maritbet girişmaritbet
Beylikdüzü konut projelerinde sosyal donatılar dikkat çekiyor

Beylikdüzü konut projelerinde sosyal donatılar dikkat çekiyor

Beylikdüzü özellikle sosyal donatıları açısından zengin ve yüksek katlı konutlar dikkat çekiyor

İstanbul'un en düzenli şekilde gelişmiş ilçelerinden bir tanesi, belki de en düzenlisi olan Beylikdüzü, İstanbul ve Türkiye'nin ilk toplu konut bölgelerinden bir tanesi olarak dikkat çekiyor.  

Beylikdüzü bölgesi özellikle 80'lerde başlayan, 90'lar ve 2000'ler boyunca ciddi bir ivme kazanan site içinde, yüksek katlı ve yaşayanların birçok ihtiyacını kendi bünyesinde karşılayan konut kavramının İstanbul'da somutlaştığı en önemli lokasyonlardan biri. Özellikle Beylikdüzü sınırları içinde yer alan Beykent bölgesi, İstanbul'un son yıllarda gelişen beklenen önemli merkezleri arasında yerini alıyor.

Sosyo-ekonomik yelpazenin neredeyse tamamına hitap edebilen bölgede, her gelir grubu için tercih edilebilir olabilecek konut stoğu bulunuyor. Konut stoğunun dışında, bölgenin sosyal olanaklarına bakıldığında, aynı şekilde toplumda yer alan birçok katmana hitap eden sosyal olanaklar da görülebiliyor. 

Bölgede metrekare birim fiyatları ortalama olarak 1.500 lira civarında seyrediyor. Ayrıca, bölgenin yatırım potansiyelinin yüksek olması, yatırımcıları da bölgeye çekiyor. 
Bölgedeki yapılaşmanın düzenli ve planlı olması, bölgedeki sosyo-ekonomik yapının da bu düzen ve plan çevresinde şekillenmesine neden oluyor.  Özellikle her türlü ihtiyaca cevap veren alışveriş merkezleri, ilçe halkının sosyal yaşantısının merkezini oluştururken ayrıca ilçede, sınırlı sayıda da olsa tiyatro salonu bulunuyor. 

Sahil bölümü ön planda değil

Marmara denizi kenarında konumlanmış olmasına rağmen, sahil bölümü, ilçe halkının sosyal yaşantısında çok ciddi bir yer tutmuyor. Gerek konut projelerinin daha çok D-100 tarafında yoğunlaşmış olması, gerekse sahil bölümünde, İstanbul'un diğer sahil kesimleriyle kıyaslandığında sosyal olanakların daha düşük yoğunlukta bulunması, sahil bölümünün ilçe halkının sosyal hayatında büyük bir yer edinememesinin en önemli etkenleri arasında gözlemleniyor. Bölgenin en önemli ulaşım imkânının Metrobüs olması, D-100 Karayolu'na yakınlık kavramını önemli kılan başka bir unsurdur.

Beylikdüzü'nde, özellikle 2000'li yıllardan sonra inşa edilen ve şu an ikinci el piyasasında işlem gören konutların metrekare satış değeri 1.000-2.000 lira arasında değişiyor. Beylikdüzü, İstanbul'un ofis piyasası açısından yoğun bölgelerinden biri olmasa dahi, sınırları içerisinde nitelikli ofis blokları bulunduruyor. 

Arsa stoğu fazla

Beylikdüzü-Beykent Bölgesi'ne, arsa stoğu son derece kısıtlı olmakla birlikte, bölgedeki yeni projelerin üzerinde inşa edilebileceği arsalar çoğunlukla Gürpınar Bölgesi'ne doğru konumlanıyor. Söz konusu bölgede yer alan arsalar için yapılaşma şartı genellikle E=2,07, 4 veya 5 kat izinli olmakla birlikte, değer arsanın konumuna ve yapılaşma şartlarına göre 1.500-2.500 TL/m2 aralığında değişiyor. Bugünkü şartlarda,  bölgenin güneyinde yer alan yeni konut ve yapılaşmaya uygun arsa stoğunun fazla olması, söz konusu birim fiyatların çok daha yukarı çıkmasını engelliyor. 

Altyapı sorunu çözülmeli

Beylikdüzü ilçesinin, önümüzdeki dönemleri yüksek getirili bir şekilde sürdürmesi bekleniyor. Özellikle ihale edilmesi için işlemlerin devam ettiği Bakırköy-Beylikdüzü metrosu ve uzun zamandır söylenti aşamasında olan deniz ulaşımı alternatifleri ile bölgenin şehrin geri kalanı ile entegrasyonunun artması bekleniyor. 
Bölgenin geleceğinde yer tutması muhtemel bir başka konu ise, ilçenin güneyinde yer alan düşük yapılaşma yoğunluğuna sahip alanlar. Bu alanlar çok ciddi bir arsa arzı sunuyor. İlçenin düzenli ve planlı gelişim sürecine eklemlenebilirler. Ancak bu alanların yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılması demek, nüfus çekmesi demek ve bu da altyapı sorununu beraberinde getiriyor. 
Ayrıca sahil kesiminin canlandırılması ile ilçenin tercih edilebilirliğinin yükseleceği de düşünülüyor.

Tipi    M2
Konut    1.500 TL
Ofis    12-13 USD/m2
Arsa    1.500-2.500 TL

Hazırlayan: TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Doğuşcan Iğdır 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Beylikdüzü'nde konut fiyatları yüzde 40 yükseldi!
  • 29.05.2021 09:57

Beylikdüzü'nde konut fiyatları yüzde 40 yükseldi!

Yeni yapılan konut projeleri ve pandemiyle birlikte sosyal konut alanı ihtiyacın ...

Huzurlu Kampus projesinin temeli atıldı
  • 27.04.2016 09:25

Huzurlu Kampus projesinin temeli atıldı

Huzurlu İnşaat tarafından, Kütahya’nın 100. Yıl Mahallesi’nde yapılacak olan 106 ...

Kiler GYO’nun Beylikdüzü’ndeki 5 tarlasının değeri!
  • 14.01.2016 14:52

Kiler GYO’nun Beylikdüzü’ndeki 5 tarlasının değeri!

Kiler GYO’nun portföyünde yer alan Beylikdüzü Yakuplu Köyü Çukurbosna Mevkii’nde ...

Değerine değer katan bölge; Beylikdüzü!
  • 10.08.2015 16:55

Değerine değer katan bölge; Beylikdüzü!

İstanbul’un hızla gelişen bölgesi Beylikdüzü'nü Emlaktasondakika.com masaya yatı ...

Anfa Life Residence 15 soruda mercek altında
  • 10.02.2015 13:28

Anfa Life Residence 15 soruda mercek altında

Anfa Life Residence projesi hakkında merak edilenleri sizin için yanıtladık. ...

Beylikdüzü Kale Kent ne zaman teslim edilecek?
  • 30.01.2015 15:22

Beylikdüzü Kale Kent ne zaman teslim edilecek?

Beylikdüzü'nde inşa edilen Kale Kent'in dairelerinde fırın, davlumbaz, ocak ve b ...