maritbet girişmaritbet
Ataşehir finans merkezi nereye gidiyor

Ataşehir finans merkezi nereye gidiyor

Finans Merkezi Ataşehir’i apayrı bir cazibe merkezi yapıyor. Fakat yargı Finans Merkezi planını durdurma kararı aldı. Sonraki gelişmeler merakla bekleniyor. Ama bu kararın bile bölgedeki hızlı gelişimi çok fazla etkilemesi beklenmiyor

 


İstanbul'un son dönemlerde en popüler bölgelerinden biri olan Ataşehir lüks konutları, düzenli altyapısı, ulaşım kolaylığı ve merkezi konumuyla birçok kişi ve yatırımcı tarafından tercih ediliyor. İstanbul Finans Merkezi'nin de burada yapılacak olması Ataşehir'i prim yapacak bölgeler arasında hep üst sıralarda tutuyor.

Bölgeyle ilgili son önemli gelişme ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi çalışmalarını koordine etmek ve yürütmek amacıyla oluşturulan konsey ve kurulların yapıları ve görev alanları konusunda genelge yayımlamasıyla yaşandı. Bu genelgeyle İstanbul Finans Merkezi projesinin ve beraberinde Ataşehir'deki gelişmenin de hız kazanması bekleniyor.

İlk olarak 1990'lı yılların başında Emlak Bankası tarafından uydu kent olarak tasarlanan Ataşehir'de Toplu Konut İdaresi TOKİ iştiraki Emlak GYO ait arsalar İstanbul Finans Merkezi arazisi olarak ayrıldı. Arazide inşaat alanının büyüklüğü yüzbinlerce metrekareye kadar çıkıyor. Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıf Bank, SPK ve BDDK gibi kurumların bölgeye taşınması planlanıyor.
 
İnşaatların dur durak bilmeden yükseldiği bölgede konutlar, ofisler, alışveriş merkezleri ve spor alanları yapılıyor. Bölgenin hem TEM hem de E-5'e direk bağlantılı olması ve inşaatı tamamlanan bağlantı yollarının da açılmasıyla Ataşehir'deki potansiyel de daha fazla artıyor.
 
Ataşehir, finans merkezi projesi açıklanmadan önce, konut inşaatlarıyla öne çıkmıştı. 2005 yılında gayrimenkul sektöründe gerçekleşen büyük sıçramanın ardından, bölgede binlerce yeni konutun inşaatı başlamış, markalı konut projelerinin ilk adreslerinden biri Ataşehir olmuştu. Finans merkezi projesinin de hayata geçmesi durumunda, konutların metrekare satış fiyatlarının da orta vadede iki katına kadar çıkabileceği ifade ediliyor.
 
Yatırım merkezi oldu
Ataşehir, yatırım amaçlı konut alıcılarının da ilk tercihleri arasında yer alıyor. Bölgede halen Ağaoğlu İnşaat, Teknik Yapı ve Varyap gibi büyük şirketlerin konut projeleri devam ederken, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün projesi de sürüyor.
Tüm bu yeni projelerin de tamamlanmasıyla Ataşehir, alışveriş, eğlence, otel ve iş merkezlerine kavuşacak ve gerçek bir merkez haline gelecek.

Ataşehir'in finans merkezi olarak açıklanmasıyla bölge çok önemli emlak yatırım alanlarından biri haline geldi. Kriz döneminde bölgede küçük çaplı fiyat düşüşleri yaşansa da finans merkezi projesiyle birlikte fiyatların yukarı yönlü hareket etmesi bekleniyor. 

Ataşehir'in finans merkezinin oluşmasıyla birlikte üst düzey gelir grubunda çalışanların öncelikli tercihi olması bekleniyor. Fakat tüm bu gelişmelerin yaşanması durumunda artan konut ihtiyacının karşılanması amacıyla yeni alanların imara açılması gündeme gelebilir.
 
Başbakan'dan Finans Merkezi genelgesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi çalışmalarını koordine etmek ve yürütmek amacıyla oluşturulan konsey ve kurulların yapıları ve görev alanları konusunda genelge yayımladı.
Resmi Gazete'de yayımlanan "İstanbul Uluslararası Finans Merkezi İdari Yapılanması" konulu genelgede, İstanbul'un Uluslararası Finans Merkezi olması hedefini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalar kapsamında, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planının daha önce yürürlüğe konulduğu hatırlatıldı.
 
