maritbet girişmaritbet
İstanbul’un tarihi URTİM iskeleleri ile yeniden canlanıyor!

İstanbul’un tarihi URTİM iskeleleri ile yeniden canlanıyor!

Türkiye’de ve dünyada birçok projenin iskele ve kalıp sistemlerini kuran URTİM, aralarında Kuleli Askeri Lisesi, Ortaköy Cami, Mısır Konsolosluğu, Hürrem Sultan Hamamı ve Süleymaniye Camii gibi birçok tarihi eserin de yer aldığı İstanbul’un tarihine de ışık tutuyor

Benzersiz coğrafi konumu ve binlerce yıllık kültür mirası ile dünya metropolleri arasında farklı bir öneme sahip olan İstanbul, 3. Köprü, Marmaray, 3. Havalimanı gibi yeni ve dev projelerle buluşmaya hazırlanırken, yenilenen tarihi eserleri ile de dikkat çekiyor

2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'un şimdiki hedefi ise 2020 olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak. Bu çerçevede hazırlıklar son hızla sürerken, İstanbul'un eşsiz tarihi eserleri de yeniden elden geçirilerek eski günlerine dönüyor. 

Tarihi dokuya zarar vermemek için özel projeler geliştirildi

Restorasyonun en önemli konusu ise bu projelerde tarihi dokuya zarar vermemek. Geliştirdiği teknoloji ve özel ekipmanlarla tamamen yüzeye bağlantı yapmadan çalışma imkanı sağlayan iskeleler oluşturan URTİM, hem tarihi yapıları, hem de restorasyon yapanları koruyor. 

Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye'de önemli projelere imza atan URTİM Kalıp ve İskele Sistemleri Genel Müdürü Serdar Urfalılar, tarihi eserlerin restorasyonuna özel önem verdiklerini söyledi. Son yıllarda Türkiye'nin çok boyutlu ve son derece zengin kültür mirasının korunması ve yaygınlaştırılmasına ilişkin faaliyetlerin yeni bir boyut kazandığını kaydeden Serdar Urfalılar sözlerini şöyle sürdürdü: 

“ İstanbul kentsel dönüşüm, kent yaşamı, ekolojik ve sosyal gelişim alanlarında kalıcı kazanımlar elde etti. Türkiye'nin kültürel varlıklarını korumak ve sergilemek için yeni müzeler açıldı. Tarihi binalar restore edilerek ve yeni vasıflar kazandırılarak halkın kullanımına sunuldu. 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında bu tarihi şehrin restorasyonunda biz de URTİM Kalıp ve İskele Sistemleri olarak sistemlerimizle destek olmaktan gururluyuz. Kuleli Askeri Lisesi, Ortaköy Cami, Mısır Konsolosluğu, Hürrem Sultan Hamamı, Süleymaniye Cami bunlardan sadece birkaçı...” 

Süleymaniye Camii'nde her bir minare için 60 tonluk iskele kuruldu...

Bu projelerde tarihi dokuya zarar vermemek adına özel ekipmanlar geliştirerek, tamamen yüzeye bağlantı yapmadan çalışma imkanı sağlayan iskeleler ile çalışma alanları oluşturduklarını kaydeden Serdar Urfalılar, “Standart ürünlerimiz ile her projeye özel farklı çözümler geliştirerek, projenin istenen zamanda tamamlanması için süpervizörlük hizmetiyle de destek oluyoruz. Süleymaniye Cami Restorasyonu projesinde 4 adet minarenin çevresinde 80 metre yüksekliğinde kurduğumuz iskele kulelerinin altında özel taşıyıcı çelik konstrüksiyon ile çözüm ürettik. Bunun sebebi iskele sisteminin kendi ağırlığı bile tek başına her bir minare için 60 tonu geçmekteydi” dedi. 

Hürrem Sultan Hamamı'na özel sistem kuruldu
İstanbul'un gözde eserlerinden birisi de Hürrem Sultan Hamamı... Kubbe yapısı itibariyle restorasyonunda tarihi dokuya zarar vermemek için yüzeye herhangi bir bağlantı yapılmasına izin verilmeyen hamam için URTİM tarafından özel konsol çözümleri geliştirildi ve süpervizörler tarafından uygulama yapıldı. Mısır Konsolosluğu ve Kuleli Askeri Lisesi projelerinde de deniz kıyısında olmasından dolayı korozyona karşı özel polivinil esaslı iç-dış daldırma boya kaplaması ile uzun ömürlü bir çalışma ortamı sağlandı. Serdar Urfalılar, dünyanın en güzel şehri olan İstanbul'un restorasyonunda ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...