maritbet girişmaritbet
Büyükçekmece Arıtma Tesisi Atıksu Tüneli inşaatı 2015'te tamamlanacak!

Büyükçekmece Arıtma Tesisi Atıksu Tüneli inşaatı 2015'te tamamlanacak!

Başkan Kadir Topbaş, “Yapılan biyolojik arıtmaların 2015 yılında tamamlanmasıyla Marmara sahillerine akan atıksuların tamamı ileri biyolojik arıtmadan geçecek. Sahiller tertemiz olacak” dedi

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensuplarıyla birlikte Büyükçekmece Arıtma Tesisi Atıksu Tüneli İnşaatında incelemelerde bulundu. Gezide AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir ve AK Parti Büyükçekmece İlçe Teşkilatı da yer aldı.
 
Yapılan çalışmaları basın mensuplarına anlatan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'un en önemli su havzalarından biri olan Büyükçekmece Gölü'nün kurtarılması için yapılan Büyükçekmece Arıtma Tesisi Atıksu Tüneli İnşaatının tamamlanmasının ardından göle atıksuların Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ne yönlendirileceğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığından önce İstanbul'da tüketilen suların ve diğer sanayi atıklarının ancak yüzde 4-5 civarında arıtma yapıldığını vurgulayan Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Başbakanımız ile birlikte başlayan çevreye karşı duyarlı hassasiyetin özellikle içme su havzalarının korunması ve geliştirilmesi ve atık suların doğayı kirletmeyecek hale getirmesi konusunda yapmış olduğumuz çalışmalar iyi bir noktaya geldi ve devam etmekteyiz. Bugün itibariyle ön arıtma ve biyolojik arıtma olmak üzere, İstanbul'da şu anki tüm atıksuların yüzde 95'i arıtılır hale geldi. Biz bir hedef koyduk önümüze bunların tamamını biyolojik arıtma tesisi haline çevirmek yüzde 100 arıtılmış hale getirmek ve böylece İstanbul'un denizleri başta olmak üzere doğası, çevresi kurtulsun dedik.”
 
Bütün arıtma tesisleri ileri biyolojik olacak
 
Arıtma tesisleriyle ilgili ciddi yatırımlar yaptıklarını ifade eden Başkan Topbaş, “Bugün, 250 bin kişinin yaşadığı bu bölgenin atıksularını alacak olan kolektör inşaatında inceleme yapıyoruz. Deniz seviyesinin 20 metre derininden geçen 2 metre 80 santim çapındaki tünellerle toplanacak atıksular Ambarlı İleri Derece Biyolojik Arıtma Tesisi'nde arıtıldıktan sonra denize tertemiz olarak bırakılacak” diye konuştu.
 
Ataköy ileri biyolojik arıtma tesisini Başbakan Erdoğan ile birlikte yakın zaman önce açtıklarını hatırlatan Topbaş, test çalışmaları tamamlanan Ambarlı İleri Derece Biyolojik Arıtma Tesisi'nin de aynı kapasitede büyük bir eser olduğuna dikkat çekti. Topbaş, “Selimpaşa'da da Marmara sahilinin 22 kilometrelik kısmını tamamen kuşaklayan ve bütün atıkları toplayan bir biyolojik arıtma tesisi yapıyoruz. Öte yandan, İstanbul'un önemli su havzalarından bir tanesi olan Büyükçekmece Gölü'nün hiçbir şekilde kirletilmemesi için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Tünel kazıları ve şaftlar ve tünellerle ilgili kazı çalışmaları yapılırken diğer taraftan da ileri derecede biyolojik arıtma tesisi ihalesi ve yer teslimi yapıldı. Gölü tertemiz yapacak Büyükçekmece İleri Derece Biyolojik Arıtma Tesisi 2015'te tamamlanacak olan çok ciddi bir yatırım” şeklinde konuştu.
 
İstanbul'un geleceğini kurtarıyoruz
 
İstanbul'un bir taraftan denizlerini kurtarırken içme su kaynaklarını da daha sağlıklı hale getireceklerini belirten Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Böylece İstanbul'un böylece geleceğini kurtarıyoruz. İstanbul'un bütün derelerinin artık tehlike arz etmeyecek hale getirilmesi konusunda da bir yıllık çalışma hedefi belirledik. Dere taşkınlıkları ve sıkıntıları artık yaşanmayacak. Bu şehirdeki tüm olumsuzlukları çözme görevi, Sayın Başbakan'a ve ondan itibaren de bize geldi devam ediyoruz. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir çevre oluşturmaktayız. 2015'e kadar bitecek ciddi ve yoğun bir çalışma içindeyiz. Böyle önemli çalışmalara imza atan İSKİ Genel Müdürümüze ve ekibine başarılar diliyorum.”
 
İBB

Yorum Yaz