Strateji ve Eylem Planında, uluslararası standartlarda işleyen bir hukuk altyapısının oluşturulmasına, finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılmasına, vergi sisteminin basitleştirilmesine ve etkinleştirilmesine, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin geliştirilmesine, fiziksel ve teknolojik altyapının güçlendirilmesine, nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak bir eğitim altyapısının sağlanmasına ve dünya ölçeğinde tanıtım ve izleme yapacak bir organizasyon yapısının oluşturulmasına yönelik öncelik ve eylemlerin belirlendiğine işaret edildi.

Genelgede bu çerçevede İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) çalışmalarını koordine etmek, desteklemek ve yürütmek üzere; İFM Yüksek Konseyi, İFM Ulusal Danışma Kurulu, İFM Koordinatörlüğü ve Çalışma Komiteleri ve Yüksek Konseye tavsiyede bulunmak üzere de İFM Uluslararası Danışma Konseyi kurulduğu belirtildi.
 
Yargı ‘dur' dedi
Yargı İstanbul Finans Merkezi planlarına durdurma kararı verdi. Yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın yaptığı açıklamada "TOKİ tarafından hazırlanan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 14.03.2008 tarihinde askıya çıkarılan, Anadolu Otoyolu kuzeyinde yer alan konut alanının Finans Merkezi olarak değiştirilmesine ilişkin 15.02.2008 tasdik tarihli Ataşehir Toplu Konut Alanı 1/5000 ölçekli Revizyon İmar Planı Değişikliği'ne Odamız tarafından açılan davada İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nce yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir" denildi.
 
Ataşehir'de Finans Merkezi kurulması kararının, İstanbul için tüm kararların, planlama disiplininden uzak, siyasi çevreler tarafından üretildiğini gösterdiğini iddia eden TMMOB, açıklamasında “Odamızın açtığı dava neticesinde; yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Bu karar şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı adına önem teşkil etmektedir” denildi.
Fakat yargının bu kararının bile bölgedeki hızlı gelişimi çok fazla etkilemesi beklenmiyor.

BDDK arsa aldı
Halkbank ve Ziraat Bankası'ndan sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle Ataşehir bölgesinde kurulması planlanan İstanbul Finans Merkezi arazisinde arsa satın aldı. TOKİ ile anlaşmaya varan kurum, 43 dönümlük parseli kendine ayırdı. BDDK, kendisine, Halk Bankası ve Ziraat Bankası'nın satın aldığı parsellere komşu alanı seçti.
Daha önce Merkez Bankası'nın aldığı öne sürülen 43 dönümlük arazi için BDDK henüz ödeme yapmadı; ancak, finans merkezi arazisinde ortalama metrekare fiyatı 3 bin 900 TL. Buna göre, 43 bin metrekare için BDDK'nın en az 167 milyon 700 bin TL ödemesi öngörülüyor.
Ataşehir'de ilk arsayı Temmuz 2008'de Halk Bankası almıştı. Banka, 57 bin 500 metrekare arsa için 223.4 bin TL ödemişti. Yerini aynı dönemde hazır eden Ziraat Bankası ise 54 bin 384 metrekare büyüklüğündeki parseli 211.5 milyon TL'ye almıştı.
 
Ataşehir'e taşınması tartışma konusu olan kurum ise Merkez Bankası (MB) olmuştu. MB Başkanı Durmuş Yılmaz, taşınmaya karşı olduğunu ifade ederken, “Yasa çıksa da uygulamam, uygulamak isteyene yerimi bırakırım” demişti. Bu sözlerin ardından MB Kanunu gündeme gelmiş ve 2'nci maddedeki ‘Bankanın merkezi, Ankara'dır' ifadesi öne çıkmıştı. Taşınmanın yasaya aykırı olduğu belirtildikten sonra Başbakan Erdoğan, “Kanunsa kanun, yaparız kanunu. MB'nin İstanbul'daki yeri bile belli” demişti. Türkiye Vakıflar Bankası Anonim Ortaklığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, MB için “Merkezi, İstanbul'dadır” düzenlemesi yapılacağı konuşulmuştu.

