maritbet girişmaritbet
Antalya Çıralı’da orman içi dinlenme yeri kiralaması kararı durduruldu!

Antalya Çıralı’da orman içi dinlenme yeri kiralaması kararı durduruldu!

Antalya Bölge İdare Mahkemesi, Antalya ’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Köyü’nde bulunan ve caretta carettaların üreme alanı olan Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisindeki 1’inci Derece Doğal Sit Alanı Çıralı sahilinin, orman içi dinlenme yeri olarak kiralanması işleminde yürütmenin durdurulmasına karar verdi

Antalya Bölge İdare Mahkemesi, Antalya 'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Ulupınar Köyü'nde bulunan ve caretta carettaların üreme alanı olan Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisindeki 1'inci Derece Doğal Sit Alanı Çıralı sahilinin, orman içi dinlenme yeri olarak kiralanması işleminde yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

BÖLGE HALKI TEPKİ GÖSTERDİ

Söz konusu alanla ilgili, 15 Temmuz 2011'de Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu sit alanı içinde yer alan arazinin orman içi dinlenme yeri olarak kiralanmasına olur verdi. Bunun üzerine 28 Temmuz 2011'de gerçekleştirilen sözleşme ile Orman Genel Müdürlüğü 18 dönümlük alanı yıllık 5 bin liraya Ormanspor'a kiraladı, aynı gün imzalandığı iddia edilen 'Sponsorluk Sözleşmesi' ile Ormanspor, araziyi yıllık 55 bin liraya Çıralı'da otel işleten bir turizmciye 'günübürlik' alan olarak işletilmek üzere kiraya verdi. Bu olayın açığa çıkması üzerine bölge halkı ve çevreciler uzun süre eylemlerle seslerini duyurmaya çalışırken, konuyu yargıya da taşıdı.

OGM TAHSİSİ İPTAL ETTİ

Önce, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun alanın orman içi dinlenme yeri olarak kiralanmasına yönelik oluru ile Orman Genel Müdürlüğü'nün araziyi Ormanspor'a kiralanmasına yönelik tahsis kararı yargıya taşındı. Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nde görülen ve 29 Mart 2012'de verilen kararda; Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı hakkında istenen yürütmenin durdurulması istemi reddedilirken, Orman Genel Müdürlüğü'nün tahsisinin ise yürütmesinin durdurulmasına hükmedildi. Orman Genel Müdürlüğü ise bölgeye gönderdiği 2 müfettişin incelemesi ve mahkeme kararının ardından geçen Mayıs ayında arazinin Ormanspor'a tahsisini iptal etti.

KİRALAMA MEVZUATA UYGUN BULUNMADI

Tahsisin iptal edilmesi Çıralı sakinleri ve çevreciler tarafından sevinçle karşılanırken, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nin Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararına yönelik istenen yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi tepkilere neden oldu. Bunun üzerine Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nin kararı, bir üst mahkeme olan Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne taşındı. Konuyu değerlendiren mahkeme, arazi üzerinde herhangi bir yapılaşmanın öngörülebilmesi için sit alanının özelliğine göre koruma amaçlı imar planı yapılması gerektiğini belirterek, anılan bölgede koruma amaçlı imar planının bulunmadığının açık olduğu kanaatine vardı. Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun arazinin çeşitli yapılaşmaları da içerecek şekilde orman içi dinlenme yeri olarak kiralanmasına ilişkin kararında da mevzuata uyarlılık bulunmadığını belirleyen mahkeme, 15 Haziran günü yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

KARARI ÜST MAHKEMEYE TAŞIDIK

Alınan kararının ardından bir açıklama yapan Antalya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Tuncay Koç, "Daha önce açtığımız davalar neticesinde Orman Genel Müdürlüğü, arazinin Ormanspor'a tahsisini iptal etmişti. Ancak, biz Koruma Kurulu'nun Çıralı sahilinde planlama yapılmasının önünü açan kararının da iptal edilmesi için davayı bir üst mahkeme olan Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdık. Mahkeme de bu konuyla alakalı yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Bu karar tekrar Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne gönderilecek. Oradan çıkacak sonucun de benzer yönde olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

YOGALI EYLEM YAPMIŞLARDI

Çıralı sahilindeki 18 dönümlük alanın Ormanspor'a antrenman sahası olarak tahsis edilmesi, Ormanspor'un da sponsorluk anlaşması karşılığı alanı bir turizmciye kiralamasına bölge halkı ve çevreciler büyük tepki göstermişti. Bölge halkı günlerce sahilde eylem yapıp seslerini duyurmaya çalışırken, sponsorluk anlaşması karşılığı alanı 10 yıllığına kiraladığı iddia edilen turizmcinin alanı çitle çevirmeye kalkışması ise tepkilerin artmasına neden olmuştu. Yaşananlara sessiz kalmayan Çıralı halkı, 25-30 kişilik ekiplerle yoga yaparak süresiz eylem başlatmış, bu tepkiler üzerine Antalya Valiliği de çalışmaların durdurulmasına karar vermişti.

Radikal

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antalya Kemer'de boş dükkan sayısı 393'e çıktı
  • 25.06.2016 12:26

Antalya Kemer'de boş dükkan sayısı 393'e çıktı

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Kemer ...

Antalya’da bahçeli bina arayanlar için 3 gayrimenkul satışa çıktı
  • 22.08.2014 11:32

Antalya’da bahçeli bina arayanlar için 3 gayrimenkul satışa çıktı

Antalya Kemer’de 3 gayrimenkul satışa çıkarıldı ...

Yüzyıllardır sönmeyen ateş, turizme hizmet ediyor
  • 11.06.2014 14:54

Yüzyıllardır sönmeyen ateş, turizme hizmet ediyor

Antalya Kemer'de bulunan, adını Yunan mitolojisindeki "ateş saçan canavar Chimer ...

Antalya'da bahardan kalma günler yaşanıyor
  • 22.12.2013 14:01

Antalya'da bahardan kalma günler yaşanıyor

Hava sıcaklığının 20 dereceye kadar çıktığı Antalya'da bahardan kalma günleri fı ...

Antalya Çıralı’da orman içi dinlenme yeri kiralaması kararı durduruldu!
  • 26.07.2012 11:36

Antalya Çıralı’da orman içi dinlenme yeri kiralaması kararı durduruldu!

Antalya Bölge İdare Mahkemesi, Antalya ’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Ulupınar Köyü’ ...

Antalya Kemer sahilindeki şezlonglar 15 güne kadar kalkıyor!
  • 20.07.2012 09:49

Antalya Kemer sahilindeki şezlonglar 15 güne kadar kalkıyor!

Antalya'da Kemer Kaymakamlığı, Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'nin 2007 yılında al ...