maritbet girişmaritbet
Antalya Kibyra Anik Kenti’nde 560 metrekarelik mozaik yapı bulundu!

Antalya Kibyra Anik Kenti’nde 560 metrekarelik mozaik yapı bulundu!

Gölhisar’da Burdur Müzesi öncülüğünde kazı ve araştırmalara başlanılan Kibyra Antik Kenti’nde, 2009’dan itibaren Bakanlar Kurulu kararı ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nce Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru tarafından devam ettirilen kazı çalışmalarında, dönemin tarihini aydınlatan önemli eserler gün yüzüne çıkartılıyor

Gölhisar'da Burdur Müzesi öncülüğünde kazı ve araştırmalara başlanılan Kibyra Antik Kenti'nde, 2009'dan itibaren Bakanlar Kurulu kararı ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nce Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru tarafından devam ettirilen kazı çalışmalarında, dönemin tarihini aydınlatan önemli eserler gün yüzüne çıkartılıyor.

Kibyra'nın M.Ö. 330'lu yıllarda kurulduğu ve Helenistik dönemde bölgenin egemen şehri olduğunu belirten Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, antik kentte stadyum, müzik evi, meclis binası, hamam, agora ve tiyatro yapılarının oldukça iyi korunarak günümüze ulaştığını kaydetti.

‘ ANADOLU 'DA YERİNDE SERGİLENEN EN BÜYÜK MOZAİK'

Yapılan kazılarda müzik evinin ön tarafındaki alanda 560 metrekarelik mozaik yapı bulunduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, söz konusu mozaiğin, Anadolu 'da yerinde sergilenen ve tamamıyla sağlam durumdaki en büyük mozaik yapı özelliğini taşıdığını söyledi. Mozaiğin küçük küp şeklindeki taşlardan 15 farklı geometrik desenli panolar halinde yapıldığını anlatan Yrd.Doç.Dr. Özüdoğru, üzerindeki yazıttan Kibyralı iki kardeş tarafından M.S. 249 ile 253 yılları arasında yaptırıldığının anlaşıldığını kaydetti.

Yüzde 95'i bozulmamış olarak ortaya çıkartılan mozaiğin üzerinde ise yaptıran kardeşler adına 'Vatanımıza söz verdiğimiz gibi bu mozaiği yaptırdık' yazısı yer alıyor.

GÖZLERİNE BAKANI TAŞA ÇEVİRİYOR

Orkestra bölümünün zemininde ise kırmızı, yeşil, mavi, gri ve beyaz üzeri mavi damarlı mermer plakalardan yapılmış Medusa resminin açığa çıkarıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, antik dönemde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan mitolojik yaratık olan Medusa betimlemesinin, mozaiklerde antik dünyada sevilerek kullanılan ve sıkça tekrarlanan bir motif olduğunu anlattı. Yrd. Doç. Dr. Özüdoğru, kanatlı başlığı, dalgalı saçları ve boynuna dolanmış yılanları ile oldukça etkileyici olan Medusa'nın, ilk kez ince ve renkli mermer plakalardan yapılmış bir örneğine rastlanıldığını açıkladı.

Radikal

Yorum Yaz

Benzer Haberler

2 bin yıllık çeşmeden yeniden su akacak
  • 22.09.2016 12:23

2 bin yıllık çeşmeden yeniden su akacak

Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında orta ...

Antalya Kibyra Anik Kenti’nde 560 metrekarelik mozaik yapı bulundu!
  • 05.07.2012 12:40

Antalya Kibyra Anik Kenti’nde 560 metrekarelik mozaik yapı bulundu!

Gölhisar’da Burdur Müzesi öncülüğünde kazı ve araştırmalara başlanılan Kibyra An ...