maritbet girişmaritbet
Abdülmecit’in hayali gerçekleşiyor

Abdülmecit’in hayali gerçekleşiyor

Sultan Abdülmecit'in hayal ettiği İstanbul'un iki yakasını birleştirme projesi Marmaray Projesi ile gerçekleştirilecek

Sultan Abdülmecit'in hayal ettiği İstanbul'un iki yakasını birleştirme projesi Marmaray Projesi ile gerçekleştirilecek.

İlk kez Sultan Abdülmecit tarafından 'hayal edilen' İstanbul'un iki yakasını, su altından birbirine bağlayacak projeyi gerçekleştirmek Osmanlıya nasip olmasa da, Cumhuriyet Türkiye'si bu dev projeyi hayata geçirmek üzere.

SULTAN ABDULMECİD'İN HAYALİ

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ndeki Marmaray Arkeolojik Kazı Sergisi'nde sergilenen 1860 yılına ait tüp geçit projesi, İstanbul Boğazı'nı deniz altından geçme fikrinin 150 yıl önce düşünüldüğünü ortaya koydu. Sultan Abdülmecid'in hayali olan tüp geçit projesi, bugün adım adım gerçek oluyor.

Osmanlı döneminde hızla büyüyen İstanbul'da özellikle şehrin her iki yakasını birleştirme düşüncesi, 19. yüzyılın başından itibaren sarayın birinci vazifesi haline geldi. İlk olarak 1860 yılında dönemin sultanı Abdülmecid, Fransız mühendis S.Preault'a bir proje yaptırdı. Bu projeye göre tıpkı bugünkü gibi bir tüp geçit Boğaz'ın altına döşenecek, tüp Boğaz'ın altında ayaklar üstüne oturtulacaktı. Tren Sirkeci'den girecek, Boğaz'ın altından Üsküdar'dan karaya çıkacaktı.

Kağıt üzerinde matematiksel verileriyle birlikte çizimi de yapılan proje, günün şartlarında hayata geçirilemedi. Proje, bilindiği kadarıyla ekonomik nedenlerin yanı sıra güvenlik nedeniyle askıya alındı. Projenin bir benzeri 1902 yılında Amerikalı Mühendis Frederik E. Storm ile arkadaşları Frank Lindman ve Hilliker tarafından Sultan 2. Abdülhamid'e teklif edildi, ancak yine hayalde kaldı.

CUMHURİYET BAYRAMI'NDA AÇILACAK

İlk adım 1987 yılında kapsamlı bir fizibilite raporu hazırlanarak hayata geçirilen projede bugün 1.4 kilometresi Boğaz'ın derinliklerinden geçen iki parça demiryolu tüpü ve buna bağlanan 76 kilometrelik Asya yakasında Gebze'de başlayan ve Avrupa yakasında ise Halkal'da biten geçidi birbirine bağlıyor. İnşaatın 2004'te, denizaltı çalışmasının da 2008'de başladığı çalışma,2013'ün 29 Ekim'inde hayata geçecek.

Marmaray,Türkiye raylı sisteminin omurgası durumunda. 19 ay sonra hizmete girdiğindeKars tan trene binen yolcu Avrupa ile entegre edilecek raylı sistemle, Almanya ya da Fransa'da inebilecek. Manş tünelini geçip Londra ya gidebilecek.

Marmaray İş sağlığı iş güvenliği ve çevre yöneticisi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı A sınıfı iş güvenliği uzmanı Gökhan Göker projeyle ilgili şu bilgileri verdi, "Projenin kaba inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı. Tüpler batırıldı, denizin 60 metre altından iki kıta birleştirildi. Tüplerin batırılmasında iki şeye dikkat edildi, birisi balık göçü, diğeri 3 knot'ın üstündeki akıntı. 3 knot üstündeki akıntıda çalışma durdu. Hem çevre hem de iş güvenliğine önem veriyoruz. Marmaray projesinde iş güvenliği en üst düzeyde tutuluyor. Proje bazında aylık bin 700 işçi çalışıyor. Projede bugüne kadar ölümlü kaza olmadı.

Ensonhaber.com

 

Yorum Yaz