maritbet girişmaritbet
Şimdi gayrimenkule yatırım zamanı

Şimdi gayrimenkule yatırım zamanı

Faiz ve inşaat malzemesi fiyatı rakamlarının bugünkü düzeyi, mevcut durumunda gayrimenkule yatırım yapmak için en uygun zamanda olduğumuza işaret ediyor

 

 

Küresel kriz nedeniyle 2009 yılında yaşadığımız önemli derecedeki daralmanın ardından, 2010 yılına umutlu ve güzel bir başlangıç yaptık. Geride bıraktığımız 5 aylık süreçte, ekonomi çevrelerinde, ilk çeyrekteki büyümenin çift haneli olacağına ve krizin olumsuz izlerinin kısa bir sürede silineceğine dair kuvvetli bir inanç oluştu.
 
Bu noktada dikkatlerinizi, Türkiye'nin büyümesinde oldukça kritik bir rol üstlenen inşaat sektörüne çekmek isterim. Özellikle istihdam ayağında birçok alt sektöre destek veren inşaat sektörünün toparlanması, ekonomik dengelerin oturması açısından büyük önem taşımaktadır. Sektörümüzün geçen yılın son çeyreğinde %6,6 daralması, kan kaybının sonlanmaya başladığına yönelik önemli bir göstergedir.
 
İnşaat sektöründe gerek tüketicinin yatırım yapma eğiliminin artması, gerekse faizlerin düşük bir düzeyde seyretmesi sektörde hareketlilik yaşanmasına neden olmaktadır. Buna bağlı olarak inşaata ilişkin verilerde olumlu bir havanın oluştuğunu gözlemlemekteyiz. Ancak 2008 yılından bu yana krizin etkisiyle fiyatlarını arttırmayan yapı malzemeleri, son aylarda emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeniyle fiyat yükseltme yoluna gidebilir. Nitekim 2010'un ilk çeyreğine ilişkin inşaat maliyet rakamlarında %3,49'luk artış yaşandığı görülmektedir. Bunun sonucu olarak bu yılın içinde yapılmaya başlanan ya da devam etmekte olan inşaat projelerinin fiyatlarında maliyetleri artırıcı bir etki yapması kaçınılmazdır. Bu etki yaşanmadan gayrimenkule yatırım yapılmasını öneriyoruz.
 
Gayrimenkul fiyatlarında etkili olan iki değişken, faiz ve inşaat malzemesi fiyatı rakamlarının bugünkü düzeyi, mevcut durumunda gayrimenkule yatırım yapmak için en uygun zamanda olduğumuza işaret etmektedir.
Konunun tüketici ayağına bakacak olursak konuta yatırım yapma eğilimi güçlü bir şekilde artmaktadır. Merkez Bankası'nın gösterge faizinin %6,5, tahvilin ise %9'a gerilediği dönemde, faizlerin dip yaptığı görüşü ağırlık kazanmıştır.
 
Bunun bir sonucu olarak inşaata yatırım yapma eğilimi artış göstermektedir. Önümüzdeki dönemde inşaat sektöründe hareketliliğin artarak devam edeceğini öngörmekteyiz.
Konunun diğer bir yönünü konut kredileri açısından ele almakta fayda bulunmaktadır. Konut kredileri, gayrimenkule yatırım açısından önemli bir değişkendir. Ocak, Şubat ve Mart aylarında kredi kullanımının sırasıyla %1,89, %2,32 ve %3,65 oranında artış kaydettiğini göz önünde bulundurursak, konut kredisi kullanma eğiliminde artış trendi yakalanmıştır.
 
Önümüzdeki dönemde faizlerin artış sürecine girecek olması nedeniyle tüketicilerin mevcut seviyeleri dip noktası olarak değerlendirmesi yerinde olacaktır.
 
Yakın gelecekte Türk ekonomisini etkileyecek erken seçim gibi beklenmedik bir gelişme olmadığı takdirde inşaat sektörünün yatırımların odağında yer alacağına inanıyor, yatırım ya da barınma amaçlı konut satın almak isteyenlere bu dönemde yatırım yapmalarını salık veriyorum.
 
Kaynak: ORHAN TURAN İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı
KONUK YAZAR - Sabah Emlak
  • Etiketler:

Yorum Yaz