1.2 milyar dolar harcanacak
Üzerinde finans merkezinin yükselmesi planlanan arazi toplam 500 dönüm büyüklüğünde. Bu alanın 300 dönümünde banka ve kurumların binaları yer alacak. TOKİ'nin planlamasına göre, projeye 1.2 milyar dolar harcanacak.
Planlamalarını TOKİ'nin yaptığı finans merkezi arazisini Batı Ataşehir'de inşaatı tamamlanan Uphill Court, My World ve Kent Plus projeleri ile TEM 1'nci köprü bağlantı yolu ayırıyor. Planlama bölgesinde yaklaşık 150 dönümlük kısım yeşil alan ve yol olarak terk ediliyor. Bunun dışında; eğitim, kültür, resmi kurum, kreş gibi donatı alanlarına da 50 dönüm (50 bin metrekare) ayrılıyor. Bölgede banka genel müdürlükleri ve kurumların merkez binaları olarak değerlendirilecek merkezi iş alanlarına (MİA) da 300 dönüm (300 bin metrekare) bırakılıyor.
 
Emsal 2.5 olarak belirlendi
Ziraat Bankası, Halkbank ve BDDK bu kısımdan toplam 154 dönümü satın aldı. Geri kalan toplam 146 dönümlük 8 parsele ise Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Vakıfbank ve Merkez Bankası'nın getirilmesi planlanıyor. Bölgede ortalama metrekare fiyatı 4 bin TL civarında. Parseller için belirlenen emsal ise 2.5. Yani, her parselde, arsa büyüklüklerinin 2.5 katı kadar inşaat yapılabilecek. TOKİ tarafından hazırlanan projeksiyona göre, bölgede yapılacak toplam yatırım tutarının yaklaşık 1.2 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
 
Fenerbahçe'den spor salonu
Kadıköy Belediyesi, Ataşehir'deki arazi için açtığı ihalede arsanın üst kullanım hakkını 30 yıllığına Fenerbahçe Spor Kulübü'ne yap-işlet-devret modeliyle tahsis etmişti.
Arsa üzerine 12 bin 500 kişilik kapalı salon, 5 yıldızlı tematik bir otel, sinema salonu, 6 katlı bir alışveriş merkezi, olimpik havuz ile iş merkezi yapılması planlanıyor. Projenin maliyetinin yaklaşık 260 milyon dolar olacağı ifade ediliyor.
 
Doğu Ataşehir son büyük arsaya 1.1 milyar lira
Emlak GYO'nun Doğu Ataşehir'deki 99 bin 108 metrekarelik arsa ihalesinde Varyap ve Çalık grubu şirketlerinden GAP İnşaat Konsorsiyumu, 1 milyar 161 milyon TL'lik teklif vererek kazandı. Konsorsiyum Emlak GYO'ya ise 500 milyon 971 bin TL idare payı önerdi. Proje kapsamında ofis, home-ofis, alışveriş merkezi, otopark ve dükkân inşa edebilecek.
Emlak Konut GYO'nun Doğu Ataşehir'de sattığı 99 bin 108 metrekarelik arsaya şartnamede belirtilenlere göre, toplamda 267 bin 573 metrekare inşaat yapılabilecek. Bunun 148 bin 662 metresi yer üstünde, geriye kalan kısmı da yer altında olacak. Arsa üzerinde konutun yanı sıra ofis, homeofis, alışveriş merkezi, otopark ve dükkan inşa edebilecek.

20 milyar dolarlık kazanım
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Temmuz 2008'de yayımladığı “İstanbul: Uluslararası Finans Merkezi” başlıklı raporunda İstanbul Finans Merkezi'nin 20 milyar dolar kazanım sağlayacağını belirtmişti.
 
Raporda şu görüşlere yer verilmişti:
“- İstanbul, nitelikli işgücü ve yüksek gelir yaratma potansiyeli, sosyal yaşamda çeşitlilik ve zenginlik, iş yapma maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle Dubai, Moskova, Varşova, Dublin gibi rakiplerinden güçlü.
- Ancak hukuki ve mali ortam (vergi sistemi belirsizlikleri vs.), iş ortamı (bürokrasi, hız vs), altyapı (trafik vs.), düzenleyici çevre ve imaj konusunda İstanbul'un kendisini geliştirmesi gerekiyor.
- Finansal hizmetler ve ticaret alanında dünyadaki en iyi örneklerden biri olunabilmesi için, İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesine ilk 5 yıl içinde 2 milyar dolar yöneltilmesi gerekiyor. Bunun 800 milyon dolarının kamu payı olması öngörülüyor.
- Bu planlama gerçek olursa, 2025'te Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) yıllık 20 milyar dolarlık ek katkı ve 150 bin kişilik ek istihdam bekleniyor.”

