir plan yapılması gerekiyor. Bu planları belediye ile beraber yapıyoruz. Ama plan işi sıkıntılı bir iştir. Şahsi menfaatler bu işi elemine etmek ister. Onun için bizim plancımız buraya geldi. Şimdi planımız askıya çıktı. Bir ay içerisinde kimin itirazı varsa alacağız ve değerlendireceğiz.'' 
     
''Kaçak inşaat devri bitti''
     
Planların yazboz tahtası olmaması gerektiğini bildiren Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti: ''Belediyeye bir sürü baskı geldi. O baskıyla bir karar verdi. Sonra bu işin 'kardeşçe, beraber olması lazım' dedi. Şimdi o noktaya geldik. Belediye bizim kadar sıkıntıları aşamaz. Bu işte, siyasetin paçasına düştüğümüz zaman Van'a yazık ederiz. Eğer belediye burada iki ay içerisinde ruhsatları vermezse, biz ruhsatları vereceğiz. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi vatandaşın imar talebini üç ay içerisinde yapmazsa biz onun talebini yapacağız. Derdimiz kolaylaştırmak, basitleştirmek, pratikleştirmek. Ama denetimi de arttıracağız. 
     
Bundan sonra kaçak inşaat devri bitti, bitmesi lazım. Kim ayrımcılık yaparsa, yanlış yapar. Biz burada belediyenin yapması gereken şehir içi içme suyu şebekesini de yapıyoruz. Biz olmasaydık bunları ne valilik, ne de belediye yapabilirdi. Devlet olmadan, halk olmadan olmaz. Bizim esas hedefimiz halkın memnuniyetidir. Şahsi menfaat düşünenleri lütfen dinlemeyin.'' 
     
Fay hatlarındaki enerji avantaja dönüşecek
     
Türkiye'den geçen fay hatlarını avantaja dönüştürerek enerjisinden faydalanmak gerektiğini kaydeden Bayraktar, bu yönde büyük gayret gösterdiklerini söyledi. 
     
Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ise imar planının yapıldığı sırada bakanlıkla aralarında iyi bir işbirliğinin olduğunu, ancak planda bir gecikme yaşandığını hatırlatarak, yaptıkları istişare sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imar planını öngördükleri tarihten bir gün önce imzaladığını söyledi. 
     
Teslim aldıkları kentin yeni imar planını inceledikten sonra eksiklikleri bakanlığa bildireceklerini vurgulayan Abi, imar planının askıya çıktığını ifade etti. 
     
Konuşmaların ardından Bakan Bayraktar, toplantıya katılan vatandaşların sorularını yanıtladı. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda Bayraktar ve beraberindekiler TOKİ tarafından yaptırılan deprem konutlarında incelemede bulundu. 
Bakan Bayraktar, beraberindeki heyetle, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan deprem konutları ile köylerde Evini Yapana Yardım (EYY) modeliyle yaptırılan evleri gezerek, aileleri ziyaret etti. 
     
İlk olarak Erciş yolu üzerindeki Kalecik bölgesinde yaptırılan TOKİ konutlarına geçen Bayraktar, depremde evlerini kaybeden Ergenoğlu ailesine misafir oldu. 
    
Çıkışta kendisini bekleyen çocuklara harçlık dağıtan Bayraktar, buradan Gölyazı köyüne geçti. Nazım Gündal taziye evinde toplanan köylülerle bir araya gelen Bakan Bayraktar, EYY modeli ile 60 evden 45'inin tamamlandığını, köylerin tamamında 6 bin 500 civarındaki evden bine yakınının bittiğini bildirdi. 
     
''Kafamızı karıştırmak isteyenlere karşı prim vermeyelim''
    
Bakan Bayraktar, devletin imkanları ölçüsünde ellerinden geleni yaptıklarına dikkati çekerek, Van'a depremden sonra bugüne kadar harcanan paranın 4 milyar lirayı geçtiğini, yapılacak yatırımlarla toplam 5 milyar lirayı bulacağını söyledi. 
     
Bayraktar, şöyle devam etti: ''Biz sizin yanınızdayız. İstiyoruz ki vatanımızın birliği, dirliği artsın, bayrağımız biraz daha yükseğe çıksın. Birbirimize sekiz elle sarılalım, kafamızı karıştırmak isteyenlere karşı prim vermeyelim. Bunları aklı selim düşünen Van'ımızın insanları zaten ölçüyor, biliyor. İnşallah önümüzdeki süreç çok daha güzel olacak. Van'da bunun örneğini gördük. Bundan sonra daha güzel örnekler göreceğiz. Millet duasını eksik etmedikçe, destek vermeye devam ettikçe biz de sorumluluğumuzu artıracağız.'' 
     
Gelecek süreçte Van'da ekonominin çok daha artacağını dile getiren Bayraktar, ''O bakımdan bizim birbirimize sarılmamız lazım. Eğer birisi yatırımı, hizmeti, birliği, dirliği siyasete alet ederse ona diyeceğiz ki, 'Siyaseti siyaset zamanı yap, hizmet zamanında hizmet yapacaksın'. Ben hizmet ederken ayrım yapamam. Hangi belediye olursa olsun yardım etmem lazım. Bize oy vermedi diye belediyede ayrım yapamayız. Van'da da, başka yerde de yapamayız'' diye konuştu. 
     
Bakan Bayraktar konuşmasının ardından köydeki Çakır ve Şenayaz ailelerinin evlerine misafir oldu. 
     
Gölyazı köyündeki ziyaretlerinin ardından Topaktaş köyüne geçen Bayraktar, Mehmet Emin Mermit'in evini ziyaretinden sonra köyden ayrıldı. 
     
Cemal Aşan - Necat Hasar / Sıtkı Yıldız / AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:54

Hatay Payas'ta inşa edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!
  • 20.02.2024 11:20

Hatay Payas'ta teslim edilen deprem konutlarının örnek dairesi yayında!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedel ...

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 17:31

Hatay Payas'ta 256 deprem konutu hak sahiplerine teslim edildi

Hatay'ın Payas ilçesinde afetzedeler için yapılan konutlar törenle hak sahipleri ...

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi
  • 19.02.2024 16:13

Adıyaman'da 29 köy konutunun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerden etkilenen Adıy ...

 Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı
  • 13.02.2024 15:27

Deprem kuşağı üzerindeki Bingöl'de 20 yılda 5 bin 993 güvenli konut yapıldı

Türkiye'nin deprem açısından riskli illeri arasında yer alan Bingöl'de yıkılan r ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...