maritbet girişmaritbet
Bursa'da 47 bin evin elektriği çöpten sağlanacak!

Bursa'da 47 bin evin elektriği çöpten sağlanacak!

Bursa’da 47 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak Hamitler Katı Atık Depolama alanına kurulan Metan Gazından Elektrik Üretim Tesisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı törende hizmete alındı

‘Sağlıklı, planlı ve çağdaş bir Bursa için sürdürülebilir çevre' ilkesiyle çalıştıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, insan sağlığı için büyük tehdit oluşturan metan gazının enerjiye dönüştürüldüğünü ve bu enerjiden üretilen elektrikten binlerce insanın faydalanacağını söyledi.

ITC Bursa Enerji Üretim Sanayi AŞ işbirliğiyle yap-işlet-devret modeliyle kurulan Metan Gazından Elektrik Üretim Tesisi, Hamitler Çöplüğü'nde düzenlenen törenle hizmete alındı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin ev sahibi olduğu törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Şahabettin Harput, Bursa Milletvekilleri Mustafa Öztürk, İsmail Aydın, Hüseyin Şahin ve Önder Matlı, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, ilçe belediye başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Depolama alanında bulunan sulu çöplerin, her biri 1.4 megawat gücündeki 7 adet jeneratör vasıtasıyla saatte 5 bin 400 metreküp metan gazına dönüştürüleceğini ve metan gazından 9.8 megawat elektrik üretileceğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Jeneratörlerde enerjiye dönüştürülen deponi gazı, borularla enerji üretim tesisine getirilecek. Üretilen elektrik, nakil hattı üzerinden TEİAŞ'a verilerek şebeke içi dağıtım sağlanmış olacak” dedi.

Kurulan sistemden 76 milyon metreküp elektrik sağlanacağını ve bundan yaklaşık 47 bin konutun faydalanacağını vurgulayan Başkan Altepe, “Tesis, elektrik üretiminin yanında metan gazının sera etkisini azaltmakta, enerji kaynaklarının kullanımını dengelemekte ve sağlık risklerini de minimize etmektedir. Yerel hava kalitesine katkı sağlayarak, kötü koku problemini ortadan kaldırmaktadır” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tesisin devreye alınmasıyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi kutladı. Hükümet olarak Türkiye'de nükleer santralden doğalgaza, kömür santralinden HES'lere kadar enerji fırsatı adına ne varsa bunları değerlendirmeye odaklandıklarını belirten Bakan Yıldız, “Geleceğimiz adına bunları değerlendirmek durumundayız. Enerjinin çevreye rağmen değil çevreyle birlikte yürütülmesini istiyoruz. Oldukça hassas olduğumuz bu ortamda Bursa Büyükşehir Belediyesi bunu yaptı. Bu proje, çevre faktörünü dikkate aldığımız en önemli projelerden birisidir ve doğru projedir” şeklinde konuştu.

Vali Şahabettin Harput, gelişmişliğin ve modernliğin temel göstergelerinden bir tanesinin de çevreye olan duyarlılık olduğunu söyledi. Bu manada Bursa'nın her geçen gün bilinçli bir şekilde büyümeye devam ettiğini, modern şehir özelliklerini bir bir kazandığını belirten Harput, “Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'yi kutluyorum. Bursa'nın tüm katmanlarının burada yaşamaktan iftihar ettikleri şehir haline gelmesi için ciddi gayret sarf ederek, vatandaşlarımızla, alt kademe belediyelerle, genel idare kuruluşlarıyla uyum içerisinde çalışarak Bursa'yı daha büyük hedeflere doğru taşımaktadır” ifadelerini kullandı. 

Kent Katı Atık Depolama Tesisi'yle dünyanın en modern teknolojilerinden bir tanesinin Bursa'ya gelmiş olduğunu kaydeden Harput, “Bu teknolojiyle bugüne kadar kangren olan ve çöplerin çevreye verdiği koku ile rahatsızlık tümüyle ortadan kalkmak suretiyle, aynı zamanda enerji üretimiyle de şehre, enerjiye ve ekonomiye büyük katkılar sağlanmaktadır. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından tesis, kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesilerek hizmete alındı. Açılışın ardından ITC firması yetkilisi Ali Kantur, sistemin çalıştırılmasıyla ilgili protokol üyelerine bilgiler verdi. 

Törende Büyükşehir Belediyespor Çocuk İzcilik Kulübü üyeleri Bakan Yıldız, Vali Harput ve Başkan Altepe'ye birer teşekkür çiçeği verdi. Başkan Altepe, günün anısına Bakan Yıldız'a Bursa yapımı bir kılıç hediye etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak
  • 16.07.2022 14:20

Bursa ve İstanbul arasında seyahat hızlı tren ile 2 saat 15 dakika olacak

Osmaneli-Bursa-Bandırma-Balıkesir Hızlı Tren Hattı T04 Tüneli Işık Görme Töreni ...

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!
  • 29.12.2021 12:21

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (Togg) Bursa'nın Gemlik ilçesindeki üret ...