Atraşehir'de devam eden projeler
Finans Merkezi ile ilgili çalışmalar devam ederken, Batı Ataşehir'de de hızlı bir yapılaşma dikkat çekiyor. Bölgedeki projeler planlı altyapısı ile öne çıkarken, çok özel mimari tarzları ile Ataşehir'e farklı görünüm kazandıran konutlar yatırımcıyı da çekiyor.

Ağaoğlu My Office
Emlak Konut GYO ve Ağaoğlu İnşaat işbirliği ile yapılan Ataşehir'deki My Office projesi 63 iş yeri, ofis mağaza, dükkan, eczane, pastane ve fast food alanlarından oluşuyor. My Office'te, büyüklükleri 76 ile 2.779 metrekare arasında değişen ofisler, 706 ile 3.468 metrekare arasında değişen mağazalar ve 58 ile 506 metrekare arasında değişen restoran, kafe, fast-food ve pastane alanları bulunuyor. Projede, bölgedeki talep dikkate alınarak yer verilen ve büyüklüğü 150 metrekare olan eczaneye uygun alan da bulunuyor.
My World projesinin son etabı My Office'de yer alan dükkân, mağaza ve ofisler yapılan açık artırma ile satışa sunuldu. Emlak Konut GYO tarafından satışa sunulan 12 dükkân ve mağazadan 4'ü ile 51 ofisten 9'una teklif verilirken, satıştan 15 milyon 279 bin TL toplam gelir elde edildi.
30 Eylül 2010 tarihinde teslimi gerçekleştirilecek My Office'te, yapılan ihalenin ardından Ağaoğlu ile Emlak Konut My Office etabının satılamayan kısmını paylaşmayı kararlaştırdı.
 
Deluxia Palace ve Suites
Teknik Yapı'nın Batı Ataşehir'deki son arazide geliştirdiği Deluxia mimarisi ile en dikkat çeken projelerin başında geliyor. Las Vegas'ın ünlü Bellagio Oteli ile Caesars Palace'ın mimari tarzından esintiler barındıran Deluxia'da günün belirli saatlerinde su ve ışık gösterileri olacak.
 
Toplam 23 bin 200 metrekarelik alan üzerine Teknik Yapı İnşaat tarafından projelendirilen Deluxia, Varyap Meridian gibi, Batı Ataşehir'e çok özel mimari tarz veren projelerin başında geliyor.
Projede özellikle stüdyo ve 1+1 evlerin ön plana çıktığı dikkati çekiyor. 4+1'e kadar toplam 702 dairenin yer aldığı projede isteyen daire sahipleri ofis hizmeti de alabilecek. İleride Batı Ataşehir finans merkezi olduğunda söz konusu projede ofis gibi kullanılabilen daireler de olacak. Tüm daireler gerektiğinde business center, gerektiğinde home-office şeklinde kullanılabilecek teknik altyapıya sahip. Her bloğun tepesinde toplantı odaları olacak. İsteyen daire sahipleri randevu alarak toplantılarını buralarda gerçekleştirebilecek. Ayrıca kuru temizleme, kuaför, snackbar, vale parking ve butik restoran gibi mağazalar, kat maliklerine hizmet verecek. Projede zemin oturumda, 167-256 metrekare arasında değişen ve ticari birim olarak kullanıma müsait 11 ayrı kiralanabilir alan da bulunuyor.
 
Ağaoğlu My Towerland Ataşehir
Batı Ateşehir'de 3 bin 636 konutluk My World projesini yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu, Doğu Ataşehir'de de 4 bin konutluk My Towerland projesini inşa ediyor.
İlk olarak 420 konutluk Sky Tower etabı satışa çıkarken, Standartların çok üstünde bir yaşam sunan Sky Towers, 41 ve 31 katlı 2 kuleden oluşuyor. Toplam 420 daire, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 ile penthouse'ların yer aldığı proje, uzun araştırmalar sonucu her türlü ihtiyacı ve arayışı karşılamak için tasarlandı. Farklı temalarla tasarlanan kulelerden oluşan Sky Towers, hayatın her alanında yüksekte olmayı başaranlar için yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor.
Toplam 285 bin metrekare arazi üzerine kurulacak ve mimari konsept olarak yüksek binalardan oluşacak My Towerland'in toplam inşaat maliyetinin 600 milyon TL'yi, ilk etabı Sky Towers'ın ise 70 milyon TL'yi bulması bekleniyor.
 
