maritbet girişmaritbet
Bursa, Tarihi Kentler Birliği'nin sempozyumuna ev sahipliği yapıyor!

Bursa, Tarihi Kentler Birliği'nin sempozyumuna ev sahipliği yapıyor!

Tarihi Kentler Birliği´nin (TKB) ÇEKÜL Vakfı´yla birlikte düzenlediği ve kırsal yaşamdaki tarihi-kültürel mirasın tüm yönleriyle ortaya konulacağı sempozyum, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin ev sahipliğinde başladı

 

Gold Majesty Otel´de yapılan açılış toplantısıyla başlayan sempozyuma; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe´nin yanı sıra Bursa Valisi Şahabettin Harput, TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ile üye belediyelerin temsilcileri katılıyor. 
 
Sempozyumun açılış toplantısında yaptığı konuşmada TKB üyesi belediyelerin temsilcilerini Bursa´da ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 3 gün boyunca sürecek toplantılarda başta Bursa olmak üzere Anadolu´nun birçok kenti ile Balkanlar´daki kırsal yaşamın her yönüyle ortaya konulacağını söyledi. TKB toplantılarının 3 yıl önce ´kaleler´, 2 yıl önce ´çarşılar´ ve geçen yıl da ´mahalleler´ temalarıyla düzenlendiğini hatırlatan Başkan Altepe, bu yılki temanın ´kırsal yaşam´ olduğunu belirtti. Başkan Altepe, "Yaptığımız toplantılarda elde ettiğimiz bilgileri yerinde inceleyerek tatbik etmiştik. Bu yıl da TKB üyesi belediyelerin temsilcileriyle kırsal yaşam teması çerçevesinde bir araya geleceğiz ve köyler-kırsal yerleşimlerle ilgili çalışmalarımızı paylaşmış olacağız. İnşallah toplantılardan güzel sonuçlar elde edeceğiz. Belediye temsilcilerimizin birikim, güzel anılar ve kazanımlarla Bursa´dan ayrılacakları inancındayım" dedi.  
 
Konuşmasında Bursa´nın ´birçok medeniyete evsahipliği yapmış´ kültür ve medeniyet şehri-tarih başkenti olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, belediye yönetimi olarak kentteki tüm dönemlerin izlerini ortaya çıkarmak için büyük çaba sarfettiklerini ifade etti. Başkan Altepe, "Bursa´da, Cumhuriyet döneminden Osmanlı´ya-2 bin 300 yıllık Bitinya döneminden 8000 yıllık neolitik döneme kadar onlarca eserin işlevlendirilmesi ve kültürlerinin yaşatılması konusunda, çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz" diye konuştu. 
 
TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise, kurum olarak bu yıl kültür ağırlıklı programlara öncelik verdiklerini söyledi. Bu doğrultuda geçen Temmuz ayında 166 belediye temsilcisiyle Balkan turu düzenlediklerini hatırlatan Güzelbey, TKB Bursa buluşmaları kapsamında köylerin mimari miraslarını inceleyeceklerini ifade etti. Güzelbey, "TKB olarak sorumluluğumuzun büyük olduğu inancındayım. Bursa, ülkemiz açısından çok önemli bir yer. Tarihi kimliğini modernliği ile birleştirebilen, dünyadaki ender şehirlerden bir tanesi. Bu güzel şehirde, kırsal yaşamı baz alarak yapacağımız sempozyumda, köylerimizin mimari miraslarını inceleme imkanı bulacağız. Gerçekleştireceğimiz toplantılarda, Trakya Democritus Üniversitesi´nden Doç.Dr. Nikolas Lianos ve Trablus Kent Konseyi Başkanı Prof.Dr. Halid Tadmori´yi dinleyeceğiz. Bu sayede, Lübnan ve Trakya´daki Osmanlı miraslarından haberdar olacağız" şeklinde konuştu. 
 
Bursa Valisi Şahabettin Harput da konuşmasında, TKB´nin çalışmalarını takdir ve gururla izlediğini vurgulayarak, tarihi-kültürel mirasa sağladıkları katkılar nedeniyle kurum üyelerini kutladı. Belediye başkanlarına 2-3 yıl önce İngiltere Kraliçesi Elizabeth´le ilgili yaşanan bir anıyı ve Osmanlı ilk döneminin asaletine ilişkin bir detayı aktaran Vali Harput, "Kraliçe Elizabeth, birkaç yıl önce Türkiye´ye geldi. ´Bana, Osmanlı´yı anlatan şehir tavsiye edin´ diye bir talepte bulunmuş. Bursa´yı tavsiye etmişler. Osmanlı´nın başkentliğini yapmış bu şehre, Mimar Sinan bile el atmamış. ´Osmanlı´nın ilk dönem asaletinin çizgisi bozulmasın´ diye. İşte bu anlayışı-bunu yaşatmak bizlere düşüyor. O nedenle, çok şerefli bir görevi ifa ediyorsunuz" ifadelerini kullandı. 
 
Vali Harput, konuşmasında, belediye başkanlarına yönelik tavsiyede de bulundu. Türkiye´nin en önemli vasfının tarihi kimliği olduğunu hatırlatan Vali Harput, tarihi kimliğin korunması adına, eski eserlerin restore edilmesinin yanında yeni eserlerin bir kısmının dış cephelerine ´eski mimariye uygun doku mecburiyetinin´ getirilebileceğini ifade etti. 
 
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen de konuşmasında, TKB toplantılarının ´tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarınlarını taçlandırmaya´ yaradığını söyledi. Yaptıkları toplantıların sonuçları göz önüne alındığında en başarılı örnek olarak Bursa´nın öne çıktığını ifade eden Sözen, "Yerel yönetimlerin tarihi-kültürel mirasa eğilmeleri için her bölgede, büyükşehirler iradesinde merkezler oluşturuyoruz. Bu işin Marmara Bölgesi´ndeki koordinatörlüğünü Bursa, Güneydoğu Bölgesi´ndeki koordinatörlüğünü Gaziantep ve Karadeniz Bölgesi´ndeki koordinatörlüğünü de Samsun yapıyor. Diğer bölgelerde de teşkilatlanma çalışmalarımız sürüyor. Tarihi kentlerin geçmişten gelen birikimlerini planlayıp yarını taçlandırmak istiyorsak, bunu bu toplantılar-bu teşkilatlanma çalışmaları bize sağlayacaktır" şeklinde konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı
  • 24.04.2021 13:56

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele k ...