maritbet girişmaritbet
Türkiye'ye İngiliz, Çin ve Koreli firmalar iş makineleri yatırımı için geliyor!

Türkiye'ye İngiliz, Çin ve Koreli firmalar iş makineleri yatırımı için geliyor!

Türkiye'nin, küresel iş makinesi sektörü için çok önemli bir noktada olduğunu söyleyen Nihat Ergün, 2023'te bu sektörde 10 milyar dolar ihracata ulaşacaklarını belirtti

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nin (İMDER) düzenlediği Uluslararası İş Makinaları Kongresi dün İstanbul'da başladı. Kongrenin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, iş ve inşaat makinası sektörüne yönelik önemli mesajlar verdi. Türkiye'nin, küresel iş makinesi sektörü için çok önemli alan olduğunu vurgulayan Ergün, makine sektöründe Türkiye'nin teknoloji üssü olmasını istediklerini söyledi. Ergün, "Türk iş makinesi sektörü, Avrupa'nın 4'üncü, dünyanın ise en büyük 11'inci sektörü konumunda. Ülkemizde 7 yaş sınırında 65 bin adet iş makinası bulunuyor. 2023 yılında satışların 30 bine ulaşması bekleniyor. Ülkemizdeki iş ve inşaat makinası talebinin yüzde 40'ı yerli imalatçılar tarafından karşılanıyor. Bunun artmasını hedefliyoruz. İş makinesi ihracatı 10 yıl içinde sektör ihracatını 8 kat artırdı ve 1.5 milyar dolara yaklaştı. 2023 hedefinde en az 10 milyar dolarlık payı olacaktır" diye konuştu.  

“2023 hedeflerine ulaşacağımızdan hiç şüphem yok" diyen Ergün, “Türkiye'de sadece kentsel dönüşümün 400 milyar dolarlık bir pazar yarattığını hatırlatmak istiyorum. İş makinesi sektörümüz bu gelişmeleri yakından takip etmeli. Sektörün yabancı oyuncularına da Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye'nin mevcut ekonomik istikrarı bizim en büyük teşviğimiz" dedi.

Yabancı firmalar yatırım yapabilir

Türkiye'nin sürekli büyüyen istikrarlı ekonomisi ile cazip iç ve dış pazar fiyatlarının, en büyük teşvik unsuru olduğunu bildiren Ergün, şunları kaydetti: "Bazen çok teşvikler verirsiniz ama istikrar yoksa, makro ekonomik dengeler kurulmamışsa pazar şartları müsait değilse o teşviklerin hiç bir manası olmaz. Ama bunlar da varsa temelinde en büyük teşvik budur iş dünyası için. Zaten birçok firma bu gerçeği gördüğü için Türkiye'de yatırım kararları almaya başlamıştır. Çin'den 3 tane firma, Güney Kore'den 1 bir firma, İngiltere'den bir firma ülkemizde çok ciddi şekilde bu sektörde yatırım hazırlıkları içerisinde bulunuyor. Bende bu firmaların ülkemizde yatırım kararını hızlı bir şekilde alacaklarına ve önümüzdeki dönemde bu yatırımların artarak devam edeceğine canı gönülden inanıyorum."

İthalat oranı fazla

Türkiye'nin hammadde, yan sanayi, iş gücü gibi bir çok konudaki avantajlarının değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, bunların yanısıra Türkiye'nin şu anda 240 milyar dolar ithalat da yapan çok büyük bir ülke konumunda olduğunu belirtti. Meral, "54 ülkenin olduğu Afrika kıtasının toplam ithalatı 500 milyar dolar. Yani biz onların yarısı kadar ithalatı tek başımıza yapıyoruz" dedi.

Türkiye'nin önemli bir ülke olduğunu ve daha da önemli olmaya devam edeceğini kaydeden Meral, son 5 yılda yaşanan küresel krizin dünyada önemli değişimlere yol açtığını, Avrupa'yı da derinden etkilediğini anlattı. Meral, yüksek üretim maliyetleri, ağır çevreci baskı, insanların ağır işlerde çalışmaktan daha fazla kaçınması gibi bir çok sebebin Avrupa'da iş makinesi üretimini her geçen gün biraz daha zor hale getirdiğini ifade ederek, bu dönemde Türkiye'nin makine sektöründe çok ciddi bir gelişme sağlayarak çok önemli bir noktaya geldiğini vurguladı.  30 ülkeden 220 milyar dolarlık bir parayı yöneten 70 CEO'nun katıldığı kongre bugün de devam edecek.

Sektörün ihracatı 10 yılda 8 kat arttı

İMDER Başkanı Cüneyt Divriş, bugün sektörün yüzde 96'sını aynı çatı altında toplayan İMDER'in Türkiye'yi yurtiçinde ve uluslararası tüm platformlarda temsil ettiğini söyledi. Divriş, sözlerine şöyle devam etti:

"70 yıllık iş makineleri sektöründe 660 firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların 300 kadarı imalat yapıyor. 9 bin 500'ü imalat sektöründe olmak üzere toplam 17 bin kişi bu sektörde direkt olarak istihdam edilmektedir. Geçmiş 10 yıla baktığımızda; 2002 yılında satılan iş makinesi adedi bin768 iken, 2012 yılında 7.2 kat büyüyerek 12 bin 750 adet olarak gerçekleşmiş ve bir rekor yılı olmuştur. 2002 yılında toplam ihracatımız 162 milyon dolar iken, 2012 yılında yaklaşık 8 kat artarak 1.3 milyar dolara ulaşmıştır. 2012 yılında dünyada toplam iş makinesi satış adedi olarak 900 binleri geçmiştir. Bu rakam Avrupa'da 120 bin civarında iken, ülkemizde ise bir önceki seneye göre  yüzde 13 büyüyerek 12 bin 750 adet olarak gerçekleşerek tarihi rekor kırdı. Sektörümüz bu satış adetleri ile Avrupa'da ilk 4 içerisinde, dünyada da 11'inci sıraya ilerlemiş durumdadır. 2012 ilk 6 ayında 6 bin 259 makine satışı gerçekleştiren sektörümüz, 2013 yılı ilk altı ayında ise 7 bin 130 makine satarak yüzde 13.9 luk bir büyüme gerçekleştirmiş bulunmaktadır. 2013 için beklentimiz büyüme trendinin sürmesi ve 13 bin 500 adet satış ile yeni bir rekora imza atmak olacaktır."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...