Mimari konsepti Ağaoğlu'nun mimar ve tasarımcıları tarafından hazırlanan My Towerland'de Her biri 10. katından itibaren deniz manzarasına sahip olan binalarda, yükseklik arttıkça panorama genişliği de artıyor.
Sky Towers etabında 63,48 metrekare büyüklüğünde toplam 134 adet 1+1 daire yer alıyor. İki ayrı tipte 107,84 ve 136,11 metrekare büyüklüğe sahip 82 adet 2+1 dairelerin yanı sıra, 136,11 metrekare büyüklüğünde 198 adet 3+1 daire bulunuyor. Blokların en üst katlarında ise yine iki ayrı tipte olmak üzere 291,52 ve 470,29 metrekare büyüklüğünde 6 adet 4+1 tipte penthouse daire yer alıyor.
 
Varyap Meridian
Toplam 107 bin metrekarelik alanda yapılan Varyap Meridian'in yüzde 90'ı yeşil alandan, 13 bin metrekarelik alanı ise binalardan oluşacak. Binalar, ikisi 24 katlı olmak üzere, 60, 45, 41, 34 katlı olmak üzere toplam 6 blokta yükseliyor. Bin 500 konuttun yer alacağı Meridian'de konut sahibi olmak isteyenlere çok geniş bir tercih yelpazesi sunuluyor. 450 farklı daire modeli bulunan projede, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 ile kat bahçeli ve teraslı tasarlanan özel daireler yer alıyor. Varyap Meridian'de ayrıca, 40 metrekarelik stüdyolardan özel tasarımlı penthouse daire de bulunuyor. Projede ayrıca iş merkezleri, 5 yıldızlı otel ve mağazalarda yer alıyor.
 
İnşaatının yüzde 25'lik bölümü tamamlanan proje aynı zamanda Türkiye'nin ilk ekolojik karma projesi özelliğini taşıyor.
Projede ortak alanların bir bölümü rüzgar ve güneş gibi doğal kaynaklardan üretilecek enerji ile karşılanacak. Yağmur suları ve gri suları toplanıp arıtıldıktan sonra yeşil alanların sulanmasında kullanılacak.
Projeye yeşil bina özelliği ile birlikte yenilenebilir enerji kaynakları da entegre edildi. Elektrik üretecek olan güneş panelleri ve rüzgar türbinleri ile proje ortak mahal elektrik ihtiyacının bir kısmı karşılanacak.
 
Canan Residence
Ataşehir'in hemen bitişiğinde Şerifali'de yapılan Canan Residence, 12 bin 600 metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor. Üç blokta 260 daireden oluşan Canan Residence'ta 8 farklı daire modeli yer alıyor. Toplam alanın sadece 2 bin metrekaresinin konutlara ayrıldığı projede geriye kalan 10 bin metrekarelik alanı sosyal tesisler ve yeşil alanlar oluşturuyor.

Canan Residence'ın tüm daireleri merkezi ısıtma ve sıcak su olanağına sahip ve payölçer sistemiyle donatıldı. Projede rezidans hizmetleri tüm boyutlarıyla hayata geçiriliyor. İstanbul'un iddialı rezidans projeleri arasında yer alan Canan Residence'ın konut blokları 10 bin metrekareye varan özel bir peyzaj düzeni içinde konumlanıyor. Açık ve kapalı mekanlardan oluşan bu alanlar içinde, tüm düzenlemenin de ana ekseninde konumlanan yarı olimpik yüzme havuzu aynı zamanda genel su kompozisyonunun bir parçasını oluşturuyor. Kapalı yüzme havuzu ise sadece bir etkinlik alanı olarak kalmıyor, dekorasyonuyla Canan Residence'ın yaşama kültürünü simgeleyen mekanlardan birine dönüşüyor. Spor alanları da hem açık mekanlarda, hem de kapalı mekanlarda kendini gösteriyor.
 
Çevre düzeninin bir parçası olan basketbol ve voleybol sahası açık alanda yer alırken, kapalı spor salonu aynı imkánları iç mekana taşıyor. Spor salonu altyapı ve donanımıyla çağdaş bir etkinlik alanı oluşturuyor. Açık ve kapalı etkinlik alanları içinde tenis kortunun yanı sıra, bilardo ve masa tenisi mekánları bulunuyor. Çok amaçlı fitness salonu, sauna, masaj ve dinlenme salonları, tüm spor alanlarının yanı sıra açık ve kapalı çocuk oyun alanları, kafe-bar ve restoran da diğer hizmetler arasında yer alıyor.

Amerikalıların da ilgisini çekti
New York Times gazetesi, yayınladığı bir haberde İstanbul ‘dünyanın iki kıtasında adresi olan tek kenti' olarak nitelendirdi. Gazete, daha çok Avrupa yakası ile gündeme gelen kentin yapısının finans merkeziyle birlikte değişebileceğini belirtilerek, Ataşehir'e işaret etti.
 
New York Times gazetesinin "dünyanın iki kıtasında adresleri olan tek kenti" olarak nitelediği İstanbul'daki Ataşehir emlak projelerine dikkat çektiği haberinde, hükümetin İstanbul'u yeni bir finansman merkezi haline getirmek istediğine ve bu çerçevede önemli kurumların Ataşehir'de arsa aldıklarına işaret edildi.
 
New York Times gazetesi, "Kentsel bir vaha, belgelenebilir yeşillik,  büyüyor İstanbul'da" başlıklı haberinde "Dünyanın iki kıtasında adresleri olan tek kenti İstanbul'da yabancıların emlak ilgisi, şimdiye kadar daha yeni olan Asya tarafından çok tarihi Avrupa tarafına odaklandı. Bu tercih değişebilir" dedi. Gazete şunları yazdı:

"Ancak bu tercih, hükümet politikası, nüfus artışı, depreme dayanıklı konut talebi ve hızla büyüyen bu kentin bir tarafından diğer tarafına gitmek için karşılaşılan zorluklar gibi bir dizi faktörlerin nedeniyle değişebilir."
Bu ihtiyaçlardan yararlanarak kentin Asya tarafında Ataşehir'de yeni bir konut ve ticari inşaat projesi Varyap Meridian üzerinde duran gazete, beş kuleden oluşan projeye ilişkin ayrıntılı bilgi de verdi.

Gazete, İstanbul'un nüfusunun halen 13-15 milyon civarında tahmin edildiğini, kent halkının yüzde 60'ının 30 yaş altında olduğu için konut talebinin güçlü olmayı sürdürdüğünü kaydettiği haberinde ekonomideki canlanmaya dikkat çekerek hükümetin GSYH'nın bu yıl yüzde 3.5-5.5 arasında büyümesini beklediğini yazdı.
Colliers International'ın İstanbul bürosundan emlak uzmanı Andrew Rohr'un "Daralma nedeniyle düşen fiyatlar, konuta yatırımları çekiyor" değerlendirmesini de aktaran gazete "Şimdi Türk hükümeti, hala Ankara'da bulunan tüm başlıca finansal kurumların, İstanbul'un Asya tarafına taşınması planlarını destekliyor" diye yazdı.

Financial Times'a da haber oldu
İngiliz Financial Times (FT) gazetesi de, "Bir finans merkezi olarak İstanbul" başlıklı özel bir ek yayınladı.
4 sayfalık ekte, gazetenin Ankara muhabiri Delphine Strauss'un "İstanbul'un neden finans merkezi olduğuna" ilişkin makalesinde, İstanbul'un Türkiye nüfusunun beşte birini barındırdığı ve milli gelirin yüzde 27'sini sağladığı belirtildi.
Makalede ayrıca, Türkiye ihracatının yarısının İstanbul'dan yapıldığı ve Türkiye'de toplanan vergilerin yüzde 40'ının yine bu kentten geldiği kaydedildi. Türkiye'de faaliyet gösteren 19 bin yabancı şirketten 10 bine yakınının merkezinin İstanbul'da olduğuna dikkat çekilirken, bunlar arasında Coca Cola, Nestle ve Microsoft gibi uluslararası şirketlerin bulunduğu belirtildi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz